Έτοιμοι για σκληρό… ροκ στην κυβέρνηση για την ΕΡΤ – Η κόντρα οδηγεί σε εκλογές

Στις 19:30 σήμερα και όχι στις 18:00, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, για την απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ

δείχνουν έτοιμοι για σκληρό ροκ και προσέρχονται ανυποχώρητοι απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, για τη σύσκεψη αρχηγών.

Ο πολιτικός σεισμός που προκλήθηκε από την υπόθεση της ΕΡΤ έχει ανοίξει σοβαρό ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, καθώς, μέσα στο συγκρουσιακό κλίμα που δημιουργήθηκε, οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα.

Μετά την απόρριψη της συμβιβαστικής πρότασης για μεταβατική λειτουργία μίας «μικρής ΕΡΤ» που κόμισε σε Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως επιλέγει τη σκληρή γραμμή.

«Περιθώρια για συμβιβασμούς δεν υπάρχουν» διεμήνυσε την Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ στο Ναύπλιο, σε μία ομιλία γεμάτη μηνύματα και αιχμές προς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο πρωθυπουργός, στήνοντας ένα πεδίο αντιπαράθεσης που μοιάζει έντονα προεκλογικό, υπογράμμισε ότι η υπόθεση της ΕΡΤ δεν είναι «ούτε η αιτία, ούτε η αφορμή για όσα συμβαίνουν». Είναι -όπως είπε- το πρόσχημα, για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

«Κάποιοι προσπαθούν αφελώς να μας εγκλωβίσουν σε διλήμματα εκλογών. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει εκλογές, γιατί κανείς δεν τις θέλει. Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας: «Εμείς πάντως δεν θα το χρεωθούμε, και όποιος το χρεωθεί θα το μετανιώσει».

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέτουν μάλιστα θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης, καθιστώντας έτσι σαφές πως το θέμα της ΕΡΤ είναι μόνο το… κερασάκι στην τούρτα των διαφωνιών τους με τον Αντώνη Σαμαρά, που είναι σαφώς ευρύτερες και προϊδεάζοντας για σκηνικό ρήξης.

Η εκτίμηση στην Ιπποκράτους είναι ότι η ΝΔ επιχειρεί να μετατοπίσει τη συζήτηση αποκλειστικά στη λειτουργία της ΕΡΤ και τα προβλήματά της, ενώ οι ίδιοι μιλούν για τη λειτουργία της κυβέρνησης, καταλογίζοντας στη ΝΔ «ασέβεια» προς τους κυβερνητικούς εταίρους και «κλιμάκωση της αλαζονείας από πέρσι τον Ιούνιο μέχρι σήμερα».

Μετά από μία σκληρή ανακοίνωση-απάντηση στα λεγόμενα Σαμαρά στο Ναύπλιο χθες -ενδεικτική των προθέσεών του- ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκάλεσε σύσκεψη στην Ιπποκράτους χθες το απόγευμα, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Παρίσι. Σε αυτή τα στελέχη αποφάσισαν να περάσουν στην… αντεπίθεση, επιμένοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές, αλλά εφόσον φτάσουμε σε αυτές, την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει ο κ. Σαμαράς… Υποστήριζαν, άλλωστε, πως όσα διαρρέονται περί δόσεων που θα χαθούν στο μέλλον, τους τα διέψευσε η τρόικα σε επικοινωνία μαζί της.

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε με σκληρό τρόπο στον κ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι «δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας» και ότι «μία κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος» δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να απευθύνεται ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόργησε δε τον κ. Σαμαρά ότι «έκανε πώς δεν κατάλαβε ποια είναι τα θέματα» και ότι «μεταρρύθμιση δεν είναι οι τσαπατσουλιές», όπως «στα τυφλά κλείνουμε, μετά πρόχειρα ψευτοανοίγουμε και βλέπουμε».

«Η πρωταρχική ευθύνη για τη λειτουργία της κυβέρνησης και την κυβερνητική σταθερότητα βαραίνει τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Σαμαρά. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αντιστρέψει» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

Θέμα «δημοκρατίας» έθεσε και η Αγίου Κωνσταντίνου σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της πως: «Ο κ. Σαμαράς πρέπει να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική. Αν στην πράξη και στο λόγο- όπως με τη σημερινή εμπρηστική ομιλία του κ. Σαμαρά- παραμερίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε η κυβερνητική συνοχή απειλείται. [...] Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής».

Στο όλο σκηνικό, το προεκλογικό άρωμα έρχεται να ενισχύσει η ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει (ένα χρόνο μετά τις κάλπες της 17ης Ιουνίου 2012) τη Δευτέρα στις 8 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, ο ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα