Στην αποκατάσταση υπαίθριων γλυπτών έργων τέχνης προχωρά ο Δήμος Αθηναίων

Την αποκατάσταση υπαίθριων γλυπτών έργων τέχνης συνολικού ύψους 771,2 εκατ. ευρώ υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων και συγκεκριμένα πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά 100 έργα τέχνης που βρίσκονται διάσπαρτα και σε κακή κατάσταση σε όλη την πρωτεύουσα.

Στην πλειοψηφία τους έχουν καταπονηθεί από βανδαλισμούς, αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Στο στόχαστρο των αγνώστων μπαίνουν συνήθως οι μύτες των αγαλμάτων, τα χέρια, όπως και το

περίφημο σπαθί του στρατηγού Μακρυγιάννη στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί εντός του επόμενου διμήνου και το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014. Σύμφωνα με το Έθνος, ο Δήμος Αθηναίων προχωρά σε δύο ακόμα δράσεις. Η πρώτη προβλέπει την «Παραγωγή ενημερωτικού υλικού για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης για τα γλυπτά της πόλης των Αθηνών» σε σύστημα γραφής Braille για τυφλούς και την αναπαραγωγή του σε ηχητικό αρχείο.

Η δεύτερη αφορά τη «Χρήση σύγχρονων μέσων άμεσης επικοινωνίας για την ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού για τα γλυπτά της πόλης των Αθηνών» με τη δημιουργία mobile app για κινητά και tablet που θα κάνουν ξενάγηση στα γλυπτά της πόλης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σχέδιο κανονιστικής πράξης του δήμου, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων θα έχουν την «ευθύνη της καταγραφής, φωτογράφισης, τεκμηρίωσης όλων των γλυπτών έργων που βρίσκονται στους δημόσιους χώρους της πόλης των Αθηνών, ακόμα και αυτών πού βρίσκονται στη δικαιοδοσία άλλων φορέων.

Η καταγραφή και τεκμηρίωση θα περιλαμβάνει στοιχεία για το ιστορικό του κάθε έργου, όπως προκύπτουν από τα αρχεία του Δήμου, του ίδιου του γλύπτη, καθώς και άλλων φορέων (όπως ημερομηνία που δημιουργήθηκε, διαδικασία επιλογής και χωροθέτησης, ονόματα των κριτών που το ενέκριναν και βιογραφικό του δημιουργού του.

Keywords
Τυχαία Θέματα