Σταγόνα στον ωκεανό οι εξαγγελίες Σαμαρά: Είμαστε πρωταθλητές στις ασφαλιστικές εισφορές

Μπορεί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, να ανακοίνωσε μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζομένους, ωστόσο η χώρα μας διατηρεί ακόμα τους υψηλότερους συντελεστές μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ.

Η ετήσια έρευνα του ΟΟΣΑ, στην οποία αποτυπώνονται και συγκρίνονται οι κρατήσεις που γίνονται, σε κάθε χώρα, από εργοδότες και εργαζομένους, για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού

συστήματος κατατάσσει εδώ και αρκετά χρόνια την Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα μιας λίστας η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 χώρες.

Το καλοκαίρι οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ έχει προηγηθεί η μείωση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα από τον Νοέμβριο του 2012. Έτσι, θα διαμορφωθούν στο 24,56% από 28,56% που ήταν πριν από τον Νοέμβριο του 2012. Αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2013, είναι το ένατο μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Γεγονός, βεβαίως, που μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει, ιδιαίτερα σε μια τέτοια ευαίσθητη χρονική φάση.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η σύγκριση με τα υπόλοιπα συστήματα που εφαρμόζουν οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ αναδεικνύει και άλλα κρίσιμα ζητήματα: Για παράδειγμα:

Η Ελλάδα δεν διαφοροποιεί τους συντελεστές υπολογισμού των εισφορών ανάλογα με το ύψος των ετήσιων αποδοχών, πρακτική που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό.Ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, εφαρμόζουν χαμηλότερο συντελεστή για τους εργαζομένους με υψηλές αποδοχές προκειμένου να περιορίσουν το κίνητρο απόκρυψης εισοδήματος.

Για την ιστορία, στο ζήτημα του συντελεστή μας ξεπερνούν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Σουηδία, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Ουγγαρία και η Τσεχία. Όμως, ο συντελεστής από μόνος του, δεν απεικονίζει το σύστημα της κάθε χώρας.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, εφαρμόζει συντελεστή 19,28% για το τμήμα των ετήσιων αποδοχών έως τις 47.250 ευρώ και μόλις 10,95% για τους έχοντες ακόμη υψηλότερα εισοδήματα. Στην Ισπανία, από την άλλη πλευρά, η οποία εμφανίζεται να εφαρμόζει υψηλότερο συντελεστή από την Ελλάδα (29,9%), ο συντελεστής εφαρμόζεται μόνο σε ένα τμήμα των ετήσιων αποδοχών: από τα 9.036 έως τα 41.108 ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει κίνητρο για την απασχόληση χαμηλόμισθων σε μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ανεργίας αντίστοιχα με αυτά της Ελλάδας. Ως γνωστόν, είχε τον υψηλότερο δείκτη, μέχρι πρότινος.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα