Στα τέσσερα αντιρατσιστικά νομοσχέδια το ένα δώρο… – Στον χορό και η Χρυσή Αυγή

15:05 4/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Στη χορεία των αντιρατσιστικών νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή εντάχθηκε σήμερα και η Χρυσή Αυγή, η οποία υπέβαλε το δικό της Σχέδιο Νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, το Νομοσχέδιο της ΧΑ περιλαμβάνει τρία άρθρα, τα οποία κινούνται στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της εγκληματικότητας από τους λαθρομετανάστες και της διαφύλαξης της εθνικής μνήμης. Με άλλα λόγια, το έκρυθμο κοινοβουλευτικό σκηνικό

που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες μέρες από τις πρωτοβουλίες της ΝΔ, των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να χτυπήσει ταβάνι με την νομοθετική πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής.

Τα άλλα τρία νομοσχέδια

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ανάγει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο σε μείζον πολιτικό θέμα, τονίζοντας πως η παρούσα νομοθεσία δεν είναι αρκούντως αυστηρή για εγκλήματα μίσους. Άλλωστε, το αντιρατσιστικό αποτέλεσε και πεδίο αντιπαράθεσης κατά την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Στη συνέχεια, το δικό της νομοσχέδιο κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, στην οποία επικράτησε η άποψη του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης, κυρίου Τάκη Μπαλτάκου, περί καταλληλότητας του υφιστάμενου νομικού πλαισίου από το 1979. Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ έχει καταθέσει ένα νομοσχέδιο το οποίο ενσωματώνει τις κοινοτικές οδηγίες αλλά θεωρείται πιο «light» σε σχέση με αυτό των άλλων δύο μελών της συγκυβέρνησης.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει επίσης νομοσχέδιο, το οποίο θα διαφοροποιείται σε βασικά σημεία από τα υπόλοιπα νομοσχέδια:

1) θα ποινικοποιεί τις εγκληματικές πράξεις με ρατσιστικό κίνητρο

2) θα ποινικοποιεί την αμφισβήτηση συγκεκριμένων ιστορικών δεδομένων 3) θα βελτιώνει το πλαίσιο προστασίας των θυμάτων ρατσιστικής βίας

4)η καταγραφή ρατσιστικών εγκλημάτων δεν θα γίνεται από την ΕΛ.ΑΣ αλλά από νεοσυσταθέν ειδικό όργανο της υπηρεσίας.

Αντιδράσεις στη νομοθετική πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής

Μέχρι στιγμής, κανένα κόμμα δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. Πληροφορίες του koolnews.gr αναφέρουν πως τα υπόλοιπα κόμματα δεν προτίθενται να δώσουν ιδιαίτερη βάση στη νομοθετική πρωτοβουλία του εθνικιστικού κόμματος, καθώς θεωρούν πως η κίνηση της Χρυσής Αυγής αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων, μιας και δεν υπάρχει κόμμα για να συνταχθεί με τις απόψεις της.

Πάντως, σε δήλωσή του στο koolnews.gr, ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνει τα εξής: «Η Χρυσή Αυγή έξυπνα εκμεταλλεύεται το κλίμα ανασφάλειας και οργής που επικρατεί στην Ελλάδα λόγω του μεγάλου μεταναστευτικού προβλήματος. Επί της ουσίας όμως το σχέδιο νόμου που παρουσίασε δεν λέει απολύτως τίποτα. Δημαγωγοί όμως είναι, τι να περιμένει κανείς από αυτούς; Σε μας η ευθύνη να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων».

Αυτή η φράση του κυρίου Γεωργιάδη συμπυκνώνει και την αντίληψη που υπάρχει στη ΝΔ, ότι δηλαδή η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με νομοθετικές πρωτοβουλίες παρά μόνο με έμφαση στα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η αντίληψη σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τα οποία αποσκοπούν σε γενικότερη αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για να εξετάσει, αν υφίσταται το συνταγματικό πλαίσιο για να τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Χρυσή Αυγή επιχειρεί επικοινωνιακή ρελάνς με αυτό το σχέδιο νόμου, ο οποίο εντάσσεται στη γενικότερη ρητορική της αναφορικά με τον «ρατσισμό κατά των Ελλήνων».

Keywords
Τυχαία Θέματα