Η Guardian αμφισβητεί την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

14:52 4/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Σε ένα αποκαλυπτικό της άρθρο, η βρετανική εφημερίδα Guardian αναρωτιέται πώς μπορεί να προκύπτει η αλλαγή στάσης των πολιτικών και των τραπεζών στην Ελλάδα, οι οποίοι προσπαθούν να «περάσουν» μια πλασματική εικόνα της Ελλάδας, που δεν είναι πλέον σε περίοδο ύφεσης, αλλά βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης.

«Εδώ

και μερικές εβδομάδες, ανώτεροι αξιωματούχοι της Αθήνας προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι ήρθαν και πάλι οι ευτυχισμένες μέρες. Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει πλέον λόγο για το ελληνικό success story» τονίζει ο Aditya Chakrabortty, που υπογράφει το άρθρο, προσθέτοντας: «Το αφεντικό της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει επανέλθει στο σωστό δρόμο. Ο ελληνικός Τύπος, και μέρος του διεθνούς, γνέφουν καταφατικά, ενώ οι κάτοχοι ελληνικών ή ευρωπαϊκών επενδυτικών αγαθών επικροτούν: ξεχάστε το Grexit και καλωσορίστε την Grecovery».

Σύμφωνα με χαρακτηριστικές αναφορές του άρθρου, το γεγονός ότι η Ελλάδα μόνο στον ίσιο δρόμο δεν έχει επανέλθει φαίνεται ξεκάθαρα και από τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία: Η οικονομία της χώρας παραμένει βαριά νοσούσα, το κράτος πρόνοιας καταρρέει, το ίδιο και οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι μισθοί έχουν πιάσει πάτο.

Μάλιστα, το OECD προβλέπει ότι το 2014, η Ελλάδα θα εισέλθει στην έβδομη κατά σειρά χρονιά ύφεσης: Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος, δύο στους τρεις νέους είναι επίσης άνεργοι, και 400.000 οικογένειες στερούνται οποιουδήποτε εισοδήματος.

Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι εταίροι διατήρησαν τη χώρα μας στο ενιαίο νόμισμα, τροφοδοτώντας την με ευρώ. Αυτό δημιούργησε μια επιφανειακή οικονομική σταθερότητα, χάρη στην οποία άρχισαν να «ανοίγονται» οι επενδυτές.

Από τη μία πλευρά, όπως υποστηρίζει ο συντάκτης, σταμάτησε ή έστω ελαττώθηκε η εκροή χρημάτων από την Ελλάδα, αλλά από την άλλη οι ελληνικές λειτουργούν πλέον ως θησαυροφυλάκια καταθέσεων, και όχι ως πιστωτικά ιδρύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα