Σήμερα στη Βουλή προς έγκριση η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ

Εν μέσω αντιδράσεων από εργαζόμενους στα λιμάνια και τα κόμματα της αριστεράς, κατατίθεται σήμερα, προς έγκριση στη Βουλή, η πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας ( ΟΜΥΛΕ ) και η Ένωση Λιμενεργατών έχει προγραμματίσει

για σήμερα 24ωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10 το πρωί, και πορεία προς τη Βουλή.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει, παρά τη μεγάλη αντίδραση των συνδικάτων, των κοινωνικών φορέων, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, την προσπάθεια εκποίησης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών, χρησιμοποιώντας το ΤΑΙΠΕΔ για να αποσιωπήσει τις πολιτικές ευθύνες που επωμίζεται από το έγκλημα που επιχειρεί σε βάρος της εθνικής οικονομίας, της αναπτυξιακής προοπτικής και του κοινωνικού ρόλου που επιτελούν τα λιμάνια» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ.

Όπως ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, στόχος, με την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ, είναι ο Πειραιάς να μετατραπεί σύντομα σε «μητροπολιτικό λιμάνι» ολόκληρης της Μεσογείου και η χώρα να αξιοποιήσει στο έπακρο το γεωστρατηγικό της πλεονέκτημα.

Ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, στην ομιλία του στη Βουλή, αναμένεται να απαντήσει σε επικρίσεις βουλευτών, να αναφερθεί στα οφέλη από την ανάπτυξη του λιμανιού, αλλά και να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα και αν η συγκεκριμένη κίνηση καλύπτεται νομικά και ότι δεν θα έχει συνταγματικά προβλήματα στο μέλλον, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, αναμένεται να ζητηθεί έκθεση από ειδικούς συμβούλους για το ποια επιλογή είναι η συμφερότερη για τη χώρα, αυτή της πώλησης των μετοχών ή της παραχώρησης υπηρεσιών, ενώ αναμένεται να θέσει και θέμα, γιατί έως τώρα δεν έχει συσταθεί η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων που είναι η αρμόδια αρχή για την εποπτεία των εμπορικών λιμανιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση των μνημονίων επεκτείνοντας την καταστροφική της πολιτική ξεκινάει με διαδικασίες εξπρές την προσπάθειας ξεπουλήματος της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ, που θα μετατρέψει σε ιδιωτικό μονοπώλιο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας».

«Το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να προβεί άμεσα στην πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ επιλέγοντας ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης που είναι σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον και επισφαλές για το μέλλον των εργαζομένων καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι» τονίζει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ.

Στο θέμα παρενέβη και ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος ο οποίος κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε: «Η άποψή μας είναι ότι οι μετοχές πρέπει να ανήκουν στον δήμο, στην περιφέρεια, στην Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε τις μετοχές και εμείς τις μετοχές δεν τις πουλάμε. Μαζί με αυτό, αν θέλετε, είναι τι ανταποδοτικά έχει η πόλη του Πειραιά από τη λειτουργία του λιμανιού, που επιβαρύνεται από τις επισκέψεις των Ελλήνων, που θέλουν να ταξιδέψουν με την ακτοπλοΐα ή των φίλων της χώρας, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα μέσω του Πειραιά και της κρουαζιέρας».

Σημειώνεται ότι, το 2011 με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το 74,138% του ΟΛΠ και το 74,268% του ΟΛΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα