«Σημαντική, φιλική και ενδιαφέρουσα» η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ: Συμφώνησαν να βρουν σύντομα λύση για πολλοστή φορά…

Νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που είχε ως στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσερχόμενος στο χώρο, δήλωσε: «Με τον Τσίπρα έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις». H συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις τρεις και

ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι χωρίς δηλώσεις από πλευράς των δύο ηγετών. O πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε την συνάντηση «φιλική, ενδιαφέρουσα και σημαντική».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, οι κύριοι Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν να βρεθεί σύντομα λύση. Από την Κομισιόν έλεγαν ότι είναι πιθανό να μπορέσουμε να βρούμε εγκαίρως μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους τρεις θεσμούς και συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή επαφή τις επόμενες ημέρες.

Στόχος των συνομιλιών είναι να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για να κλείσει η συμφωνία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έγινε για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους.

Εξήγησε και τι εννοούσε νωρίτερα σήμερα ο Γιούνκερ όταν μίλησε για μια αγελάδα που βρίσκεται πάνω σε πάγο και πρέπει να την τραβήξεις από αυτόν. Όπως είπε, «Η αγελάδα - δηλαδή η Ελλάδα - πατινάρει εδώ και καιρό πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου και πρέπει να την απομακρύνουμε από εκεί γιατί θα σπάσει».

Πληροφορίες για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μετέδωσε και το Reuters, «η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 18 Ιουνίου που θα γίνει το Eurogroup». Αυτή η εκτίμηση αποδίδεται από το Reuters σε Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, θα συνεχιστούν και σήμερα και θα επικεντρωθούν στο συνταξιοδοτικό, στον ΦΠΑ και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Και αυτά και άλλα πολλά θα πέσουν στο τραπέζι. Δε νομίζω ότι θα υπάρχει συμφωνία σήμερα αλλά την ερχόμενη εβδομάδα το Eurogroup θα βάλει την σφραγίδα του σε μια συμφωνία».

Νωρίτερα, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο πως «βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο προσγείωσης για συμφωνία με την Ελλάδα». Για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» το βράδυ της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο η Άνγκελα Μερκελ, προσερχόμενη σήμερα στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αίτημα για εννιάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, με σαφείς και άμεσες λύσεις του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας καθώς και εξαγορά του χρέους της Ελλάδας προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει τους μελλοντικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν.

Ντάισελμπλουμ: Είναι πιθανή μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup

«Μια συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ομιλία του από το Ταλίν, εκεί όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο περιοδείας για να προωθήσει την υποψηφιότητά του για την παραμονή στον θώκο του προέδρου του Eurogroup.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική, προκειμένου η Ελλάδα να κατορθώσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία, ενώ προσέθεσε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων παραμένει δύσκολη.

«Ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα»

«Ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε αποφάσεις και όχι διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντ.Τουσκ και πρόσθεσε: «κατά τη γνώμη μου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι λίγο πιο ρεαλίστρια. Δεν υπάρχει πια χώρος για παιχνίδια. Θα έρθει η μέρα που κάποιος θα πει ότι τα παιχνίδια τέλειωσαν».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι το επόμενο Eurogroup θα είναι κρίσιμο και αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα και κατέληξε λέγοντας πως «δεν υπάρχει χρόνος».

The post «Σημαντική, φιλική και ενδιαφέρουσα» η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ: Συμφώνησαν να βρουν σύντομα λύση για πολλοστή φορά… appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα