Σέρχιο Αγκουέρο, είναι κρίμα να σαπίζεις στο Μάντσεστερ

Δεν είναι το «πενταπάστελο» εναντίον της Νιουκάστλ ο λόγος που ο «Kun» πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να κάνει το βήμα που θα του δώσει τους τίτλους που θα τον καταξιώσουν ως έναν από τους καλύτερους της γενιάς του ή θα παραμείνει στα λιμνάζοντα ποδοσφαιρικά ύδατα της Πρέμιερ Λιγκ. Είναι η ώρα.

Για το καλό του τα γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Τον Ιούλιο του 2003 ο 15χρονος Σέρχιο Αγκουέρο γίνεται ο νεότερος παίκτης που συμμετέχει στο πρωτάθλημα Αργεντινής. Τρία χρόνια αργότερα η Ιντεπεντιέντε υποκύπτει στα 23 εκατ. ευρώ της Ατλέτικο και αποχωρίζεται το παιδί-θαύμα.

Η πρώτη σεζόν είναι αυτή της προσαρμογής. Το επόμενο καλοκαίρι ο Φερνάντο Τόρες φεύγει για την Λίβερπουλ και ο «Kun» μπαίνει εντεκάδα. Δεν πρόκειται να ξαναβγεί. Μαζί με τον Ντιέγκο Φορλάν βγάζουν την Ατλέτικο στο Τσάμπιονς Λιγκ και σκοράρουν 35 γκολ στο πρωτάθλημα, 19 εκ των οποίων ο Αργεντινός, που εκείνη τη χρονιά βγαίνει τρίτος σκόρερ στην Πριμέρα και καλείται για πρώτη φορά στην εθνική Αργεντινής.

Στην τριετία που ακολούθησε, ο Αγκουέρο συνέχισε να σκοράρει με συνέπεια, έχτισε αγωνιστικό χαρακτήρα και κατέκτησε με την Ατλέτικο το Γιουρόπα Λιγκ και το Ευρωπαϊκο Σούπερ Καπ. Εξωαγωνιστικά, επίσης, τα πήγε εξίσου καλά. To 2008 παντρεύεται την μικρότερη κόρη του Ντιέγκο Μαραντόνα, την Τζιανίνα, με την οποία αποκτά τον γιο του, Μπέντζαμιν, τον Φεβρουάριο του 2009. Κι ενώ όλα πηγαίνουν πρίμα (παίζει σε εξαιρετική ομάδα, αμοίβεται πλουσιοπάροχα, ο κόσμος τον λατρεύει, έχει οικογένεια στην Ισπανία), ξαφνικά, τον Μάιο του 2011, ζητάει επισήμως να πάρει μεταγραφή. Γιατί;

45 εκατομμύρια, ενός Σεϊχη γνώση...

Πιθανότατα λόγω απληστίας. Οι Αμπουνταμπιανοί ιδιοκτήτες της Σίτι έριχναν λεφτά στο μεταγραφικό παζάρι με τη σέσουλα και -προφανώς- δελέασαν μ’ αυτά και τον Αγκουέρο. Στις 28 Ιουλίου 2011 ο «Kun» ανακοινώνεται ως παίκτης της Σίτι, σε μια μεταγραφή που κόστισε 45 εκατ. ευρώ. Η Πρέμιερ Λιγκ συγκρινόμενη με τα ισπανικά γήπεδα είναι παιδική χαρά για τον Αργεντινό, ο οποίος πετυχαίνει κατά μέσο όρο 2 γκολ ανά 3 παιχνίδια. Στην τετραετία που ακολουθεί ο «Kun» χωρίζει μεν από την Τζιανίνα το 2012 (κι ο Μαραντόνα σε συνέντευξή του τον αποκαλεί «λαπά» γι’ αυτό) αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με την καριέρα του ο Αγκουέρο εξελίσσει σταδιακά τα χαρίσματά του: παίρνει όγκο, μαθαίνει να καλύπτει καλύτερα την μπάλα με το σώμα του, μαθαίνει να ελίσσεται εντός μεγάλης περιοχής, μαθαίνει να παίζει εξίσου καλά μόνος του ή ως δεύτερος σέντερ φορ και γίνεται σκόρερ περιωπής σε τέτοιο επίπεδο, που πλέον αρχίζει και θυμίζει Ρομάριο για τα καλά.

Το πρόβλημα είναι ότι το «μεγάλωμα» του Αγκουέρο δεν το ακολουθεί και η ομάδα του. Παρά το ότι η κάνουλα με τα λεφτά δεν κλείνει ποτέ, η προσπάθεια του σεϊχη Μανσούρ να κατακτήσει τίτλους αγοράζοντας απλώς ακριβούς παίκτες έχει διαψευστεί οικτρά από την πραγματικότητα. Χιούζ, Μαντσίνι και Πελεγκρίνι μαζί έχουν καταφέρει να πάρουν όλα-όλα δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο κι ένα Λιγκ Καπ, ενώ δεν έχουν καταφέρει να πάνε την ομάδα πέρα από τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ώρα της μεγάλης απόφασης

Το αν γι’ αυτές τις back to back ευρωπαϊκές αποτυχίες φταίει η -ελαφριά σαν πούπουλο στην Ευρώπη- φανέλα της Σίτι ή αν τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία ή αν ήταν άτυχη ή ξερωγωτιάλλο (sic) είναι μια κουβέντα που δεν αφορά τον Αγκουέρο, αλλά ταυτοχρόνως είναι μια καταγεγραμμένη πραγματικότητα που του βάζει βαρίδια στα πόδια. Μπαίνοντας ηλικιακά στην πιο παραγωγική τετραετία της καριέρας του, ο Αργεντινός δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω στη Σίτι και -καθώς φαίνεται- ούτε η Σίτι σ’ αυτόν.

Τα προσόντα για παραπάνω είναι φανερό ότι τα διαθέτει το ερώτημα είναι αν έχει και την ανάλογη φιλοδοξία. Μπορεί το συμβόλαιό του με την αγγλική ομάδα να εκπνέει τον Ιούνιο του 2019, ωστόσο αν ο Αγκουέρο μείνει μέχρι τότε στη Σίτι το τελμάτωμά του θα είναι αμετάκλητο -και με το χρόνο πλέον να μετράει σε βάρος του. Ο Αγκουέρο έχει θέση σε οποιαδήποτε ομάδα, με τις Μπαρτσελόνα, Ρέαλ, Μπάγερν και Παρί να φαντάζουν ως ιδανικοί προορισμοί για κάποιον που επιθυμεί πραγματικά να λάμψει στο διεθνές στερέωμα κατακτώντας τρόπαια και όχι απλώς βγαίνοντας πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ ή εισπράττοντας ένα σκασμό πετροδόλαρα.

Αυτά λέει η ποδοσφαιρική λογική. Η λογική του «Kun»... μένει να δούμε. Ότι είναι πρώτος στο χωριό το ξέρει, θα θελήσει άραγε να γίνει πρώτος και στην πόλη;

The post Σέρχιο Αγκουέρο, είναι κρίμα να σαπίζεις στο Μάντσεστερ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα