Σενάριο Helios εξετάζουν για το μοιραίο Boeing – «Εντοπίζουν» κάθε τόσο συντρίμμια

Την ώρα που οι αρχές δώδεκα χωρών καταβάλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν το αεροπλάνο με τους 239 επιβαίνοντες, διεξάγοντας έρευνες σε διευρυμένες περιοχές χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα, ένα νέο σενάριο προκύπτει που παραπέμπει στις τραγικές στιγμές της πτήσης 522 των κυπριακών αερογραμμών Helios.

Όπως μετέδωσε το δίκτυο Sky News υπάρχει το ενδεχόμενο η τραγωδία που έχει βυθίσει στο θρήνο τη Μαλαισία, να προκλήθηκε από ξαφνική αποσυμπίεση του θαλάμου,

ό,τι συνέβη δηλαδή με πτήση της αεροπορικής εταιρίας Helios το 2005 που συνετρίβη σκορπώντας το θάνατο σε 121 ανθρώπους. Ο δημοσιογράφος του δικτύου πήρε μέρος σε προσομοίωση πτήσης με αεροσκάφος όπως αυτό της πτήσης MH 370 που αγνοείται, με τον κυβερνήτη, Άλιστερ Ροζενσάιν, να δίνει τη δική του εξήγηση στην μυστηριώδη υπόθεση.

Αναπαριστώντας ξαφνική αποσυμπίεση στο πιλοτήριο ο κυβερνήτης δήλωσε πως οι μάσκες οξυγόνου πέφτουν ώστε να τις φορέσουν οι πιλότοι, ωστόσο οι Μαλαίσιοι πιλότοι προτίμησαν να στρίψουν το αεροσκάφος επιχειρώντας να επιστρέψουν στην Κουάλα Λουμπούρ, προφανώς γιατί διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα.

«Εντοπίζονται» συντρίμιια

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους έχουν επεκταθεί στη θάλασσα Ανταμάν, στις δυτικές ακτές της Μαλαισίας, μακριά από την πορεία που θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ-Πεκίνο.

Πλέον καλύπτουν μια συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στο μέγεθος της Πορτογαλίας. Δώδεκα χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία συμμετέχουν στην επιχείρηση για την οποία έχουν κινητοποιηθεί 42 πλοία και 39 αεροπλάνα. «Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Ερευνούμε όλες τις πιθανότητες», δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας Αζχαρουνντίν Αμπντούλ Ράχμαν.

Την ίδια ώρα αναστάτωση έχει προκληθεί από την φωτογραφία που δημοσίευσε ο Μάικ Σεμπέργκερ, ένας άνδρας από το Σικάγο που εργάζεται στην εταιρεία πληροφορικής Insight Global.

Ο Σεμπέργκερ συνδέθηκε με την ιστοσελίδα Tomnod η οποία χρησιμοποιείται από χρήστες και περιέχει δορυφορικές εικόνες. Ο ίδιος λοιπόν είπε ότι εντόπισε μια δορυφορική εικόνα που θα μπορούσε να είναι ένα αεριωθούμενο αεροπλάνο.

Μπείτε ΕΔΩ για να βοηθήσετε και εσείς στην έρευνα

Οι χρήστες του site το χρησιμοποιούν για να δουν λεπτομερείς δορυφορικές εικόνες προκειμένου να εντοπίσουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Μάλιστα υπέβαλε το εύρημά του στο CNN iReport με την εικόνα. Ο ίδιος δήλωσε στο CNN ότι η εικόνα φαίνεται να είναι παρόμοια σε σχήμα και μέγεθος με ένα αεροσκάφος, αλλά ήταν πιθανότατα μια βάρκα.

Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί 10 δορυφόρους για τον εντοπισμό του αεροπλάνου. Οι δορυφόροι αναπρογραμματίστηκαν ειδικά προκειμένου να βοηθήσουν στην πλοήγηση, την παρατήρηση των μετεωρολογικών συνθηκών, τις επικοινωνίες και άλλες πλευρές των επιχειρήσεων έρευνας.

Ένας κινεζικός δορυφόρος έχει πιθανόν εντοπίσει τρία «αντικείμενα που επιπλέουν», τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν κομμάτια του εξαφανισμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines που αγνοείται από τα ξημερώματα του Σαββάτου, αναφέρει το πρακτορείο Ειδήσεων της Κίνας. Τα κομμάτια εντοπίστηκαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μεταξύ του Βιετνάμ και της Μαλαισίας. Δεν έγινε άμεσα σαφές εάν τα αντικείμενα αυτά αποτελούν μέρος του εξαφανισμένου αεροσκάφους. Το μέγεθος των αντικειμένων φέρεται ότι είναι 13 επί 18 μέτρα, 14 επί 19 μέτρα και 24 επί 22 μέτρα.

Ωστόσο παρά τις αρχικές ελπίδες, άκαρπες απέβησαν οι έρευνες που πραγματοποίησαν δύο βιετναμέζικα αεροσκάφη στην συγκεκριμένη περιοχή. Τα αεροπλάνα, τα οποία επανειλημμένως ερεύνησαν την περιοχή πάνω από στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάποια αντικείμενα, είπε ο δημοσιογράφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα