Σε ποιόν άνοιξε την καρδιά του ο Σαμαράς

Για πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε πρωθυπουργός έθεσε ευθέως αίτημα επιμήκυνσης, δίνοντας μάλιστα και ορίζοντα έως το 2016, σε συνέντευξη στην Washington Post.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα πως οι δανειστές μας κατανοούν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός και κάλλιστα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν

στη «διασπορά» των νέων επώδυνων μέτρων του νέου πακέτου, όχι σε δύο χρόνια (ως το 2014) αλλά στα επόμενα τέσσερα.

«Μιλάμε για επέκταση έως το 2016, ενώ έγιναν πολύ σοβαρά λάθη από προηγούμενες κυβερνήσεις. Αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ, τότε, ναι, είμαι πολύ ανήσυχος» είπε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε βέβαιος για την έγκριση των μέτρων από τη Βουλή: «Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι υπ’ αριθμόν ένα προϋπόθεση για το μέλλον μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη».

Η εφημερίδα σχολιάζει πως ο Αντώνης Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός μόλις πριν τρεις μήνες και καταβάλλει προσπάθειες να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη, συμφωνώντας σε σημαντικές περικοπές, ενώ αντιμετωπίζει την προοπτική της κοινωνικής αναταραχής.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη. Πολλοί ηγέτες στο εξωτερικό συνειδητοποιούν τώρα ότι αυτό είναι το καλύτερο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Οι συνέπειες είναι άγνωστες ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη αν η Ελλάδα έφευγε. Ποια θα ήταν η αντίδραση των αγορών», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκ και την ανάγκη για ρευστότητα, σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη: «Χωρίς ρευστότητα, δεν μπορείς να δώσεις χρήματα σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, και δεν μπορείς να επιτρέψεις στο σύστημα να αναπνεύσει. Και χρειαζόμαστε πολλές αναπνοές σ’ αυτό το σημείο».

Δεν απέφυγε βέβαια να απαντήσει και σε ερωτήσεις για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε όσα έχουμε υπογράψει, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που αποκαλούν “Grexit” δεν είναι μια επιλογή για μας, θα ήταν μια καταστροφή. Είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, για να πετύχουμε τους στόχους μας. Εμείς εμμένουμε μόνο σ’ αυτό το συστατικό που λείπει, για να έρθει σύντομα ανάκαμψη με ρευστότητα. Αν πάρουμε την επόμενη δόση, η οποία ελπίζω ότι θα είναι τον Οκτώβριο, θα ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες»…

Keywords
Τυχαία Θέματα