Σε διαθεσιμότητα μετά τα Θεοφάνια οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ – Φουντώνει η κόντρα με το υπουργείο

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της σύγκρουσης στην Υγεία καθώς σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας αναμένεται να μπουν από την ερχόμενη εβδομάδα γιατροί και εργαζόμενοι των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά τη γιορτή των Θεοφανίων οπότε και θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που θα καταργεί τις θέσεις στον ΕΟΠΥΥ, με εξαίρεση όσες χρειάζονται για τη

λειτουργία του Οργανισμού ως αγοραστή υπηρεσιών Υγείας. Σύμφωνα με την Καθημερινή οι θέσεις θα επανασυσταθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες όπου θα μετακινηθεί το προσωπικό, με δεδομένο ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα λειτουργεί υπό τις ΥΠΕ ενώ η διάρκεια της διαθεσιμότητας - κινητικότητας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 20 ημέρες.

Παράλληλα στις 15 Ιανουαρίου 2014 θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα προβλέπει την μεταφορά των Κέντρων Υγείας και των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ αναμένεται να καθοριστούν και τα θέματα χρηματοδότησης καθώς και η λειτουργία του οικογενειακού γιατρού. Το νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να έχει ψηφιστεί πριν από το τέλος Ιανουαρίου και να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του νέου συστήματος.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΟΠΥΥ ο υφυπουργός αφού περιέγραψε τα στάδια της μεταρρύθμισης, ξεκαθάρισε πως οι γιατροί του νέου συστήματος θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ενώ όσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ θα μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να δέχονται ασφαλισμένους στο ιατρείο τους.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα μπουν στο νέο σύστημα ΠΦΥ θα λάβουν βαθμό κατόπιν κρίσης από ειδικό υπηρεσιακό όργανο ενώ υπό διαπραγμάτευση παραμένουν οι εφημερίες, το ενδεχόμενο να μπορούν να πραγματοποιούν απογευματινά ιατρεία σε χώρους του ΕΣΥ, συνταξιοδοτικά ζητήματα και το καθεστώς των συμβάσεων που θα έχουν με τον ΕΟΠΥΥ όσοι μείνουν εκτός συστήματος.

Ωστόσο οι γιατροί συνεχίζουν για έκτη εβδομάδα τις απεργίες και δηλώνουν εξοργισμένοι με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να σταματήσει ο «προσχηματικός διάλογος» που τους οδηγεί σε «αυτοαπόλυση».

«Δεν οδηγούμε κανέναν σε αυτοαπόλυση. Όλες οι δομές και οι οργανικές θέσεις που έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, κάτω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Όποιος θέλει μπορεί να τοποθετηθεί στον καινούργιο φορέα», ήταν η απάντηση του κ. Μπέζα ο οποίος σημείωσε ότι «οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης έχουν αποφασιστεί, εκείνο το οποίο συζητάμε είναι ο οδικός χάρτης μετάβασης στο νέο καθεστώς. Ευελπιστούμε στη συνέχεια του διαλόγου».

Keywords
Τυχαία Θέματα