Σχέδια επενδύσεων από αυστραλιανή εταιρεία στα ορυχεία χρυσού των Σαπών

«Όλοι στην εταιρεία είναι πεπεισμένοι ότι το έργο χρυσού στις Σάπες έχει τεράστιες δυνατότητες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Glory Resources, Τζέισον Μποτέμπο στο κανάλι CNBC.

Όπως φαίνεται, συνήθως τα ορυχεία χρυσού προσφέρουν 2-3 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο, αλλά στην περίπτωση των ορυχείων της Θράκης, εκτιμάται ότι η ποσότητα είναι σχεδόν δεκαπλάσια και μπορεί να προσφέρει έως και 20 γραμμάρια

χρυσού ανά τόνο.

«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης θα καλέσει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της Glory Resources, των τοπικών βουλευτών, του περιφερειάρχη, δημάρχων, καθώς και δημοσίων υπαλλήλων των υπηρεσιών του αρμόδιου υπουργείου για τα ορυχεία, έτσι ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε το θέμα σε βάθος » ήταν η επίσημη απάντηση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την αυστραλιανή εταιρεία για τα ορυχεία στις Σάπες.

Η εταιρεία Glory Resources είχε προβεί σε αναστολή της δραστηριότητας της και κλείσιμο των προσωρινών της εγκαταστάσεων στην περιοχή, καθώς εκκρεμούσε επί 14 ολόκληρους μήνες n έγκριση επενδυτικών όρων του απλού γεωτρητικού προγράμματος, που είχε υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος το Φεβρουάριο του 2012.

Μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί 25 εκατομμύρια δολάρια από μέρους της Glory Resources η οποία σκοπεύει να δαπανήσει άλλα 150 εκατομμύρια για την υλοποίηση του έργου.

Όπως αναφέρει ο κύριος Μποντέμπο, η Ελλάδα και ειδικότερα η περιοχή – στην οποία εκτιμά ότι η ανεργία ανέρχεται σε 70% – έχει ανάγκη από τέτοιες επενδύσεις, καθώς η συγκεκριμένη υπόσχεται ότι στα εννέα χρόνια λειτουργίας του ορυχείου θα προσφέρει 200 άμεσες και 600 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η τοπική κοινωνία είχε διχαστεί στο παρελθόν με αυτό το έργο, καθώς μετά από ψηφοφορία της Δημοτικής Κοινότητας Σαπών είχε αποφασιστεί εναντίωση στην εγκατάσταση μονάδας εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού.

Παρόλα αυτά, οι θετικές στάσεις αυξάνονται το τελευταίο διάστημα χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η τελική απόφαση.

Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εν’ όψη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τον προσεχή Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα