Για Χρυσή Αυγή, νέα μέτρα και…Σκόπια μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέλευση του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο συνέλευσης του ΟΗΕ πραγματοποίησε πάνω από 20 διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους μου ή με πρωθυπουργούς κρατών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική εξωτερική πολιτική και πάνω από 10 πολυμερείς συναντήσεις. Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου:

«Έθεσα το ζήτημα της Χρυσής Αυγής

στις επαφές που είχα. Μίλησα και στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για το θέμα γιατί έπρεπε να ακούσει η διεθνής κοινότητα από τα επίσημα χείλη ενός ΥΠΕΞ πως η Ελλάδα αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση, την ώρα που εμφανίζει 5% του ΑΕΠ διαρθρωτικό πλεόνασμα.

Η διολίσθηση σε ναζιστικές συμπεριφορές είναι μεγάλο λάθος να θεωρεί κανείς ότι είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Έπρεπε να ακούσει η διεθνής κοινότητα ότι η Δημοκρατία έχει μηχανισμούς αυτοάμυνας με κύριο την Δικαιοσύνη. Τώρα όλοι αντιλαμβάνονται πως η ελληνική κυβέρνηση/κοινωνία έχει τη βούληση να ξεπεράσει το πρόβλημα. Προσωπικά νιώθω δικαίωση γιατί ήμουν ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα προ εκλογών 2012 κ χαίρομαι γιατί κάλλιο αργά παρά ποτέ μια στυγερή δολοφονία ενεργοποιεί αντανακλαστικά που θα έπρεπε να έχουν εδώ κ καιρό ενεργοποιηθεί.»

Σε ερώτηση που του τέθηκε για το Κυπριακό η απάντησή του ήταν η ακόλουθη:

«Στην τετραμερή συνάντηση δεν ετέθητέτοιο ζήτημα...η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την τετραμερή. Είναι διεθνές ζήτημα και θέλουμε μια λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια λύση που πρέπει να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό με δημοψήφισμα. Χωρίς δημοψήφισμα δεν υπάρχει αποδεκτή λύση. Δεν έχουμε αντίρρηση να συναντηθούμε με τον διαπραγματευτή που όρισε η τουρκική κοινότητα. Υπάρχει ενδιαφέρον και είναι παρήγορο. Και βούληση υπάρχει και πλαίσιο μπορεί να βρεθεί αρκεί να είναι νομιμοποιημένο μέσω δημοψηφίσματος. Η ενεργειακή διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης. Αυτά που είδαμε ως στοιχεία για το αέριο αφορούν ένα οικόπεδο.»

Στη συνέχεια επανήλθε στο φλέγον θέμα της Χρυσής Αυγής. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται από κανέναν. Ένα μέρος των βουλευτών έχει συλληφθεί. Ποτέ δεν εξέλαβα στα σοβαρά το σενάριο παραιτήσεων και εκλογών. Κατ’ αρχάς δεν πιστεύω ότι θα τολμήσουν να παραιτηθούν. Ουτε θα παραιτηθούν όλοι στο ψηφοδέλτιο που είναι ταυτιζόμενοι με το σκληρό πυρήνα αυτού του μορφώματος.

Συζήτησα δια μακρόν με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και το γενικό γραμματέα και έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων. Είμαστε ετοιμοι να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία το θέμα αυτό. Δεν θα εξευτελίσει κανείς εκλογικούς θεσμούς και διαδικασίες. Το άρθρο 53 παρ. 2 και το άρθρο 5 παρ. 1 μας επιτρέπει να κινηθούμε και να δώσουμε λύση σε οιοδήποτε πρόβλημα» δήλωσε ενώ άφησε και σαφείς αιχμές για την αντιπολίτευση.

«Κάποιες άλλες δυνάμεις θέλουν να έχουν μια μίζερη μικροκομματική και ανιστόρητη αντίληψη και είναι θλιβερό κάτι τέτοιο την ώρα που η δημοκρατίας δείχνει την ισχύ της. Κάποιοι αμήχανοι σχεδόν δυσαρεστημένοι θέλουν να μιλήσουν για δυνατότητα εκλογών και να αναδείξουν αντιμνημονιακό μέτωπο. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε ένα μέτωπο κατά της βίας είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων.

Οι δημοκρατίες πρέπει να έχουν ψυχραιμία. Δεν χρειάζονται ούτε βιαστικές κινήσεις. Δεν τρέχει κανείς πίσω από τους ναζιστές για να λύνει προβλήματα. Έχουμε τη δυνατότητα να θεσπίσουμε διατάξεις. Από την πλειοψηφία της Βουλής θα θέλαμε ομοφωνία. Αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία από μόνη της δεν αρκεί. Κανείς δε μπορεί να κρύβεται πίσω από το Μιχαλολιάκο και τη Χρυσή Αυγή για την δική του πολιτική.

Οι λύσεις είναι δύο

- Ενεργοποίηση θεσμού ψήφου εκτός επικρατείας βουλευτών

- Άμεση αλλαγή εκλογικού συστήματος

Σε ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών τόνισε τη διάθεση της συγκυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ χαρακτήρισε τα σενάρια πρόωρων εκλογών «πολιτικά ανυπόστατα, άκρως επικίνδυνα για οικονομία, κοινωνία πολιτική σταθερότητα. Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος είναι πολιτική αναστάτωση. Βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία; διαλύεται προγραμμα προσαρμογής.»

Ο υπ. Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα κάποιων συνταγματολόγων οι οποίοι αναφέρονται στα όρια της νομιμότητας και εξέφρασε την ανησυχία του για ορισμένες τοποθετήσεις.

« Λυπάμαι για τις τοποθετήσεις αυτές που εκφράζουν δήθεν επιφυλάξεις. Όλα προβλέπονται από το Σύνταγμα. Κάποιοι φοβούνται την ενότητα» κατέστησε σαφές ο κ. Βενιζέλος, ενώ δε δίστασε να αποκαλύψει και τα μέτρα που θα λειφθούν για το ρατσισμό και μορφώματα σαν τη Χρυσή Αυγή.

Αποκάλυψε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί, ότι η χρηματοδότηση κομμάτων που είναι αντίπαλοι της δημοκρατίας θα πρέπει να ανασταλεί και να υπάρξουν κυρώσεις.

Αναφέρθηκε και στο ζήτημα του εκβιασμού παραίτησης από τα μέλη της Χρυσής Αυγής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκλογικές διαδικασίες. Υπάρχει απόλυτη θεσμική θωράκιση».

Η συζήτηση πέρασε και στο θέμα των δύο πολιτικών πόλων της κοινωνίας: των υπέρ του μνημονίου και του αντιμνημονιακού μετώπου. «Έχει λειτουργήσει ένα "ενιαίο αντιμνημονιακό μέτωπο" αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει και επικίνδυνο. Άλλο να έχεις διαφωνία και άλλο να κρύβεσαι πίσω από τη ΧΑ. Ας ξανασκεφτούν όλοι τη στάση τους».

Ρωτήθηκε και για τη θεωρία των δύο άκρων που έχει αναδυθεί στο πολιτικό προσκήνιο με αφορμή τη Χρυσή Αυγή. «Λάθος συζήτηση, ερασιτεχνική κ επικίνδυνη στη χώρα μας. Μπορεί να εκληφθεί ως θεωρία δύο άκρων η τοποθέτηση κατά της βίας; Η βία δεν είναι δύο άκρα είναι ένα άκρο. Κανείς να μη συγχέει με πολωτικές συσχετίσεις εκλογικού χαρακτήρα. Υπάρχει κανείς που τίθεται αλληλέγγυος με ΧΑ; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει. Όλα τ’ άλλα είναι περιττά τώρα».

Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πιθανότητα λήψης νέων μέτρων στην οικονομία. «Όχι νέα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δε θα παρθούν νέα μέτρα. Δεν τα αντέχει η κοινωνία είναι βλαπτικά ακόμη και για στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές. Κανείς δεν παίζει με αυτά».

Τέλος, ετέθη το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να είναι ξεκάθαρος και να απευθύνει έμμεσο κάλεσμα στη γειτονική κυβέρνηση.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την ενσωμάτωση μιας γειτονικής χωρας σε ευρωατλαντικούς θεσμούς και στις αναπτυξιακές τις προοπτικές γιατί είμαστε ο πιό φερέγγυος εταίρος της. Θέλουμε το κράτος αυτό να είναι ενιαίο και να αναπτύσσεται. Θέλουμε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αντίστοιχη συμπεριφορά».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα