Σαμαράς στο koolnews.gr: «Κανένα θέμα με την κυβερνητική συνοχή»

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την έγκριση της δόσης ψηφίστηκε, έσω και αν η κυβέρνηση πέρασε δια πυρός και σιδήρου, με αποτέλεσμα πλέον ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του να επικεντρώνονται στα επόμενα κρίσιμα βήματα της κυβέρνησης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

«Η κυβέρνηση δεν πέφτει, δεν υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής συνοχής». Με αυτές τις κουβέντες αποτύπωνε -αργά το βράδυ της Κυριακής- το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Άλλωστε

και ο ίδιος ο πρωθυπουργός περπατώντας στους διαδρόμους της Βουλής, απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση του koolnews.gr, χαμογέλασε και απάντησε με δυο λέξεις: «Κανένα θέμα».

Όπως διαμειβόταν στο παρασκήνιο, υπάρχουν οι γνωστές «εφεδρείες», με χρήση των οποίων στην κυβέρνηση αισθάνονται περισσότερο σίγουροι και δεν ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον του συνασπισμού.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κύρωση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την έγκριση της δόσης, θεωρείται το πρώτο βήμα για τη χάραξη ανοδικής πορείας τους επόμενους μήνες, με αιχμή του δόρατος τα ζητήματα του χρέους και του χρηματοδοτικού κενού.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούσε κορυφαία κυβερνητική πηγή, το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν κινήσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων στα μέτωπα του χρέους αλλά και του χρηματοδοτικού κενού για το 2015.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το θέμα έχει φύγει από ελληνικά χέρια και γι’ αυτό το λόγο οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που πλέον κρατούν και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Οι κινήσεις που θα... φέρουν την πρωτιά

Έτσι, πριν από τις Ευρωεκλογές η κυβέρνηση έχει να αναμένει μια θετική δήλωση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αλλά και μια υπόσχεση για τη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού.

Πάντως, αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από τις Ευρωεκλογές, καθώς πριν από οποιαδήποτε κίνηση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι δυνάμεις στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια θα προβούν στις ρυθμίσεις που αφορούν άμεσα τη χώρα μας.

Στο εσωτερικό τώρα, από την κυβέρνηση δίνεται η εκτίμηση πως το χθεσινό «φιάσκο» -όπως χαρακτηρίζεται από επίσημα χείλη -του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε ανατροπή των δημοσκοπικών ποσοστών, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως η ΝΔ θα περάσει πρώτη πριν τις ευρωεκλογές ή τουλάχιστον θα είναι πρώτη στην κάλπη του Μαΐου.

Πότε θα γίνει ανασχηματισμός

Όσο για το ζήτημα του ανασχηματισμού, ακριβείς πληροφορίες του koolnews.gr αναφέρουν πως αυτός παραπέμπεται για μετά τις εκλογές, οπότε και θα έχει διαμορφωθεί μια νέα εικόνα για το πολιτικό σκηνικό.

Μέχρι τότε, οι θέσεις των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που χηρεύουν θα μείνουν κενές (π.χ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κλπ).

Στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια δεν έχει αποφασιστεί ούτε το πότε θα γίνει ανασχηματισμός αλλά ούτε και το ποια πρόσωπα θα αναδομηθούν, συνεπώς συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν δίνουν ιδιαίτερη βάση στην ονοματολογία που κυοφορείται το τελευταίο διάστημα.

Συμπερασματικά πάντως, το κλίμα που έδιναν κυβερνητικοί παράγοντες που βρέθηκαν στη Βουλή κυμαίνεται ανάμεσα στην ικανοποίηση και στην… ανακούφιση, μιας και μετά από 7 μήνες διαπραγμάτευση και ίσως την πιο δύσκολη κοινοβουλευτική συζήτηση εδώ και πολλά χρόνια-όπως σημείωναν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες.

«Σήμερα ήταν το τελευταίο τέτοιο νομοσχέδιο» σημείωναν με νόημα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και άφηναν να εννοηθεί πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν στη Βουλή πιο «εύκολες» νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα περάσουν με μεγαλύτερη ευχέρεια από το σώμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα