Σαμαράς σε Τρόικα: Γαία πυρί μειχθήτω – Δεν δέχομαι μέτρα πολιτικής αυτοκτονίας

Με ανάμεικτα συναισθήματα παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, καθώς πλέον η συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης συνδυάζεται με τον εκνευρισμό για τη διαρροή από την πλευρά των δανειστών του mail που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση με τις προτάσεις της αλλά και για τη σκληρή στάση τους.

Πάντως, κορυφαία κυβερνητική πηγή στέλνει μέσω του koolnews.gr μήνυμα πως οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης

φτάνουν μέχρι ένα σημείο, με τον πρωθυπουργό παράλληλα από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου να στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τρόικα, ενώ πλέον πρέπει να εξετάζεται με προσοχή το σενάριο η διαπραγμάτευση να μείνει ανοιχτή σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύμπνοια.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

«Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης φτάνουν μέχρι ένα σημείο - από εκεί και μετά, γαία πυρί μειχθήτω». Με αυτή την κατηγορηματική φράση, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στέλνει μήνυμα πως η διαπραγμάτευση με την Τρόικα έχει όρια, ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο είναι εξαιρετικά εκνευρισμένη με την ενέργεια της διαρροής του mail που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση με τις προτάσεις της στην εφημερίδα «Καθημερινή». Μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε πως εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι η Τρόικα, αντί να απαντήσει στην κυβέρνηση, προέβη σε διαρροές, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία τετελεσμένων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις που περιλαμβάνονταν στο mail και προκάλεσαν πολιτικό σοκ (σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης 30% στην εισφορά αλληλεγγύης, επαναφορά του φόρου πολυτελείας, αύξηση ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα κ.λπ.) δεν αποτελούν πάγια θέση της κυβέρνησης, αντίθετα λειτουργούν ως… πρόβλεψη για το ενδεχόμενο να μην αποδώσει το πρόγραμμα που σχεδιάζεται ως τον Ιούλιο του 2015 τα αναμενόμενα.

Από το οικονομικό επιτελείο εξακολουθούν να μιλούν για «δήθεν δημοσιονομικό κενό», ενώ πλέον παρατηρείται και μια σαφής διαφορά θέσεων ΔΝΤ - Κομισιόν, καθώς οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως η ελληνική πλευρά έχει διανύσει πρόοδο, ενώ το ΔΝΤ εμμένει σε σκληρές θέσεις και εξακολουθεί να διατηρεί πνιγηρή σιωπή, παρά το γεγονός πως οι ιθύνοντές του επεξεργάζονται ενδελεχώς την ελληνική πρόταση, με αποτέλεσμα να παγιώνεται η αντίληψη πως το ΔΝΤ… παίζει καθυστερήσεις.

Άρχισαν τα κοινοβουλευτικά παρατράγουδα

Ήδη από χθες το koolnews.gr έγραφε πως το κλίμα που επικρατεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι τεταμένο, με πολλούς βουλευτές να επιμένουν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν αβρόχοις ποσί μέτρα, τα οποία θα επιβαρύνουν τη θέση της ελληνικής κοινωνίας.

Την πρώτη… προειδοποιητική βολή έριξε χθες ο βουλευτής της ΝΔ στη Λέσβο, Παύλος Βογιατζής, ο οποίος με δήλωσή του ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ 6,5% στα νησιά. «Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται κανένα θέμα περί αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Ωστόσο, από τη δική μου πλευρά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω και να δηλώσω κατηγορηματικά πως εάν όντως προκύψει τέτοιο ζήτημα, εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω καμία τέτοια ρύθμιση. Οι λόγοι είναι αυτονόητοι, εφόσον κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως και την άμεση οικονομική κατάρρευση των νησιών μας» ανέφερε ο κ. Βογιατζής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και 29 φορείς του βορείου Αιγαίου, οι οποίοι απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, με πρώτη υπογραφή αυτή της γαλάζιας περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου, αλλά και πολλών άλλων δημάρχων και τοπικών παραγόντων. Με την επιστολή τους αυτή οι φορείς του Βορείου Αιγαίου εκφράζουν «την αγωνία τους» για το γεγονός πως έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα το θέμα του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ και εξάροντας τον ιδιαίτερο ρόλο των νησιών του βορείου Αιγαίου, ζητούν από τον κύριο Σαμαρά να μην αυξήσει τον συντελεστή.

Πάντως, αυτές ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, μόνο οι πρώτες αντιδράσεις, καθώς πολλοί βλέπουν τόσο τον κύριο Βογιατζή όσο και την κυρία Καλογήρου (ως προεξάρχουσα των 29) ως… λαγούς για την εκδήλωση και άλλων διαφωνιών και μάλιστα με αιχμή όχι μόνο την κυοφορούμενη αύξηση του ειδικού, χαμηλού καθεστώτος του ΦΠΑ.

Φυσικά, το κλίμα επιβαρύνεται και ενόψει προϋπολογισμού, για τον οποίο η συζήτηση αρχίζει σήμερα, όπου οι κυβερνητικοί βουλευτές αναμένονται να δώσουν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως τις τελευταίες ώρες υφίστανται «μασάζ» από συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σκληρό μήνυμα Σαμαρά στην Τρόικα

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Τρόικα.

«Για τρίτη χρονιά μας ζητούν να πάρουμε νέα μέτρα. Η πίεση είναι μεγαλύτερη καθώς είναι η τελευταία αξιολόγηση. Τους είπαμε πως αν κάνουμε λάθος θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα. Το να αναθεωρήσεις τις 100 δόσεις, το να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στα φάρμακα και να κόψουμε συντάξεις θα ήταν καταστροφή, εκεί βρισκόμαστε τώρα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Ένα βήμα πριν από την έξοδο από το μνημόνιο. Αυτές τις επιτυχίες που επιτεύχθηκαν με τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα αφήσω κανένα να τις «τορπιλίσει» ούτε να τις υποτιμήσει και αυτό το λέω και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Παράλογες απαιτήσεις δεν πρόκειται να δεχτώ» σημείωσε, δείχνοντας έτσι την πρόθεσή του να μην υποχωρήσει σε πιέσεις από την πλευρά των δανειστών, τις οποίες θεωρεί μη διαχειρίσιμες.

Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος Σαμαράς βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πράγμα που φάνηκε από την σκληρή του διατύπωση, καθώς βρίσκεται μεταξύ Τρόικας και κυβερνητικής σταθερότητας, καλούμενος να ισορροπήσει ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές και τις «ανάσες» που ζητούν οι βουλευτές και η κοινωνία.

Τα δύο σενάρια αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση

Η κωλυσιεργία, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, στην αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων και τα χρονικά περιθώρια που στενεύουν οδηγούν σε λογικούς συνειρμούς που αφορούν την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Ένα σενάριο, το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η διαπραγμάτευση μέχρι την προεδρική εκλογή να μην έχει κλείσει. Αυτό προκύπτει από τη σκληρή στάση του ΔΝΤ, το οποίο τρενάρει τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να παίζει πλέον και το σενάριο να υπάρξει μεν μια πολιτική περιγραφή της λύσης αλλά η τεχνική διαπραγμάτευση να μείνει ανοιχτή.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το πολιτικό κλίμα να μην είναι διαχειρίσιμο χωρίς καθαρό τοπίο. Για να ξεκαθαρίσει λοιπόν αυτό, παίζεται πλέον και το ενδεχόμενο προώθησης της προεδρικής εκλογής τον Ιανουάριο, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από την κυβέρνηση για εκκίνηση της διαδικασίας on time, δηλαδή στις αρχές Φεβρουαρίου, με τριπλό δίλημμα «διαπραγμάτευση-εθνικά θέματα-συνταγματική αναθεώρηση».

Τέλος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το σενάριο για πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που «στραβώσει» ανεπανόρθωτα η διαπραγμάτευση, αν και σε πρώτη φάση δεν πρόκειται για μια εναλλακτική που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, παρά το γεγονός πως η εισήγηση υφίσταται και έχει υποβληθεί στον πρωθυπουργό από στενό του συνεργάτη.

The post Σαμαράς σε Τρόικα: Γαία πυρί μειχθήτω – Δεν δέχομαι μέτρα πολιτικής αυτοκτονίας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα