Πυρά Τσακαλώτου κατά του ΔΝΤ: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ζητάει κι άλλα μέτρα»

19:16 2/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Αιχμές κατά του ΔΝΤ για τη στάση του στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες και την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «στην αξιολόγηση, τα μεγάλα μέτωπα είναι το δημοσιονομικό κενό για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, το ασφαλιστικό, η φορολογική μεταρρύθμιση, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το Ταμείο

Ιδιωτικοποιήσεων».

Όπως είπε, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, «είμαστε πολύ κοντά με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά το ΔΝΤ ζητάει περισσότερα μέτρα και αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Και αυτό, γιατί τα στοιχεία για την οικονομία, όπως η ανάπτυξη, είναι πολύ καλύτερα από αυτά που προβλέπονταν. Γιατί μας ζητούν περισσότερα σε αυτή τη συγκυρία;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας ότι το Ταμείο ζητάει μειώσεις συντάξεων.

«Μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό δεν πρέπει να καλύπτει την κοινωνική προστασία. Κάνοντας τη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μπορούμε σταδιακά να μεταφέρουμε πόρους στην προστασία των αδυνάτων που σήμερα στηρίζονται στις συντάξεις», τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι έχουν γίνει πολλές κινήσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, με αξιοποίηση των λιστών και τα μέτρα που ετοιμάζονται για την χρήση ηλεκτρονικού χρήματος και το λαθρεμπόριο καπνικών.

«Αισθανόμαστε ότι οι θεσμοί δεν δίνουν βαρύτητα σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε αιχμές ότι τα στοιχεία που έδωσαν για τις συντάξεις τόσο ο Πολ Τόμσεν όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας ήταν «παραπλανητικά».

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «είναι μέρος της στρατηγικής μας να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο. Αν αργήσουμε, δεν θα υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη και δεν θα πιάσουμε τους στόχους. Μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι το πρόγραμμα αποτυγχάνει και δεν το καταλαβαίνω αυτό. Οι Θεσμοί έφυγαν λέγοντας ότι θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες και περνάει ένας μήνας», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ζητάμε τεχνική βοήθεια από διάφορους οργανισμούς και παράλληλα προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε πόρους. Επίσης, προωθείται ο αναπτυξιακός νόμος που έχει στόχο να δώσει επτά χρόνια καθαρό πεδίο σε ό,τι αφορά τη φορολογία.

Τέλος, αποσυνέδεσε το προσφυγικό από την κατάσταση της οικονομίας και την αξιολόγηση. «Δεν ζητάμε να αλλάξει το πρόγραμμα λόγω προσφυγικού. Αυτό που λέμε ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους γιατί υπάρχουν παραπάνω δαπάνες λόγω προσφυγικού, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δείχνουμε τις ευρωπαϊκές αξίες με τα όσα κάνουμε για το προσφυγικό και υπάρχει στήριξη από τους Ελληνες πολίτες. Ελπίζω ότι αυτή η αλληλεγγύη θα μεταφερθεί και στις άλλες χώρες», κατέληξε.

The post Πυρά Τσακαλώτου κατά του ΔΝΤ: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ζητάει κι άλλα μέτρα» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα