Προβοκάτσια κατά της Ελλάδας η βόμβα στην οδό Αμερικής, υποστηρίζει η κυβέρνηση

Η βόμβα που εξερράγη χθες στην οδό Αμερικής, στην καρδιά της Αθήνας προκάλεσε δυσθυμία στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς κυβερνητικοί παράγοντες έβλεπαν πίσω από αυτή την ενέργεια ένα σαφές μήνυμα εναντίον την επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ.

«Ό,τι και να κάνουν δεν θα μας σταματήσουν, η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα» ήταν το μήνυμα το δινόταν από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης.

«Τη μέρα που όλα τα

βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα, κάποιοι επιλέγουν να κάνουν αυτή την ενέργεια. Είναι σαφής η πρόθεσή τους» έλεγε άλλος πολιτικός παράγοντας, υποδηλώνοντας πως το τρομοκρατικό χτύπημα συνιστά ευθεία προβοκάτσια.

Από την ώρα της έκρηξης, επικράτησε αναβρασμός σε πολιτικούς παράγοντες, μετά από λίγο όμως επικράτησε ψυχραιμία, με αποτέλεσμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, να δηλώσει πως «δεν θα επιτρέψουμε η τρομοκρατία να θέσει αυτή την ατζέντα στη χώρα μας»

Λύτρωση η επιστροφή στις αγορές

Τα καλά νέα που είχαν ανακοινωθεί από τον ΟΔΔΗΧ προχθές, έλαβαν σάρκα και οστά χθες. Η ομολογιακή έκδοση της Ελλάδας θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς υπερκαλύφθηκε κατά περίπου 7 φορές, μιας και αντλήθηκαν 3 δισ., ενώ προσφέρθηκαν από τους επενδυτές περίπου 20 δισ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 90% της ομολογιακής έκδοσης κατευθύνθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, με απόδοση της τάξεως του 4,95%.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report της Alpha Bank, αξιοσημείωτο είναι ότι στην έκδοση συμμετείχαν κυρίως μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές και hedge funds και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού που τοποθετήθηκαν, διαβλέποντας στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η τράπεζα εκτιμά ότι το επιτόκιο αυτό θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το επιτόκιο και των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, προσφέροντας ανάσα ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη όλες οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών σε σχέση με την αρχική τιμή έκδοσης, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται και τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το κλίμα χθες στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης ήταν πανηγυρικό, ενώ λίγο πριν ο πρωθυπουργός προβεί σε επίσημη δήλωση, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε πως «με την απόφαση αυτή, η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα, είναι το πρώτο βήμα για να γίνουμε μια φυσιολογική χώρα».

Τέλος, κατά την Alpha Bank, άκρως εντυπωσιακή εξέλιξη είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των αγορών δεν επηρεάσθηκε από την αναβολή ανακοίνωσης του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s της αλλαγής της αξιολόγησης της χώρας για την 1η Αυγούστου 2014.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, οι αγορές υπερέβησαν τον κίνδυνο που δημιουργούσε ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου που είχε μπει ξανά στην εξίσωση μετά και το σκάνδαλο Μπαλτάκου που κατάφερε ένα πρόσκαιρο, κατά τα φαινόμενα, πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Κυβερνητικοί παράγοντες στέκονταν και στο ζήτημα της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, τονίζοντας πως η ευκολότερη πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές χρήματος και με καλύτερους όρους θα σημάνει και το άνοιγμα της κάνουλας προς την πραγματική οικονομία.

Έτσι, συνδυαστικά με την εξαγγελθείσα ρύθμιση για τον συμψηφισμό οφειλών του ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου, στην κυβέρνηση περιμένουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να πάρουν από το φθινόπωρο μια βαθιά ανάσα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα