Πρόσω ολοταχώς για νέα μέτρα και το 2014 – Πρέπει να τα βρούμε με την Τρόικα σε 15 μέρες

Διορία δύο εβδομάδων έχει η κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου, ώστε να συμφωνήσει στα ουσιώδη με την Τρόικα και να υπάρξει η δυνατότητα εκταμίευσης της υπό-δόσης του ενός δίς ευρώ.

Το Eurogroup αναμένει εισήγηση από το Euroworking group που θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, ενώ τα ανοιχτά σημεία στην διαπραγμάτευση είναι ακόμα πολλά.

Για την Τρόικα

δεν νοείται προϋπολογισμός του 2014 όπου ο φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πέραν του λογαριασμού της ΔΕΗ. Κύκλοι κοντά στην παρακολούθηση του προγράμματος ενημέρωσαν το Real.gr ότι η Τρόικα δεν σκοπεύει να υποχωρήσει σε αυτό το θέμα και ζήτησε εναλλακτικά από το υπουργείο οικονομικών να προσδιορίσει πρόσθετα μέτρα για το 2014, ύψους αντίστοιχου των μισών εσόδων από το τέλος μέσω της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση σύμφωνα με την ίδια πηγή, φέρεται να απάντησε πως θα ψάξει να βρει τα εν λόγω ποσά από τη μείωση των αμυντικών δαπανών, κάτι που αμφισβήτησε η πλευρά της Κομισιόν.

Το ζήτημα συνεπώς έχει κολλήσει και όπως μεταφέρθηκε «χωρίς το τέλος δεν υπάρχει προϋπολογισμός για το 2014, χωρίς προϋπολογισμό του 2014 δεν μπορεί να συζητηθεί τίποτα».

Ανοιχτό παραμένει λοιπόν το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων για το 2015 και το 2016 όσο το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Η Τρόικα εμμένει στην αυστηρή επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%, 3% και 4,5% για την επόμενη τριετία και εκτιμά ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε καθεστώς «no policy change»- (καμία αλλαγή πολιτικής).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real.gr στέλεχος στην παρακολούθηση του προγράμματος εξέφρασε τη δυσφορία των Βρυξελλών για το γεγονός ότι η Αθήνα «τα πάει καλά στα δημοσιονομικά γιατί υπό-εκτελεί τον προϋπολογισμό».

Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών φαίνεται να απάντησε ότι «εμείς θέλουμε ο προϋπολογισμός να εκτελείται για να έχουμε ρεαλιστική εικόνα και να μη επηρεαστούν τα υπόλοιπα δημοσιονομικά μεγέθη».

Παράλληλα, ανήσυχοι εμφανίζονται από πλευράς Βρυξελλών για το μέλλον των δημόσιων οικονομικών διότι «το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει εξαφανιστεί και ο αποπληθωρισμός του ΑΕΠ επηρεάζει τους δείκτες του χρέους». Η υπόθεση αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή καθώς η αξία του ΑΕΠ σε απόλυτες τιμές έχει πέσει και η κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της όταν ανοίξει η συζήτηση για το DSA (dept sustainability analysis/ ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους).

Σε σχέση πάλι με το ΤΑΙΠΕΔ και τον επόμενο πρόεδρό του, αναφέρουν ότι «όχι απλώς δεν έχει επέλθει συμφωνία, αλλά το θέμα δεν συζητήθηκε καν» τις προηγούμενες ημέρες. Επιπλέον στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει γενικότερο πρόβλημα λειτουργίας που «αντανακλά στις πωλήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις» θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η δε μεταφορά της έδρας του ταμείου που θα διαχειρίζεται το τις αγοραπωλησίες ακινήτων «ουδέποτε έφυγε από το τραπέζι», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν «δεν δόθηκε η εντολή στον ESM να εκπονήσει τη μελέτη για πλάκα».

Όσον αφορά το ζήτημα «συρρίκνωσης» του μεγέθους του Δημοσίου, η Τρόικα έχει μεταφέρει στην Αθήνα την απαρέγκλιτη βούληση των εταίρων να μην αφεθεί η κυβέρνηση ούτε να καθυστερήσει, ούτε να υπαναχωρήσει από τη Μνημονιακή δέσμευση, κάτι που θα γίνει σαφές αν χρειαστεί στο επόμενο Εurogroup.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες δεν σκέφτονται «καμία παράταση» ενώ απόκλιση από τους χρονικούς στόχους για το δεύτερο κύμα σημαίνει αυτομάτως και απόκλιση στους χρόνους καταβολής των επόμενων δόσεων.

Εκκρεμούν τέλος, ο στόχος των 4.000 απολύσεων ως τον Δεκέμβρη ενώ συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ούτε για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα