Στα άκρα η κόντρα για τα Πανεπιστήμια- Θα μείνουν αφύλακτα και χωρίς προσωπικό λέει η ΠΟΣΔΕΠ

Αφύλακτα και χωρίς συντήρηση κτίρια και εγκαταστάσεις, γραμματείες αποψιλωμένες που δεν προλαβαίνουν να πρωτοκολλήσουν τα έγγραφα, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας χωρίς προσωπικό με αποτέλεσμα να προκύπτουν μεγάλες καθυστερήσεις στην διοικητική υποστήριξη διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Αυτός είναι ο πρώτος πιθανός απολογισμός από τις συνέπειες που θα επιφέρει το κύμα διαθεσιμότητας των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων σε οκτώ πανεπιστήμια της χώρας στο οποίο προχώρησε χθες Τρίτη το υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα

χθες εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση όπου καταγράφονται οι κλάδοι και οι ειδικότητες των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Η έκδοση της ΚΥΑ «πάγωσε» τα πανεπιστήμια, που ήδη από εχθές άρχισαν να μετρούν απώλειες, καθώς η μείωση του διοικητικού προσωπικού στα οχτώ ΑΕΙ υπολογίζεται στο 40% όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής.

Για κατάρρευση της λειτουργίας των πανεπιστημίων κάνει λόγο ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, Στ. Ευσταθόπουλος σε επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας του μάλιστα συνάντηση «ώστε να σας εκθέσουμε αναλυτικά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πανεπιστήμιά μας».

«Η Ομοσπονδία στην επιστολή της αναφέρει τα ακόλουθα:

Με δεδομένα ότι:

Τα ΑΕΙ είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη ελπίδα για την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Τα Πανεπιστήμια μας με την τραγικά μειωμένη χρηματοδότηση των τελευταίων ετών δεν έχουν την πολυτέλεια περαιτέρω μείωσης των πόρων τους

Η οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατανομής προσωπικού στα ΑΕΙ, θα έπρεπε να είχε προκύψει από διαδικασία αξιολόγησης των διοικητικών τους λειτουργιών, η οποία δεν έχει γίνει ποτέ από το Υπουργείο Παιδείας. Αντίθετα τα Παν/μια έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους λειτουργίες

Η αναλογία φοιτητών – διοικητικών στελεχών αλλά και μελών ΔΕΠ – διοικητικών στελεχών ήταν και πριν τη νέα κατάσταση πάρα πολύ μικρή σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα

Είναι ανάγκη όλα τα μέλη της Παν/κής κοινότητας και ειδικότερα τα όργανα διοίκησης να συσπειρωθούν και να συνεργαστούν ώστε να κρατήσουμε τα Πανεπιστήμια μας σε λειτουργία και να πείσουμε την πολιτεία για την ενίσχυση τους

Παρ’ όλα τα προβλήματα που έχουν τα Παν/μια μας εξακολουθούν να κρατάνε πολύ ψηλά τον πήχη τόσο στις εκπαιδευτικές όσο και στις ερευνητικές δραστηριότητες τους

Ζητάμε:

α) Από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατάσταση και να στηρίξει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας που είναι ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσει η ελληνική κοινωνία για να βγεί από την κρίση

β) Από εσάς να δεχθείτε και να προγραμματίσετε μια συνάντηση με την Ομοσπονδία μας ώστε να σας εκθέσουμε αναλυτικά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Πανεπιστήμια μας και να σας αναλύσουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης της λειτουργίας τους εάν ολοκληρωθεί το σχέδιο απώλειας για τα Ιδρύματα μας των διοικητικών τους στελεχών.»

Επίσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσιος Πελεγρίνης με επιστολή του στον πρωθυπουργό του ζητεί να παρέμβει ώστε να ανακληθεί η ΚΥΑ. Σε συνέντευξή του μάλιστα στο Βήμα FM, επέκρινε έντονα το υπουργείο Παιδείας για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων: «Υπάρχει και μία υπερβολή στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα το υπουργείο (Παιδείας). Όταν έκανε την τιμή να με καλέσει στο υπουργείο, είπε ότι 1.700 πρέπει να φύγουν ... Έγινε κάποια αξιολόγηση για να κρίνει ότι πρέπει να φύγουν τόσοι; Τον κόσμο που πρέπει να δουλέψει στο πανεπιστήμιο, τον απομακρύνει. Είναι κατάφωρα κατά του Συντάγματος και κατά της λογικής. Και δηλώνω ότι και εγώ και η Σύγκλητος θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι ανοιχτό και να ανταποκρίνεται στην αποστολή του, αλλά εκ των πραγμάτων κλείνει».

Με βάση την ΚΥΑ καταργούνται οι κλάδοι φυλάκων-νυχτοφυλάκων, υπαλλήλων γραφείου και τεχνικού προσωπικού υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης πλήττονται ιδιαίτερα οι κλάδοι των βιβλιοθηκονόμων, διοικητικού λογιστικού και των τεχνικών. Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού των οκτώ ιδρυμάτων πρέπει να υποβάλλουν μέσα σε 15 μέρες στην ψηφιακή φόρμα του ΑΣΕΠ τα προσόντα όλων των υπαλλήλων των κλάδων και ειδικοτήτων που συμμετέχουν στην διαθεσιμότητα. Μετά την υποβολή των στοιχείων, το ΑΣΕΠ θα μοριοδοτήσει τους υπαλλήλους, θα συντάξει πίνακες κατάταξης και θα τους στείλει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο που θα εκδώσει τους τελικούς πίνακες.

«Δεν θα μπορούμε πλέον να διεκπεραιώνουμε τα ερευνητικά προγράμματα καθώς τίθεται σε διαθεσιμότητα μεγάλο μέρος του προσωπικού των ΕΛΚΕ, φεύγει σχεδόν όλο το προσωπικό της συντήρησης» αναφέρει σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμάς Σφηκόπουλος.

Ήδη το ένα μετά το άλλο τα ιδρύματα δηλώνουν αδυναμία να λειτουργήσουν, με συνέπεια, με συνέπεια να μην γίνονται εξετάσεις ούτε εγγραφές.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για την κατάργηση 1.349 οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Στο ΦΕΚ Β', αρ. Φύλλου 2384-24.9.2013 αναφέρονται αναλυτικά ανά κατηγορία και κλάδο οι θέσεις διοικητικών υπαλλήλων οι οποίες καταργούνται και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από όπου προέρχονται (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο:

38 θέσεις μόνιμου και ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων.

β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων:

24 θέσεις μόνιμου και ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΠΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων.

24 θέσεις μόνιμου και ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΤΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων.2 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων.33 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού.50 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού.12 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Διοικητικού.170 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού.40 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού Λογιστικού.18 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Επιστατών.20 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Επιμελητών.15 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Κοινωνικών Υπηρεσιών.25 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Προσωπικό Η/Υ.27 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο:

26 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Προσωπικού Η/Υ.

99 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Υπαλλήλων Γραφείου.

36 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων.

β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων:

8 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΤΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων.

4 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Δακτυλογράφων−Στενογράφων.59 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού.14 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Διοικητικού Λογιστικού.114 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού Λογιστικού.7 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Επιμελητών.12 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΥΕ κλάδου Κλητήρων.5 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Μεταφραστών−Διερμηνέων.15 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο:

7 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων.

β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων:

9 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων.

14 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων.52 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού.1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού.22 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού.13 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Επιμελητών.12 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικής Οικονομικής Υποστήριξης.3 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Διοικητικής Οικονομικής Υποστήριξης.1 θέση με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Τεχνικού.35 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο:

1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τηλεφωνητών−Θυρωρών

3 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΥΕ κλάδου Τηλεφωνητών−Θυρωρών.

β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων:

6 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού.

1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού.6 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού.10 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού Γραμματέων.6 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Προσωπικού Η/Υ.2 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού.

Πανεπιστήμιο Πατρών

α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο:

7 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων.

β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων:

3 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων

1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΤΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων.45 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού.6 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΥΕ κλάδου Επιμελητών.4 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Επιμελητών.40 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Προσωπικού Η/Υ.12 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων:

4 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΤΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων.

1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων.19 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού.1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού.3 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού.5 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο:

7 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων.

1 θέση μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων.

β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων:

3 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού.

5 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού.1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Διοικητικής Οικονομικής Στήριξης.5 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικής Οικονομικής Στήριξης.6 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΥΕ κλάδου Επιμελητών.15 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Προσωπικού Η/Υ.5 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού.

Πανεπιστήμιο Κρήτης

α. Κατάργηση συνόλου θέσεων ανά κατηγορία και κλάδο:

13 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΥΕ κλάδου Φυλάκων−Νυχτοφυλάκων.

β. Κατάργηση θέσεων με αποτίμηση προσόντων:

2 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατηγορίας ΤΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων.

2 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Βιβλιοθηκονόμων.13 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού−Λογιστικού.7 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού.11 θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ κλάδου Τεχνικού.1 θέση προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΤΕ κλάδου Τεχνικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα