Προσφυγικό, τρομοκρατία και ρωσοτουρκική ένταση στη διάσκεψη για το κλίμα

Η μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει διεξαχθεί ποτέ για το κλίμα ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Παρίσι, παρουσία 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με την ελπίδα να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και ο αγώνας ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι τα δύο μεγάλα στοιχήματα της εποχής μας», δήλωσε ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, Φρανσουά Ολάντ και ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για τα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Αναφορικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι

χρέος μας να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν βιώσιμο πλανήτη.

«To θέμα που τίθεται σε αυτό το συνέδριο είναι η ειρήνη», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος. O Oλάντ χαιρέτισε επίσης την θέσπιση μιας πλήρους ατζέντας με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν ήδη διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης με στόχο την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

«Η Γαλλία έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα για να επιτύχει αυτό το συνέδριο. H συμφωνία που θα λάβουμε πρέπει να είναι καθολική και δεσμευτική», τόνισε ο Ολάντ και πρόσθεσε: «Κανένα κράτος δεν θα πρέπει να αποφύγει τις υποχρεώσεις του. Καμιά χώρα δεν πρέπει να μείνει μόνη της. Σε λίγες ημέρες θα αποφασίσουμε για τις επόμενες δεκαετίες. Εδώ στο Παρίσι θα αποφασίσουμε για το μέλλον του πλανήτη».

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει δύο μεγάλες απειλές, την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή», δήλωσε κατά την έναρξη της διάσκεψης ο υπουργός Περιβάλλοντος του Περού Μανουέλ Πουλγάρ-Βιδάλ, πρόεδρος της προηγούμενης διάσκεψης για το κλίμα του ΟΗΕ, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον Λοράν Φαμπιούς, υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Φαμπιούς δήλωσε από την πλευρά του πως «η επιτυχία δεν έχει κατακτηθεί ακόμη, αλλά είναι στο χέρι μας».

«Έχουμε υποχρέωση να επιτύχουμε» επειδή το διακύβευμα είναι πολύ πιο σημαντικό και η κλιματική αλλαγή πολύ πιο μεγάλη για να μπορούμε να περιοριστούμε σε μια μινιμαλιστική συμφωνία», είπε.

Ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχεται στο πλάι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, τους 150 ξένους ηγέτες. Έπειτα από την υποδοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, οι δύο άνδρες αναμένεται να ανοίξουν επίσημα την 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (COP 21) στο Μπουρζέ (βόρεια του Παρισιού), που έχει τεθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Πάντως «σπαζοκεφαλιά» για τον Ολάντ αποτελεί και το πώς θα χωρέσουν στο ίδιο τραπέζι Ομπάμα και Πούτιν.

Κατά την άφιξή τους ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μπαν Γκι-μουν, καθώς και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς και η γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ κρατήθηκαν από το χέρι για τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

Λίγο μετά την επίσημη έναρξη της COP 21, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι (130 θάνατοι).

Όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα επωφεληθεί από τη διάσκεψη προκειμένου να έχει έναν αριθμό διμερών συναντήσεων στο περιθώριο της συνόδου.

Στη διάρκεια του πρωινού θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις.

Στη συνέχεια θα συμπροεδρεύσει σε διάφορα στρογγυλά τραπέζια. Στις 16:00 τοπική ώρα θα καθίσει δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπιλ Γκέιτς για μια "Αποστολή Καινοτομία" που αποσκοπεί να "αυξήσει σημαντικά" τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Μία ώρα αργότερα, θα εγκαινιάσει την εκστρατεία του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για μία "Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία", προτού συμμετάσχει στις 18:15 σε ένα πάνελ για την τιμή του άνθρακα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Το βράδυ ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπαράκ Ομπάμ θα δειπνήσουν μαζί, χωρίς αμφιβολία σε εστιατόριο του Παρισιού. Χθες βράδυ, λίγο μετά την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στη γαλλικό έδαφος, μετέβησαν μαζί στο Μπατακλάν όπου 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 13 Νοεμβρίου.

Το Παρίσι έχει παραλύσει σήμερα εν μέρει εξ αιτίας της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, αν και οι Γάλλοι μοιάζουν να έχουν ακολουθήσει τις συστάσεις και δεν πήραν τα αυτοκίνητά τους, αν δεν επέλεξαν να εργαστούν από το σπίτι.

Πολλές κύριες αρτηρίες είναι κλειστές στην κυκλοφορία. Το βορειοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, που οδηγεί στις δυτικές ή βόρειες συνοικίες Παρισιού, από τις οποίες γίνεται η πρόσβαση προς τη COP, έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα.

Ο περιφερειακός, που συνήθως πήζει από τις πρώτες πρωινές ώρες, έκλεισε για το κοινό και επιτρέπεται μόνο η διέλευση των αυτοκινητοπομπών των επισήμων, όπως ο αυτοκινητόδρομος A1 που οδηγεί βόρεια προς το Μπουρζέ και το αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ-ντε Γκολ.

Σύμφωνα με το κέντρο οδικών πληροφοριών, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων "κυλάει" στην περιοχή του Παρισιού, κάτι που αποδεικνύει ότι η κίνηση έχει μειωθεί σημαντικά. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής να μην χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους και να αποφύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Οι επιχειρήσεις έχουν κληθεί επίσης να δώσουν στους υπαλλήλους τους μία ημέρα ρεπό. Μερικές τους ζήτησαν να εργαστούν από το σπίτι.

Εκτάκτως τα βαρέα οχήματα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην περιοχή του Παρισιού, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν ψυκτικές μεταφορές.

The post Προσφυγικό, τρομοκρατία και ρωσοτουρκική ένταση στη διάσκεψη για το κλίμα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα