Πού τα βρήκαν Τσίπρας-Κουτσούμπας; Συμφώνησαν πως διαφωνούν σε όλα εκτός από…

«Με σεβασμό στις γνωστές ιδεολογικές διαφορές έγινε ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος», κατέληγε η χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου για την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΚΚΕ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Μια συνάντηση που ενώ την Πέμπτη πολλοί έσπευσαν να υποβαθμίσουν προσάπτοντάς της εθιμοτυπικό χαρακτήρα, τοποθετώντας την στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή,

τελικά πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ξεπερνώντας σε χρονική διάρκεια κάθε προσδοκία. Για σχεδόν δύο ώρες έμειναν μαζί οι δύο ηγέτες της Αριστεράς, όχι βέβαια σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις «γνωστές ιδεολογικές διαφορές» που τους χωρίζουν αλλά τουλάχιστον να βρουν ορισμένα σημεία που θα μπορέσουν στο μέλλον να φανούν επωφελή τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ΚΚΕ.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν χρειάστηκε να το ψάξουν πολύ, ούτε να σπαταλήσουν το χρόνο τους για να διαφωνήσουν για τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό μιας και ένα 24ωρο πριν την συνάντησή του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε φροντίσει να ετοιμάσει την ατζέντα της συζήτησης Τσίπρα – Κουτσούμπα.

Οι σκέψεις και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για μια αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως αυτές τοποθετήθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, ήταν το κυρίως πιάτο που ο Πρωθυπουργός προσέφερε στον γ.γ. του ΚΚΕ το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο στα σχέδια του Μαξίμου περιλαμβάνεται η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου μέσα στο 2016 με τον Π. Κουρουμπλή να δηλώνει χαρακτηριστικά υποστηρικτής της άποψης ότι «αν θες να αλλάξεις τον εκλογικό νόμο πρέπει να το κάνεις στην αρχή της τετραετίας». Πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να συμμαζέψει τα κραυγαλέα λάθη του ισχύοντος εκλογικού νόμου» και προτεραιότητά της είναι να βάλει τέλος στο «σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Β’ Αθηνών».

Σκοπός του Πρωθυπουργού, όπως τόνισε στον Δ. Κουτσούμπα είναι να υπάρξει μια «σωστότερη αντιπροσώπευση» αναφερόμενος στο περίφημο μπόνους των 50 εδρών που κύκλοι του Μαξίμου θέλουν να κατεβαίνει στις 20, γεγονός που δείχνει να ικανοποιεί το κόμμα του Περισσού. Εκεί, όμως, που ουσιαστικά ο Δ. Κουτσούμπας δεν δείχνει να έχει καμία αντίρρηση είναι ότι – παρά τα αντιθέτως λεγόμενα – είναι η διατήρηση του πλαφόν εισόδου στην Βουλή στο ποσοστό του 3% μιας και το ΚΚΕ δεν βλέπει και με ιδιαίτερα καλό μάτι το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κομμάτων «αριστερότερα του Περισσού» και συγκεκριμένα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μιας και κοινή πεποίθηση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΚΕ είναι πως σύντομα το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα ανήκει στο πολιτικό παρελθόν του τόπου.

Παρά την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο γ.γ. του ΚΚΕ βγαίνοντας από το Μαξίμου, καλώντας τον λαό σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στα επερχόμενα μέτρα, είναι γεγονός πως ο Δ. Κουτσούμπας έφυγε ικανοποιημένος από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς όσον αφορά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, κάτι που και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κρατήσουν χαμηλά όσον αφορά τις διαρροές τους προς τον τύπο. Είναι χαρακτηριστικό πως το Μαξίμου διέψευδε ως αργά το βράδυ της Παρασκευής κάθε είδους σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο αρχηγών και ο Περισσός τηρούσε σιγή ιχθύος περιοριζόμενος σε μια μονότονη επανάληψη των καταγγελτικών δηλώσεων Κουτσούμπα.

Παρ' όλα αυτά η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών σημαδεύτηκε από την ανέλπιστα μεγάλη της διάρκεια αλλά και από τα χαμόγελα των δύο πολιτικών που μαρτυρούσαν όσα προσπάθησαν επιμελλώς να κρύψουν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Μπορεί την άλλη εβδομάδα το ΚΚΕ να είναι στους δρόμους για το Ασφαλιστικό αλλά σε κάποιες άλλες «αφανείς μάχες» θα βρεθεί σιωπηλά στο πλευρό της κυβέρνησης.

The post Πού τα βρήκαν Τσίπρας-Κουτσούμπας; Συμφώνησαν πως διαφωνούν σε όλα εκτός από… appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα