Πόσο «φωτιά» είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%; Όλες οι αυξήσεις στην καθημερινότητά μας

«Ταφόπλακα» στις οποίες ελπίδες για ελαφρύνσεις φόρων βάζει η πρόταση για αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα από το 23% στο 24%, ένας φόρος που πλήττει ανεξαιρέτως όλα τα νοικοκυριά.

Ο ΦΠΑ θεωρείται "φόρος βαρόμετρο" για την ψυχολογία του καταναλωτή. Μετά από πέντε αυξήσεις σε εποχές Μνημονίου, που έπληξαν αδιακρίτως φτωχούς και πλούσιους, αντί

για μείωση έρχεται και μία ακόμη αύξηση να δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, καθώς «ενταφιάζει» τις όποιες ελπίδες για ελαφρύνσεις φόρων που είχαν καλλιεργηθεί.

Στόχος της πρότασης αυτής να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% για το 2017-2018. Υπενθυμίζεται πως το κενό προκύπτει από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από το ΦΠΑ και για να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Από την εν λόγω αύξηση η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα έχει επιπλέον έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Η επιβολή του ΦΠΑ με συντελεστή 24% σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και, προσωρινά, η προαναγγελία της μπορεί να αναθερμάνει κάπως την αγοραστική ζήτηση, όπως συμβαίνει και σε άλλες «καταστροφές» (προ πιθανής χρεωκοπίας ή δημοψηφίσματος, capital controls κλπ) λόγω προσπάθειας αποθεματοποίησης κ.ά. Από την επομένη όμως κιόλας, καθώς ο ΦΠΑ είναι ήδη στα ύψη, οδηγεί σε μείωση της ζήτησης και ύφεση, που τελικά συμπαρασύρει και πάλι τα δημόσια έσοδα προς τα κάτω.

Οι τιμές στο ράφι θα είναι αυξημένες για προϊόντα όπως:

Καφές - Τσάι – ΚακάοΗλιέλαιο – ΑραβοσιτέλαιοΑλλαντικάΚονσέρβεςΣάλτσεςΜαργαρίνεςΖάχαρηΤσίχλες-ΚαραμέλεςΑλεύρι–ΦρυγανιέςΨωμί τοστ-Ψωμί γεμιστό (ελιές, σταφίδες κ.λπ.)ΜπισκόταΠαγωτάΑναψυκτικά -ΧυμοίΜέλι – ΜαρμελάδεςΣοκολάτες-ΓκοφρέτεςΤυρόπιτες - ΠίτσεςΧυμοί φρούτωνΜπύρες-Οινοπνευματώδη

Επίσης, η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα θα προκαλέσει άνοδο των τιμών και σε:

εισιτήρια μέσων μεταφοράςεστίασηταξίΕπισκευή και συντήρηση κατοικιώνΑνθη - φυτάΑποχέτευσηΖωοτροφές για κατοικίδια

Αυξάνεται και η βενζίνη!

Η αύξηση του ΦΠΑ θα αφορά και στη βενζίνη, η λιανική τιμή της οποίας -σε συνδυασμό με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 5 λεπτά το λίτρο- θα "πετάξει στα 1,435 ευρώ/λίτρο από 1,362 ευρώ σήμερα.

Την ίδια ώρα, εφόσον επιστρέψουν από Δευτέρα στην Αθήνα οι επικεφαλής, στο τραπέζι θα μπουν και αυξήσεις για είδη που είναι στον χαμηλό συντελεστή 6%, δηλαδή

ΒιβλίαΠεριοδικάΘέατραΚινηματογράφουςΣυναυλίες

Και όλα αυτά, εφόσον δεν αυξηθεί και ο μεσαίος συντελεστής από το 13% στο 14%, οπότε θα είχαμε ανατιμήσεις:

Στα βασικά τρόφιμα, δηλαδή κρέας, γάλα, αυγά κ.λπ.Σε ηλεκτρικό ρεύμα - νερόΣτα ξενοδοχεία.

Οι ανατιμήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις σε Τέλη Ταξινόμησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, και στα ξενοδοχεία μέσω επιβολής τέλους διανυκτέρευσης.

The post Πόσο «φωτιά» είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%; Όλες οι αυξήσεις στην καθημερινότητά μας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα