Νικολούδης: Τα ΜΜΕ στην υπηρεσία των κλεφτών με τις τράπεζες

14:41 6/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Υπεραποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο δρούσαν οι σύγχρονοι εγκληματίες του χρήματος.

«Τα όπλα που χρησιμοποιούσαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν ότι ο καθένας από αυτούς είχε στην ιδιοκτησία του ένα ΜΜΕ ή και αν δεν είχαν φρόντιζαν να είχαν μισθώσει», τόνισε. Ο επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

απέφυγε να μιλήσει για εγκληματική οργάνωση στο χώρο των τραπεζών, αλλά φωτογράφισε μία θολή κατάσταση λέγοντας «δε μιλώ για εγκληματική οργάνωση ακόμη. Κάπου βλέπουμε να συναντώνται οι υποθέσεις, βλέπουμε κοινά περιουσιακά στοιχεία να συναντώνται κάπου σε off shore στην Κύπρο. Ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι είναι άγνωστο τοπίο. Χωρίς να έχω χειροπιαστά στοιχεία νομίζω ότι από πίσω είχαν δουλέψει νομικά επιτελεία. Ο όλος σχεδιασμός απέβλεπε να φανεί η όλη εγκληματική δράση ως ότι κάποιος πήρε δάνεια και η ζωή του τα έφερε έτσι που δεν μπορεί να τα γυρίσει πίσω».

Συγκεκριμένα έφερε ως παραδείγματα τις τράπεζες Proton, Πελοποννήσου, Χαλκίδος, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και FBB, μιλώντας για ένα «καινούριο μοντέλο εγκληματούντος ανθρώπου, που δεν είναι άνθρωποι περιθωρίου. Έχουν πολύ καλές σπουδές και έχουν «σπουδάσει» το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καλά». Μάλιστα ο κ. Νικολούδης διαπίστωσε ότι «όποιος ετοιμαζόταν να πάρει ένα δάνειο, πρώτη φροντίδα του ήταν μετά να κρύψει την περιουσία του. Είναι ένας λαβύρινθος ο τρόπος που επεχείρησαν να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Δείχνει ότι ουδέποτε είχαν πρόθεση να επιστρέψουν τα δάνεια πίσω» παρατήρησε.

Φοροδιαφυγή και εφορίες

Την ίδια ώρα ως κύριο υπαίτιο για την αδυναμία της χώρας να πατάξει την φοροδιαφυγή κατονόμασε τις εφορίες, αναφερόμενος παράλληλα και σε ένα νέο τύπο εγκληματικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε κυριώτατα μεταξύ της διετίας 2007-2009 στις τράπεζες από τις διοικήσεις τους. Αναφορικά με τις εφορίες,ο κ. Νικολούδης, δήλωσε κατά τη συζήτηση της έκθεσης πεπραγμένων της Αρχής για το 2013 στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής: «δεν είναι έτοιμες ακόμη να δεχτούν τις πληροφορίες που έχουμε» επισημαίνοντας ότι από τους ελέγχους στοιχείων της Αρχής, «μας έχουν δώσει έναν ποταμό πληροφοριών, ένα θησαυρό πληροφοριών. Αν αυτό το αξιοποιούσαν όλες οι υπηρεσίες, θα είχαμε κάνει πάρα πολλά πράγματα».

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Νικολούδη, η πολιτική τάξη της χώρας δεν είναι πρωταγωνίστρια στη διαπλοκή. Το σχήμα της διαφθοράς σύμφωνα με τον ίδιο είναι: οικονομική ελίτ –ΜΜΕ - και τρίτη η πολιτική ελίτ, σε αντίθεση, όπως υποστήριξε με άλλες χώρες , όπου το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ-πολιτική ελίτ- ΜΜΕ.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα