Πώς οι Τούρκοι μπαίνουν κανονικότατα στο Twitter παρά την απαγόρευση του Ερντογάν

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να «παίζει τα ρέστα του» με την απαγόρευση του Twitter, θέλοντας να επιβάλει την απόλυτη κυριαρχία του στην Τουρκία, ωστόσο οι Τούρκοι ξεκίνησαν σε λιγότερο από μία μέρα το «αντάρτικο» μπαίνοντας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας άλλους servers ή δίκτυα VPN.

Η απαγόρευση εγκρίθηκε και από το δικαστήριο, γεγονός που έδωσε και νομική υπόσταση στην απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού, μία απόφαση

που κατακρίθηκε και από τον Τύπο της γείτονος.

«Μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία: έκλεισε το Twitter», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Zaman που πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν.Η Cumhuriyet καταγγέλλει την επιβολή λογοκρισίας που κατατάσσει την Τουρκία «μαζί με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα».

Ο Ερντογάν με την απαγόρευση προσπαθεί ουσιαστικά να κάνει αντίποινα για τις παρακολουθήσεις των στελεχών της κυβέρνησης και του ιδίου που οδήγησε στο ξεσκέπασμα του σκανδάλου χρηματοδοτήσεων. «Θα απαγορεύσουμε το Twitter. Καθόλου δεν με νοιάζει τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Τότε θα δουν τη δύναμη της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του σε προεκλογική συγκέντρωση, δέκα ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές. «Ο Ερντογάν, παγιδευμένος από τις έρευνες για διαφθορά, επέλεξε για μία ακόμη φορά την απαγόρευση», γράφει η Cumhuriyet.

Παρά τα μέτρα αποκλεισμού, πολλοί χρήστες ξεπέρασαν ήδη την απαγόρευση χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN. Η υπηρεσία πελατών του Twitter έδωσε οδηγίες για το ξεπέρασμα της απαγόρευσης μέσω του text service του δικτύου για τα κινητά.

«Η απαγόρευση του Ερντογάν καταργήθηκε σε λιγότερο από μία μέρα», σχολίασε στο Twitter ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Hurriyet Daily News Μουράτ Γετκίν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα.

Πυρά και από την αντιπολίτευση

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θα εφεσιβάλει την δικαστική απόφαση βάσει της οποίας εφαρμόσθηκε ο αποκλεισμός της πρόβασης στο Twitter στην Τουρκία, ανακοίνωσε στο Ρόιτερς ο βουλευτής του κόμματος Ακίφ Χαμζατζεμπί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόμμα θα καταθέσει επίσης αγωγή κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως η απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter είναι προσωρινή και αναμένει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα