Πώς ο Θεοδωράκης θέλει -και μπορεί- να κάνει «μαριονέτες» του τον Σαμαρά και τον Τσίπρα

Η «παρακολούθηση» του πολιτικού Σταύρου Θεοδωράκη, δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Ευαγγελίζεται σαρωτικές αλλαγές, εμφανίζεται αποφασισμένος να κυβερνήσει, ωστόσο μία είναι η σκέψη που φαίνεται να κυριαρχεί στον νου του: «Ήρθα για να μείνω».

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Το Ποτάμι εμφανίστηκε από το πουθενά και εάν λάβουμε υπόψιν τα ποσοστά του, είναι μάλλον… χείμαρρος. Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις έχει παγιώσει την τρίτη θέση, εξοστρακίζοντας την Χρυσή Αυγή,

ενώ η σύγχυση για τους δημοσκόπους αγγίζει τα όρια της τρέλας. Το συναίσθημα αυτό καθίσταται μόνιμο πλέον κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές.

Η… παράνοια με τα ποσοστά του Ποταμιού είναι τέτοια που κυμαίνεται από 6,4% έως και 10,4%. Μάλιστα με την αναγωγή φτάνει ακόμη και το 14,2%, περισσότερο δηλαδή από αυτό που δινόταν στον ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2012, πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Η δυναμική αυτή λοιπόν έκανε τον Σταύρο Θεοδωράκη να θρέφει μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον τόσο του ιδίου όσο και του κόμματός του. Φιλοδοξίες οι οποίες πλέον δεν έχουν να κάνουν με το ερώτημα εάν θα μπει στην Βουλή, αλλά πώς θα κάθεται ο ίδιος και οι βουλευτές του στα έδρανα…. «Τι νόημα έχει να κάθονται συντεταγμένοι οι βουλευτές των κομμάτων, σαν στρατιώτες; Γιατί πρέπει να στοιχίζονται πίσω από τον αρχηγό τους; Δεν θα μπορούσαν να κάθονται όπου θέλει ο καθένας στα έδρανα της Βουλής; Τι θα άλλαζε δηλαδή αυτό; Θα ήταν ένας συμβολισμός. Ότι δεν είμαστε στράτευμα, δεν εκτελούμε υπηρεσία αλλά βουλευόμαστε και ψηφίζουμε κατά συνείδηση», ανέφερε στην συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ενώ συμπληρώνει την σκέψη του με μία πρόβλεψη: «Σε πέντε-δέκα χρόνια όλες αυτές οι στοιχίσεις θα είναι παρελθόν στα Κοινοβούλια του δυτικού κόσμου».

Η δυναμική αυτή που έχει αποκτήσει όμως Το Ποτάμι, έχει κάνει τον πρώην δημοσιογράφο να σκέφτεται και θέματα μεγαλύτερης ουσίας και σημασίας, όπως είναι οι συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και ο Σταύρος Θεοδωράκης μπαίνει τόσο δυναμικά στο παιχνίδι αυτό όπως εμφανιζόταν και στις εκπομπές του. Είναι σίγουρος για την ικανότητα του ιδίου όσο και των συνεργατών του ακολουθώντας μία βασική εξίσωση. Πετυχημένος στην ζωή, πετυχημένος και στην πολιτική. «Στο Ποτάμι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κυβερνήσουν. Δεν είμαστε μια παρέα αργόσχολων που είπαμε στον ελεύθερο χρόνο μας να κάνουμε και λίγο πολιτική. Είμαστε άνθρωποι που έχουμε δοκιμαστεί στη ζωή, μάλλον τα έχουμε καταφέρει και τώρα θέλουμε να δουλέψουμε για τη χώρα», λέει στην Καθημερινή. Ένα σκεπτικό που αποδεικνύει περίτρανα πως ο Σταύρος Θεοδωράκης των εκπομπών, ο Σταύρος Θεοδωράκης που άκουγε και ρωτούσε, δεν υπάρχει πλέον. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι εδώ για να επηρεάσει και να «επιβάλλει» στο μέτρο που θα του επιτρέψει η εκλογική βάση την πολιτική του ατζέντα.

Και με την αποφασιστικότητα αυτή το Ποτάμι αναμένεται να καταστεί ο βασικός ρυθμιστής των πραγμάτων. Σε τέτοιο σημείο που ο τίτλος του παρόντος κειμένου να δικαιολογείται πλήρως. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

Κυβέρνηση με πρώτο κόμμα την Νέα Δημοκρατία

Στις επόμενες εθνικές εκλογές, εάν το πολιτικό τοπίο δεν έχει αλλάξει και πολύ, στο σενάριο που η ΝΔ θα βγει πρώτο κόμμα, θα κληθεί να αναζητήσει συμμάχους:

ΣΥΡΙΖΑ: Το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού» έχει ακουστεί το τελευταίο διάστημα αρκετά. Ωστόσο απέχει πολύ από την πραγματικότητα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούμε με την ΝΔ. Έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για την έξοδο από την κρίση και η ΝΔ προς το παρόν δεν φαίνεται να μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο. Γιατί να το κάνει μετά τις εκλογές;» τονίζουν στο koolnews.gr στελέχη της Κουμουνδούρου.ΠΑΣΟΚ: «Το ΠΑΣΟΚ είναι πυλώνας πολιτικής και δημοκρατικής σταθερότητας» διαμηνύουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, θέλοντας προφανώς να δείξουν πως εάν χρειαστεί θα καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με την ΝΔ για να δώσουν λύσεις στην χώρα. Στην παρούσα περίπτωση όμως, όπως τα ίδια στελέχη επισημαίνουν στο koolnews.gr, χρειάζονται την στήριξη του κόσμου για να μπορέσουν να πετύχουν κάτι τέτοιο.Ανεξάρτητοι Έλληνες: Το κόμμα του Πάνου Καμμένου όχι μόνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να συγκυβερνήσει με την Νέα Δημοκρατία, αλλά τα δημοσκοπικά ποσοστά του μειώνονται σε τέτοιο βαθμό που –εάν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος- μετά από δύο χρόνια όταν και θα ξαναγίνουν εκλογές, δημιουργούνται ερωτηματικά για το εάν όντως θα υπάρχει στον χάρτη.Χρυσή Αυγή: Ούτε συζήτηση, παρά τα όσα λένε ορισμένοι της ΝΔ φίλα προσκείμενοι στο εθνικιστικό κόμμα…Δημοκρατική Αριστερά: Το Ποτάμι ήταν ένα σοβαρό πλήγμα στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, το οποίο μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση συνεργασίας, είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται.ΚΚΕ: Ξανά, ούτε συζήτησηΤο Ποτάμι: Με ένα ποσοστό της τάξεως του 10% ο Σταύρος Θεοδωράκης θα είναι ο πολιτικός αρχηγός ο οποίος θα μπορεί να προσφέρει στην Νέα Δημοκρατία και ενδεχομένως και το ΠΑΣΟΚ, τις έδρες του οι οποίες θα εξασφαλίσουν το 150+1.

Κυβέρνηση με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ

ΝΔ: Ισχύουν όλα όσα ειπώθηκαν στην πρώτη περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ: Ακόμα και να επιθυμούσε το ΠΑΣΟΚ να προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ στήριξη, τα ποσοστά του θα είναι όπως όλα δείχνουν τέτοια που δεν θα εξασφαλίζουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ο Πάνος Καμμένος έχει πει επανειλημμένα πως με το μόνο κόμμα που θα συνεργαζόταν θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο όπως και σήμερα, έτσι και μετά από δύο χρόνια, δεν θα βρίσκεται στην ίδια θέση ισχύος που ήταν το 2012…Χρυσή Αυγή: Ούτε συζήτησηΔημοκρατική Αριστερά: Είναι αμφίβολο εάν καταφέρει να μπει στην Βουλή.ΚΚΕ: Ούτε συζήτηση.Το Ποτάμι: Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως θέλει να βρίσκεται κοντά στα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να μπορεί να επιβάλλει την ατζέντα του. Και θα το κάνει, όποιος και αν είναι πρώτος… «Εχουμε συγγενείς και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. Οχι πολλούς, αλλά έχουμε. Δεν είναι όλοι ακροδεξιοί στη Ν.Δ. ούτε είναι όλοι σταλινικοί στον ΣΥΡΙΖΑ», λέει ο ίδιος στην Καθημερινή.

Οπότε με λίγα λόγια Το Ποτάμι καθίσταται ως ο απόλυτος ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Ένας ρυθμιστής, ο οποίος συγκεντρώνει στοιχεία στην πολιτική του ατζέντα, τόσο και από την Νέα Δημοκρατία, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί ούτε από το ‘25 δεξιά’, ούτε με το ‘25 αριστερά’. Θα πρέπει να υπάρξουν νέες πολιτικές συμφωνίες. Μόνο μια πλειοψηφία θα βγάλει τη χώρα από την κρίση», λέει τονίζοντας ουσιαστικά πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο κοντά ώστε μόνο ένα τρίτο κόμμα θα μπορέσει να προσφέρει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο. Πάντως ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί πως μετά τις ευρωεκλογές το πολιτικό τοπίο θα έχει αλλάξει άρδην: «Ποιο ΠΑΣΟΚ και ποια Ν.Δ.; Μήπως πρέπει να περιμένουμε πρώτα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μετά να μιλήσουμε για κυβερνητικές συνεργασίες;».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλει να επιβάλλει αλλαγές. Αλλαγές στον τρόπο συνεργασίας των κομμάτων. Δεν είναι διατεθειμένος να γίνει μία ΔΗΜΑΡ ή ένας ΛΑΟΣ, μικρά κόμματα τα οποία συμμετείχαν σε κυβερνήσεις αλλά αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση από τους «μεγάλους».

Για του λόγου το αληθές λοιπόν λεεί: «Στόχος μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά από πλευράς ποσοστών στα δύο κόμματα εξουσίας. Μόνο έτσι θα μπορούμε να επιβάλουμε συνεργασίες. Οχι ως χάπι που αναγκαστικά πρέπει να το πάρεις, αλλά ως μοντέλο διακυβέρνησης»…

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα