Πως ο Μόρσι γίνεται ο νέος Φαραώ της Αιγύπτου

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο κέντρο του Καΐρου με την πλατεία Ταχρίρ να μπαίνει πάλι στο επίκεντρο. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν η στάση του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος μετά την εκεχειρία στη Γάζα προσπαθεί να ενισχύσει το προφίλ του και τις εξουσίες του μέσα στην Αίγυπτο.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας,

στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ, στην Ισμαϊλίγια και στο Πορτ Σάιντ. Ακόμα και ένας σύμβουλος του Μόρσι, ο χριστιανός Σαμίρ Μόρκος, παραιτήθηκε χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα «ξαφνικά» διατάγματα που εξέδωσε ο πρόεδρος.

Το διάταγμα που εξέδωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος ουσιαστικά απαγορεύει κάθε απόφαση κατά των προεδρικών διαταγμάτων, των νόμων και των αποφάσεών του. Παράλληλα σύμφωνα με το διάταγμα κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να διαλύσει τη Συντακτική Συνέλευση, η οποία καταρτίζει το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου, ούτε την Ανω Βουλή, δύο σώματα στα οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές του Μόρσι.

Η σύνταξη του νέου καταστατικού χάρτη της χώρας έχει καθυστερήσει λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στους ισλαμιστές και στα περισσότερο φιλελεύθερα στοιχεία, ενώ το νέο διάταγμα δίνει επιπλέον χρόνο στη συντακτική συνέλευση να ολοκληρώσει το έργο της, καθυστερώντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο.

Οι αντίπαλοί του Μόρσι κάνουν λόγο για «πραξικόπημα κατά της νομιμότητας» στην πλατεία Ταχρίρ. Ο ίδιος πάντως μιλώντας σε πιστούς σε τέμενος του Καΐρου είπε ότι η χώρα προχωρά μπροστά και ότι οι πράξεις του είχαν ως στόχο να ευχαριστήσουν τον Θεό και το έθνος.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει την αιγυπτιακή κοινή γνώμη ο Αιγύπτιος πρόεδρος απομάκρυνε τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μαγκουίντ Μαχμούντ από τη θέση του και όρισε την εκ νέου διεξαγωγή της δίκης των αξιωματούχων του καθεστώτος Μουμπάρακ, πολλοί από τους οποίους έχουν αθωωθεί εξοργίζοντας τον λαό.

Η διεθνής κοινότητα πάντως εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην περιοχή με τον εκπρόσωπο της της Υπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι να κάνει λόγο για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις του διατάγματος αυτού στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου στην Αίγυπτο». Στο ίδιο μήκος κύμματος και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον Μόρσι να σεβαστεί τις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα, για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα