Πώς ο Εφραίμ και το Βατοπαίδι ανάγκασαν το υπουργείο εργασίας να… μετακομίσει

Πώς συνδέονται, ο ηγούμενος Εφραίμ με το Βατοπαίδι και την λίμνη Βιστωνίδα με το υπουργείο Εργασίας, είναι λίγο δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς με την πρώτη ματιά. Ωστόσο το ζήτημα έχει πολλές διακλαδώσεις οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες η μία με την άλλη και ανάγκαζαν το Δημόσιο να πληρώνει εκατομμύρια ευρώ…

Το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να μετακομίσει ολόκληρο στο κέντρο της Αθήνας,

και συγκεκριμένα στο κτήριο που βρίσκεται στην οδό Σταδίου 29. Κατά συνέπεια αναμένεται να μπει λουκέτο στο ιστορικό κτήριο της οδού Πειραιώς, όπου στεγάζονταν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, έπειτα από 70 χρόνια συνεχούς παρουσίας εκεί.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαχρήστο στην στήλη του, Στίγμα, στα ΝΕΑ, με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται, όπως δήλωσε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τεράστια ποσά σε ενοίκια, καθώς μέχρι στιγμής, το υπουργείο ήταν κατακερματισμένο σε πέντε με έξι κτήρια.

Ο διάλογος μεταξύ του δημοσιογράφου και του υπουργού έχει ως εξής:

Βρ: Συγκεντρωνόμαστε όλοι στο ίδιο κτίριο και εξοικονομούμε τεράστια ποσά από ενοίκια.

Παπ: Σε πόσα κτίρια ήταν κατακερματισμένο το υπουργείο; ρώτησα.

Βρ: Σε πέντε - έξι. Αλλά μόλις ολοκληρώσαμε τη μετακόμιση και πλέον όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα είναι συγκεντρωμένες εδώ στο κτίριο της οδού Σταδίου 29. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομήσαμε μέσα σε έναν χρόνο 7 εκατομμύρια ευρώ, μου είπε με προφανή υπερηφάνεια για το επίτευγμα. Πληρώναμε 25 εκατομμύρια ετησίως σε ενοίκια και τώρα πληρώνουμε 18. Στόχος μας είναι να μειώσουμε το κόστος των ενοικίων ακόμη περισσότερο τον επόμενο χρόνο. Να το περιορίσουμε στα 15-16 εκατομμύρια.

Ποιος όμως ευθύνεται για την κοστοβόρα αυτή δίνη στην οποία είχε πέσει το υπουργείο Εργασίας; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα ξεκίνησαν από το… αμαρτωλό 2004 και την τότε αναμενόμενη μετεγκατάσταση του υπουργείου Εργασίας στο -σημερινό- κτήριο-φάντασμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Τότε, οι… αετονύχηδες της Μονής Βατοπεδίου και οι συνεργάτες τους έβαλαν στο μάτι το εν λόγω κτήριο και επιχείρησαν να το πουλήσουν σε ιδιώτες. Για την ακρίβεια, παραμονή της οριστικής συμφωνίας για τη μεταφορά του υπουργείου στο Ολυμπιακό Ακίνητο, ο Εφραίμ και η παρέα του, πούλησαν το ακίνητο, το οποίο είχε λάβει σε ανταλλαγή των... νερών της Βιστωνίδας, σε όμιλο επενδυτών υπό τον εφοπλιστή Πολέμη, οι οποίοι θα το μετασκεύαζαν σε σύγχρονο θεραπευτήριο - είχαν φέρει ακόμη και τον Γιακούμπ!

Χαρακτηριστικό των ετοιμασιών που είχε κάνει τότε το υπουργείο είναι πως ο τότε υφυπουργός, Γεράσιμος Γιακουμάτος, είχε κλείσει ακόμη και τα λεωφορεία για τη μεταφορά των υπαλλήλων από και προς τον κοντινό σταθμό του ηλεκτρικού…

Το project λοιπόν ήταν περίπου 51 εκατομμύρια. Στα 42 λέει είχε κοστολογηθεί η αξία του ακινήτου και άλλα 9 καταβλήθηκαν, σε ένα ίδρυμα το οποίο θα δημιουργούσε ο Εφραίμ υπέρ αναξιοπαθούντων.

Η συνέχεια είναι γνωστή: έσκασε το σκάνδαλο, το ακίνητο δεσμεύθηκε από το Δημόσιο, τα νερά της λίμνης έμειναν στη Μονή, ο όμιλος διεκδικεί τα χαμένα του εκατομμύρια και το ακίνητο λεηλατείται καθημερινά από κάθε λογής γυρολόγους.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα