Πώς μεταδίδεται το Aids; – Μύθοι και αλήθειες που οφείλετε να γνωρίζετε

Το Aids δεν είναι τόσο μακριά από εμάς όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Για την ακρίβεια, είναι δίπλα μας, υπάρχει και σκοτώνει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους. Ο λόγος; Η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και η εμμονή των ανθρώπων να πιστεύουν ότι το ασφαλές σεξ δεν είναι το ίδιο απολαυστικό.

Διαβάζουμε πολλά, ακούμε ακόμα περισσότερα γύρω από τη μετάδοση του ιού HIV και η έντονη φημολογία γύρω από τους τρόπους με τους οποίους το Aids προσβάλλει

τον άνθρωπο προκαλεί σύγχυση. Τι από όλα αυτά ισχύει και τι όχι; Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε και τι θα πρέπει να αποφεύγουμε για να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταρρέει χτυπημένο από τον ιό HIV;

Ξεχωρίζοντας τους μύθους γύρω από τους τρόπους μετάδοσης του Aids από την αλήθεια, μπορούμε να προφυλαχτούμε και να βοηθήσουμε και άλλους ανθρώπους να καταλάβουν τη διαφορά παραφιλολογίας και πραγματικότητας.

Μύθος Νο1

To Aids προσβάλλει μόνο τους ομοφυλόφιλους

Ο ιός HIV δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών ή μεταξύ ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων. Αντιθέτως, προσβάλλει και τα δύο φύλα,καθώς μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις όταν ο ένας εκ των δύο νοσεί ή είναι φορέας. Ο μύθος αυτές έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις διότι ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 1980, όταν ομοφυλόφιλα άτομα βρέθηκαν να νοσούν στην Αμερική. Μπορεί το Αids να είναι πιο σύνηθες στους ομοφυλόφιλους λόγω της πρωκτικής επαφής, ωστόσο στην Ελλάδα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 22,2% των οροθετικών είναι ετεροφυλόφιλοι.

Μύθος Νο2

Το Aids μεταδίδεται με το φιλί

Δεν έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά περίπτωση μετάδοσης του ιού μέσω ανός κανονικού φιλιού σε κάποιο σημείο του σώματος. Ακόμα και με το ερωτικό φιλί οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, εκτός και αν στο στόμα του ασθενή υπάρχουν πληγές ή αιμορραγία, οπότε οι πιθανότητες μετάδοσης αυξάνονται.

Μύθος Νο3

Το Aids δε μεταδίδεται μέσω του στοματικού έρωτα

Η άγνοια στο συγκεκριμένο θέμα μπορεί να αποδειχθεί εγκληματική. Μπορεί η πρωκτική σεξουαλική επαφή να θεωρείται η πιο επικίνδυνα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η κολπική ή η στοματική επαφή είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσει τον HIV. Ο ιός εκτός από το αίμα, υπάρχει στα προσπερματικά, τα σπερματικά και τα κολπικά υγρά γι’ αυτό και η χρήση του προφυλακτικού κρίνεται απαραίτητη σε κάθε περίπτωση.

Μύθος Νο4

Πρέπει να αποφεύγω την οποιαδήποτε επαφή με οροθετικό για να μην κολλήσω

Είναι ίσως ό,τι πιο απαράδεκτο έχει ειπωθεί ποτέ για το Aids, διότι αυτομάτως περιθωριοποιεί τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγουμε την επαφή με τους οροθετικούς, καθώς ο ιός δε μπορεί να μεταδοθεί με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο. Οι κοινωνικές επαφές, ο κοινός εργασιακός χώρος, ακόμα και η συγκατοίκηση με οροθετικό άτομο δεν μας θέτουν σε κίνδυνο.

Μύθος Νο5

Το Aids μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών και της πισίνας

Ούτε τα κουνούπια, ούτε το νερό της πισίνας μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Το τσίμπημα τον κουνουπιών είναι αδύνατο να μολύνει υγιή άνθρωπο, καθώς ο ιός αδρανοποιείται από το σάλιο των εντόμων αυτών. Από την άλλη, το νερό της πισίνας είναι γεμάτο χλώριο, το οποίο αραιώνει και καταστρέφει τον ιό HIV.

Μύθος Νο6

Οι μεταγγίσεις αίματος δεν είναι ασφαλείς

Οι μόνες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ όσον αφορά τη μετάδοση του ιού μέσω μεταγγίσεων, αφορούσαν σε δότες οι οποίοι βρίσκονταν στην περίοδο του «σιωπηρού παραθύρου», προτού δηλαδή εκδηλωθεί ο ιός. Ήδη από το 1985 πραγματοποιείται αυστηρός έλεγχος και με τη χρησιμοποίηση των μεθόδων Elisa και της μοριακής NAT, οι πιθανότητες να δοθεί μολυσμένο αίμα σε μετάγγιση είναι μηδαμινές.

Μύθος Νο7

Το προφυλακτικό δεν προφυλάσσει επαρκώς

Είναι η κλασική δικαιολογία για όλους εκείνους που δε διστάζουν να παίξουν με την υγεία τους επειδή δεν τους αρέσει η χρήση του προφυλακτικού. Το προφυλακτικό είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος που προφυλάσσει όχι μόνο από το Aids, αλλά από όλες τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, με την προϋπόθεση βέβαια να χρησιμοποιείται από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης.

Μύθος Νο8

Η εξωτερική εμφάνιση «προδίδει» το Aids

Πολλοί θεωρούν ότι μια περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση, υποδηλώνει και τη μη ύπαρξη σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει καθώς δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπίσεις τις επικίνδυνες ασθένειες. Το Aids, δεν είναι κάτι που φαίνεται, ούτε μπορείς να αντιληφθείς την ύπαρξη του χωρίς ειδικές εξετάσεις. Επομένως, θα πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε πως ένας «φαινομενικά» καθαρός άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα υγιής και ακίνδυνος.

The post Πώς μεταδίδεται το Aids; – Μύθοι και αλήθειες που οφείλετε να γνωρίζετε appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα