Πώς έβλεπαν οι Αμερικάνοι τη Θάτσερ σύμφωνα με διαρροή του WikiLeaks

18:48 8/4/2013 - Πηγή: KoolNews

Η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε καταχωρηθεί στα αρχεία των Αμερικανών διπλωματών ως μία «τυπική επαρχιακή οικοδέσποινα και τρομακτικά Αγγλίδα», ενώ φαινόντουσαν δύσπιστοι απέναντι στο πρόσωπό της, καθώς και στην επίδρασή της στην πολιτική ζωή της Βρετανίας.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις έγιναν το 1975, χρονιά που η Θάτσερ ανέλαβε την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, και δημοσιοποιήθηκαν μόλις σήμερα, έπειτα από την είδηση του θανάτου της. Γραμμένες από προσωπικό της αμερικανικής διπλωματικής βάσης στο Λονδίνο, οι παρατηρήσεις αυτές είχαν σταλεί στην Ουάσινγκτον,

και απεικονίζουν το πώς οι ΗΠΑ έβλεπαν στο πρόσωπο της Θάτσερ μία «καινοτόμα πολιτική μορφή».

Το γράμμα βρίσκεται σε αμερικανικά αρχεία, και όπως αναγράφει: «Η συμβατική και κάπως επιβεβλημένη γοητεία της, και πάνω απ’ όλα η βαριά χροιά της φωνής της, την καθιστούν μία τυπική επαρχιακή οικοδέσποινα, και τρομακτικά Αγγλίδα». Συνεχίζοντας, αναφέρει: «Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαδίζει με την εργατική τάξη της Αγγλίας, το ένα τρίτο της οποίας ψηφίζει τους Συντηρητικούς».

Παρά τα όποια προβλήματα των Αμερικανών διπλωματών, η Θάτσερ ανήλθε στη βρετανική πολιτική σκηνή, και το 1979 έγινε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ έμελε να αποτελέσει έναν από τους κοντινότερους συμμάχους του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν.

Το μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα για τον θάνατο της Σιδηράς Κυρίας:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέδωσε με τη σειρά του ένα συγκινητικό μήνυμα, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου της Θάτσερ, στο οποίο αναφέρει:

«Με το πέρασμα της βαρόνης Μάργκαρετ Θάτσερ, ο κόσμος έχασε έναν από τους σπουδαίους πρωταθλητές της ελευθερίας και της δημοκρατίας , και οι ΗΠΑ έχασαν έναν αληθινό φίλο. Ως κόρη μπακάλη που ανήλθε σε πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, στέκεται σαν παράδειγμα στις κόρες μας, πως δεν υπάρχει κανένα γυάλινο ταβάνι που δεν μπορεί να σπάσει. Σαν πρωθυπουργός, βοήθησε στην επαναφορά της σιγουριάς και της τιμής, που πάντοτε ήταν το χαρακτηριστικό της Βρετανίας. Και σαν μία ορκισμένη υποστηρίκτρια της υπερατλαντικής μας συμμαχίας, γνώριζε ότι μόνο με τη δύναμη θα μπορούσαμε να νικήσουμε τον Ψυχρό Πόλεμο και να επεκτείνουμε την υπόσχεση της ελευθερίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα