Αναστάτωση στην Κύπρο: Κίνδυνος για στάση πληρωμών

17:23 8/4/2013 - Πηγή: KoolNews

Ελλοχεύει ο κίνδυνος για στάση πληρωμών στην Κύπρο, σύμφωνα με τα λεγόμενα της γενικής λογίστριας, Ρέα Γεωργίου. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει στις 18 Απρίλιου με στάση πληρωμών, καθώς, όπως εξήγησε, αυτήν τη στιγμή ο βραχυπρόθεσμος εσωτερικός δανεισμός του κράτους από τράπεζες και ημικρατικούς οργανισμούς ανέρχεται σε 966,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης, επισήμανε πως λόγω των εξελίξεων

στη Μεγαλόνησο, τα αναμενόμενα ποσά που αφορούν τα δημόσια έσοδα, είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Ως συνέπεια, το Γενικό Λογιστήριο έχει αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του για τους επόμενους μήνες προς τα κάτω.

Σημείωσε, ακόμα, ότι τον Απρίλιο τα φοροεισπρακτικά τμήματα του κράτους, όπως ΦΠΑ, ΤΕΠ και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουν ανακοινώσει παράταση στην προθεσμία πληρωμών, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος μήνας να παρουσιάζει χρηματικό έλλειμμα ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Η γενική λογίστρια τόνισε ότι το ειδικό απόθεμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κεντρική Τράπεζα, ύψους 85 εκατ. ευρώ, δεν είναι επαρκές και χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ πριν τις 24 Απριλίου για να μη δημιουργηθεί στάση πληρωμών.

«Σε περίπτωση», είπε, «που σε κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λήγουν οι ανανεώσεις γραμματίων όπως π.χ. στις 16 Απριλίου θα προκύψει πρόβλημα για ικανοποίηση χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους στις 18 Απριλίου» προσθέτοντας ότι αν δεν ανανεωθούν, τα ποσά μεγαλώνουν ανάλογα.

Keywords
Τυχαία Θέματα