Πολιορκητικός κριός κατά του Βενιζέλου η Κίνηση των 11 στο ΠΑΣΟΚ – Ποια η σχέση τους με τον ΓΑΠ

Η χθεσινή «αιφνιδιαστική» επιστολή 11 στελεχών του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων και τριών βουλευτών, με την οποία εγκαλούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι δεν έχει συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Παρά την φαινομενική νηνεμία που επικρατεί καιρό τώρα στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, οι παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν

ότι η σιωπή ποτέ δεν είναι καλός οιωνός, τουναντίον προαναγγέλλει συχνά... θύελλες. Κεντρικά και περιφερειακά στελέχη του Κινήματος μιλούν ανοικτά, με απαξιωτικό τρόπο για τους χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου, την στρατηγική που ακολουθεί και τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Ασφαλώς το αίτημα για σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ήταν η αφορμή για την εκδήλωση της πρωτοβουλίας των «11» οι οποίοι είναι αρκετοί περισσότεροι. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Koolnews.gr συγκεντρώθηκαν χθες σε γραφείο ενός εξ αυτών και αποφάσισαν να στείλουν την εν λόγω επιστολή προς τον πρόεδρο του Κινήματος, ωστόσο έκριναν ότι σε αυτή τη φάση δεν έπρεπε να κάνουν «επίδειξη δύναμης» εμφανίζοντας πολλές υπογραφές. Τα περισσότερα από τα στελέχη που συμμετέχουν έχουν καλές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Θάνος Μωραΐτης και ο Γιώργος Ντόλιος, όπως και ο Γιώργος Πεταλωτής και ο Μανώλη Όθωνας χρημάτισαν όλοι υπουργοί και υφυπουργοί επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου, ενώ συνομιλούν τακτικά μαζί του και σήμερα. Ωστόσο συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζε την κίνηση και ότι οι «11» δεν λειτουργούν εξ ονόματος του, ως πολιορκητικός κριός εναντίον του Ευ. Βενιζέλου.

Παρ’ όλα αυτά, είναι προφανές ότι δημιουργείται ένα κλίμα αμφισβήτησης των επιλογών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι κρυφό, ότι υπάρχουν σκέψεις αλλαγής ηγεσίας, είναι κοινό μυστικό ότι ο Ευ. Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις να αποχωρήσει, αλλά θέλει να το κάνει σε timing που ο ίδιος θα επιλέξει. Ως πρώτο βήμα δείχνει να επιλέγει να φύγει από το προσκήνιο, μέσω της «Ελιάς» και της Κίνησης των 58, αφού άλλος θα είναι επικεφαλής του εγχειρήματος ανασύστασης της Κεντροαριστεράς.

Για όλα αυτά ωστόσο δεν έχουν ερωτηθεί τα βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ το κορυφαίο – καταστατικά – θεσμικό όργανο του Κινήματος, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, δεν έχει συνεδριάσει από τότε που... εξελέγησαν τα μέλη της, δηλαδή από το τελευταίο Συνέδριο, ήτοι από τον περασμένο Μάρτιο!

Πολλοί εντός του ΠΑΣΟΚ – και αυτό εκφράζουν ως ένα βαθμό και οι «11» – διατυπώνουν ζωηρές ενστάσεις για την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος, το έλλειμμα δημοκρατίας, την διάλυση των οργανώσεων και τις μονομερείς αποφάσεις Βενιζέλου.

Το αίτημα των «11» ίσως, τελικά, αποτελεί προπομπό ευρύτερων εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ πολλώ μάλλον όταν δύο από τους υπογράφοντες, ο Φίλιππος Σαχινίδης πρωτίστως και ο Θάνος Μωραΐτης δευτερευόντως, έχουν δει να συμπεριλαμβάνεται το όνομά τους σε λίστες επίδοξων διαδόχων του Ευάγγελου Βενιζέλου...

Ολόκληρη η επιστολή είχε ως εξής:

«Σύντροφε Πρόεδρε,

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με την πυκνότητα και τη σοβαρότητά τους, επιβάλλουν τη συζήτησή τους στο κορυφαίο, θεσμικό, συλλογικό, κομματικό όργανο.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή προκειμένου να συζητηθούν όλα τα κρίσιμα και σοβαρά θέματα του Κινήματος και της Χώρας.

Τα μέλη της ΚΠΕ

Κελεπούρης Ανδρέας Κίτσιος Βασίλης Μακρυπίδης Ανδρέας Μωραΐτης Θάνος Ντόλιος Γιώργος Ξεκαλάκης Στέφανος Όθωνας Μανώλης Παπαθανάση Αφροδίτη Πεταλωτής Γιώργος Σαχινίδης Φίλιππος Τάτσης Κωνσταντίνος

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα