Ποιος στηρίζει ποιον στη ΝΔ- Η γαλάζια ανθρωπογεωγραφία

Με τις εσωκομματικές κάλπες της ΝΔ να πλησιάζουν, οι παλμοί στη ΝΔ ανεβαίνουν, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση. Ένα από τα σημαντικά ερωτήματα είναι φυσικά και το ποιον στηρίζουν για την προεδρία τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, πλην όμως πρέπει να σημειωθεί πως αυτό πλέον δεν έχει τόση σημασία, όπως το 2009, μιας και η πυραμίδα έχει αναστραφεί και πλέον τα κόμματα ακολουθούν τις βουλές της κοινωνίας. Πάντως, η ανθρωπογεωγραφία των στηρίξεων είναι κρίσιμη στη ΝΔ, κυρίως για την επόμενη μέρα.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει

τη μεγαλύτερη στήριξη σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στελεχών ανά την Ελλάδα, κάτι που αναμένουμε να δούμε, αν θα μεταφραστεί και σε στήριξη στην κάλπη.

Μια σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών στηρίζει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη σε όλη την Ελλάδα, με κυρίαρχο κριτήριο την ενότητα της παράταξης, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η κοινοβουλευτική του παρουσία. Τον υπηρεσιακό πρόεδρο της ΝΔ στηρίζει, έστω και διακριτικά, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αποτελεί από μόνος του ένα σημαντικό κεφάλαιο για την παράταξη.

Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται στο πλευρό του, έστω και λίγο πιο διακριτικά λόγω της σχέσης της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Μάκης Γιακουμάτος, η Σοφία Βούλτεψη, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Γιώργος Βλάχος, η Γεωργία Μαρτίνου, ο Θανάσης Μπούρας, οι Πειραιώτες Κώστας Κατσαφάδος και Γιάννης Τραγάκης και επίσης μια σειρά βουλευτών από ολόκληρη την επικράτεια: ο Γιάννης Ανδριανός, η Μαρία Αντωνίου, ο Γιώργος Βαγιωνάς, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Θανάσης Καββαδάς, οι Θεσσαλονικείς Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας και Θεόδωρος Καράογλου, ο Μάνος Κόνσολας, ο Κώστας Κοντογεώργος, ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γιάννης Βρούτσης, ο Κώστας Τασούλας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Κώστας Τσιάρας και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Δήλωση υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν έχουν κάνει μεν, τον στηρίζουν όμως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Βαγγέλης Μπασιάκος, ο Κώστας Αχ. Καραμανλή, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ και μια σειρά στελεχών της ΝΔ, όπως ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Δάνης Τζαμτζής, η Γεωργία Μπατσαρά, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο Γιώργος Βουλγαράκης κ.α. υποστηρίζουν την προοπτική του κυρίου Μεϊμαράκη.

Αυτοί που έφυγαν για…Τζιτζικώστα μεριά

Η αλήθεια είναι πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν τα πήγε άσχημα στον διεμβολισμό της γαλάζιας ΚΟ. Ίσως το πιο δυνατό όνομα, το οποίο κατάφερε να προσεγγίσει, είναι ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος, σε περίπτωση που κερδίσει ο κύριος Τζιτζικώστας, θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στα γαλάζια τεκταινόμενα.

Από την αρχή στο πλευρό του περιφερειάρχη βρίσκονταν σε ρόλο... «λοχαγών» ο Νότης Μηταράκης και η Άννα Ασημακοπούλου, ενώ δύο ονόματα με ισχυρά ερείσματα είναι αυτά του Σίμου Κεδίκογλου και του Ανδρέα Κατσανιώτη. Στη μηχανή του κυρίου Τζιτζικώστα έχουν προστεθεί και βουλευτές, όπως ο Κώστας Σκρέκας, ο Γιώργος Στύλιος, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Χρίστος Δήμας, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Σάββας Αναστασιάδης ο Γιάννης Αντωνιάδης, η Έλενα Ράπτη (δεν το έχει ανακοινώσει, πλην όμως στηρίζει).

Παράλληλα, τον στηρίζουν και μια σειρά στελέχη, όπως οι πρώην βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλος, Θανάσης Νταβλούρος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Κιλτίδης κ.α., αλλά και στελέχη με σημαντική επιρροή, όπως ο Δημήτρης Τσάμης και ο Λάζαρος Κυριζόγλου στη Θεσσαλονίκη, ο περιφερειάρχης Δωδεκανήσων Γιώργος Χατζημάρκος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης κ.α. Τον περιφερειάρχη στηρίζει και ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Κυριάκος και Άδωνις ποντάρουν στην κοινωνία αντί για τις στηρίξεις

Ομολογουμένως, οι υποψηφιότητες των κυρίων Μητσοτάκη και Γεωργιάδη συγκεντρώνουν τις λιγότερες στηρίξεις από τον κομματικό σωλήνα, πλην όμως οι δύο υποψήφιοι ποντάρουν ούτως ή άλλως στην κοινωνία, έστω και απευθυνόμενοι σε διαφορετικά ακροατήρια. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει πολύ καλή πολιτική και προσωπική σχέση με τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος δεν έχει πάρει δημόσια θέση, ενώ διακριτικά φέρεται να τον στηρίζει και η Νίκη Κεραμέως.

Τον στηρίζουν σε κάθε περίπτωση οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος, ιστορικά στελέχη της ΝΔ όπως ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός, ο Κώστας Σημαιοφορίδης, ο Άγγελος Μπρατάκος και ο Αντώνης Σγαρδέλης, ενώ στο επιτελείο του βρίσκεται και ο πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Τον κύριο Μητσοτάκη στηρίζει και μια ομάδα «μεταρρυθμιστών» πρώην βουλευτών, όπως ο Μάξιμος Σενετάκης, ο Νίκος Γεωργιάδης και φυσικά ο κουμπάρος του Μιχάλης Μπεκίρης.

Ο κύριος Γεωργιάδης έχει τη στήριξη του προσωπικού του φίλου, πρώην βουλευτή Θάνου Πλεύρη και της πολιτευτή της ΝΔ Ζωής Ράπτη, ενώ στη συγκέντρωσή του στο Σπόρτινγκ εθεάθη και η πρώην ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα, με την οποία και συνυπήρξαν στον ΛΑΟΣ. Τον κύριο Γεωργιάδη στηρίζει εμφανώς και ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης, όπως και αρκετά στελέχη δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς όμως ο πρώην πρωθυπουργός να έχει κάνει οιαδήποτε τοποθέτηση υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Οι ουδέτεροι

Υπάρχουν και αυτοί που έχουν επιλέξει την οδό της σιωπής ως προς την προσωπική τους στήριξη για διάφορους λόγους. Ο κυριότερος είναι ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ήταν έτοιμος να κατέβει για πρόεδρος, πλην όμως επέλεξε να περιμένει. Ο κύριος Κικίλιας εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος, τόσο για τη διαδικασία, όσο και για την επόμενη μέρα του κόμματος. Επίσης, στάση ουδετερότητας κράτησε και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αν και ο πατέρας του, Γιάννης, στήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Υπήρχαν τις τελευταίες μέρες πληροφορίες πως ο κύριος Βαρβιτσιώτης θα ανακοίνωνε υπέρ του κυρίου Τζιτζικώστα, πλην όμως κάτι τέτοιο από τη μία δεν επιβεβαιώθηκε, από την άλλη προέκυψε και ο θάνατος της μητέρας του, Σοφίας, οπότε όλα τα υπόλοιπα πήγαν πίσω.

Στάση ουδετερότητας έχουν κρατήσει και μια σειρά βουλευτών από την επαρχία, όπως ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γιώργος Κασαπίδης, o Χρήστος Κέλλας, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κώστας Βλάσσης αλλά και ο Στέργιος Γιαννάκης, ο οποίος εμφανιζόταν ταλαντευόμενος μεταξύ Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα.

The post Ποιος στηρίζει ποιον στη ΝΔ- Η γαλάζια ανθρωπογεωγραφία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα