Ποιος (δεν) θα στηρίξει ποιον; Τα δεδομένα για το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου στη ΝΔ

Έστω και με…θαλασσοταραχή, οι εκλογές της ΝΔ μπαίνουν στην τελική ευθεία. Μπορεί τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρείας Έξυπνα Συστήματα να προκάλεσαν ανησυχία, όλοι οι εμπλεκόμενοι όμως ξεκαθαρίζουν πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την επόμενη Κυριακή.Υπό αυτό το πρίσμα και με τετελεσμένη την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή μέσω κύκλων του υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η γαλάζια προεκλογική κούρσα αποκτά νέο ενδιαφέρον, όσο παράξενο και αν αυτό

φαντάζει. Στο ίδιο πλαίσιο, νέο ενδιαφέρον προσδίδεται και στον δεύτερο γύρο των γαλάζιων εκλογών, αν εν τέλει χρειαστεί.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Δ. Ευγενίδης

Η εμπλοκή της Vodafone στη διαδικασία των γαλάζιων εκλογών δείχνει πως, αυτή τη φορά, μάλλον θα καταφέρουν στη ΝΔ να στήσουν τις κάλπες, μιας και το μέγεθος και το βεληνεκές της εταιρείας θεωρούνται ισχυρά εχέγγυα για τη διαδικασία. Αφού τα διαδικαστικά λοιπόν βαίνουν προς επίλυση, έστω και μετά από 40 κύματα, η πολιτική ουσία περνά στο προσκήνιο.

Ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς λοιπόν είναι, αν υπάρξει δεύτερος γύρος, ποια στάση θα κρατήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι, τόσο σε επίπεδο συμμαχιών, όσο και στηρίξεων, αν εν τέλει μείνουν εκτός νυμφώνος. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν συζητά το ενδεχόμενο να μην είναι στον δεύτερο γύρο, πλην όμως αναγκαστικά δύο υποψήφιοι θα αλλάξουν de facto τα πλάνα τους, αν λάβει χώρα δεύτερος γύρος.

Βέβαια, στο γαλάζιο παρασκήνιο συζητείται και το ενδεχόμενο να μην γίνει δεύτερος γύρος, σε περίπτωση που ο πρώτος που θα κόψει το νήμα έχει εμφατικό ποσοστό (πάνω από 40%) και μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει παραίτηση του δεύτερου, κάτι που δεν είναι αυτονόητο.

Τέλος, υπάρχει και το ενδεχόμενο να εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 50+1%, όμως αυτό θεωρείται το πιο απίθανο ενδεχόμενο. Στα της επόμενης μέρας λοιπόν, το χάσμα μεταξύ των κ.κ. Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα θεωρείται αγεφύρωτο. Με άλλα λόγια, πολλοί διερωτώνται πώς μπορέσουν οι δύο να συνυπάρξουν την επόμενη μέρα κάτω από την ίδια πολιτική στέγη, μετά την ένταση των αλληλοκατηγοριών.

Όπως και να έχει, θεωρείται απίθανο κάποιος να στηρίξει τον άλλο, σε περίπτωση που βρεθεί ο ένας εκτός δεύτερου γύρου. Στο επιτελείο Μεϊμαράκη εκτιμούν πως μπορούν να καθαρίσουν την υπόθεση «εκλογή» ήδη από την πρώτη Κυριακή, είναι όμως έτοιμοι και για το σενάριο του δεύτερου γύρου. Πάντως, στενοί συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη αποτιμούν ως βαρύνουσα τη στήριξη, έστω και μέσω κύκλων, του κ. Καραμανλή.

Τις προηγούμενες μέρες είχε ξεκινήσει μια παραφιλολογία αναφορικά με στήριξη του κ. Καραμανλή στον Απόστολο Τζιτζικώστα ή τέλος πάντως αναφορικά με άρση των ενστάσεών του για την υποψηφιότητά του, κάτι που πάντως δεν προέκυπτε από τις επικοινωνίες του KoolNews.gr με τακτικούς συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού.

Όσο για τον δεύτερο γύρο, συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη εκτιμούν πως πιθανότερα σε αυτόν θα μπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο έσπασε ο πάγος, μετά και το θερμό επεισόδιο την ημέρα των εκλογών που δεν έγιναν, μιας και ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει έναν καθαρό και αμιγώς πολιτικό αγώνα.

Στο επιτελείο Τζιτζικώστα, επίσης, βλέπουν πως οι εκλογές μπορεί να καθαρίσουν ακόμα και από την πρώτη Κυριακή υπέρ του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως είναι σαφές, δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να μην είναι στον δεύτερο γύρο, με τον κ. Τζιτζικώστα να έχει πει μάλιστα πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί υπέρ του πρώτου, αν χρειαστεί επαναληπτική διαδικασία.

Αν παρ’ ελπίδα ο κ. Τζιτζικώστας βρεθεί εκτός νυμφώνος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πιθανό να μην επιλέξει τη δημόσια στήριξη και να προτρέψει σε ψήφο κατά συνείδηση, αν και τόσο ο ίδιος όσο και συνεργάτες του αποτιμούν ως σχεδόν ανύπαρκτη την πιθανότητα να παιχτεί αυτό το έργο. Η πλευρά Μητσοτάκη εκφράζει αισιοδοξία τις τελευταίες μέρες πως ο πρώην υπουργός έχει βγει κερδισμένος από το φιάσκο της πρώτης απόπειρας εκλογών, εξασφαλίζοντας σίγουρα θέση στον δεύτερο γύρο.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναφέρουν πως το όνομά του ακούγεται σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουν βάσιμη πεποίθηση πως θα είναι στον δεύτερο γύρο. Αν ο κ. Μητσοτάκης βρεθεί εκτός δεύτερου γύρου, θεωρείται απίθανο να στηρίξει τον κ. Τζιτζικώστα, καθώς διαφωνεί σφόδρα με το status του εξωκοινοβουλευτικού υποψηφίου προέδρου.

Πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης είναι εγγύτερα με τον κ. Μεϊμαράκη, αν και στα οικονομικά έχει σημεία ταύτισης και με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με αποτέλεσμα, αν προκύψει σενάριο αποκλεισμού του, ψηφοφόροι του να κινηθούν μάλλον προς έναν από τους δύο υποψηφίους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πορεύεται με τη λογική του αουτσάιντερ και επιμένει πως…θα τους εκπλήξει όλους και θα είναι στον δεύτερο γύρο, με το αποτέλεσμα από εκεί και μετά να είναι απολύτως ανοιχτό. Ο κ. Γεωργιάδης, όσο και αν κάποιοι τον εμφανίζουν ως…σιγουρο ηττημένο, επιμένει πως αντλεί δυναμική από τη βάση της ΝΔ και θα διαψεύσει τις πιθανότητες. Αν, τελικά, μείνει εκτός δεύτερου γύρου, ο κ. Γεωργιάδης, κάποιοι θεωρούν πως οι ψηφοφόροι του θα μπορούσαν να κατευθυνθούν και στον Απόστολο Τζιτζικώστα, λόγω ιδεολογικής προσέγγισης.

Βέβαια, αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του κ. Γεωργιάδη έχουν εξαιρετική άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ και ο κ. Μεϊμαράκης θα μπορούσε να πάρει, έστω ένα μικρό, κομμάτι της πίτας. Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης έχει εξηγήσει πως έχει απορρίψει και προτάσεις για να είναι αντιπρόεδρος, αλλά και προτάσεις για στρατηγική συνεργασία.

Όπως και να έχει, οι γαλάζιες εκλογές, ιδίως μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, θυμίζουν αγώνα ροντέο, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Κανείς δεν μπορεί να κάνεις ασφαλείς προβλέψεις και ορισμένα δεδομένα μοιάζουν να διαφοροποιούνται. Ενδιαφέρον άλλωστε έχει και η στοιχηματική αγορά.

Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται ως φαβορί, στον Απόστολο Τζιτζικώστα υπάρχει ροή πονταρισμάτων, ενώ Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης έπονται. Πλην όμως, το ερώτημα που τίθεται εκεί είναι «ποιος πιστεύετε πως μπορεί να κερδίσει;». Με άλλα λόγια, είναι το ερώτημα για την παράσταση νίκης.

Επομένως, δεν είναι σαφές ούτε καν πώς τοποθετούνται οι παίχτες του στοιχήματος για την κατάταξη των υποψηφίων που μπορεί να κρίνει πολλά και να καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις στη ΝΔ. Συνεπώς, για απαντήσεις, παρακαλείστε να αναμείνετε έως το βράδυ της επόμενης Κυριακής.

The post Ποιος (δεν) θα στηρίξει ποιον; Τα δεδομένα για το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου στη ΝΔ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα