Ποιες ιστορικές οικογένειες κατέρρευσαν

Αυτοί είναι οι εγχώριοι οικογενειακοί όμιλοι που χάθηκαν στη σκόνη του κραχ και οι οικογενειακές εκείνες επιχειρήσεις που την τελευταία διετία έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους.  Eταιρείες που ενώ ήταν στο παρελθόν ακμαίες και ισχυρές, σήμερα βρίσκονται μεταξύ φθοράς, αφθαρσίας, άρθρου 99 ή ακόμα και χρεοκοπίας.

Το Πρώτο Θέμα παρουσίασε τις ελληνικές «παραδοσιακές» οικογένειες με δυναμικό παρών στην οικονομική ζωή του τόπου που τώρα καταρρέουν.

PETZETAKIS

Ο άρχοντας των πλαστικών έγινε φυγάς

Υπήρξε φίλος

με την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ της χώρας. Αστός, μπον βιβέρ, γλυκομίλητος άνθρωπος, με αγάπη στην καλή ζωή, τις «ακριβές» γυναίκες, τα σπορ αυτοκίνητα κι όλα αυτά που θα ποθούσε ο καθένας. Με μία διαφορά όμως: ο κ. Γιώργος Πετζετάκις δεν τα ποθούσε απλά, τα είχε κιόλας. Ωσπου με βίαιο τρόπο τα έχασε πριν από 15 ημέρες. Ο φίλος και συνεργάτης του βιομηχάνου κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, στα τέλη του 2011, όταν και τον πρωτοσυνέλαβαν για χρέη προς το Δημόσιο, δήλωνε αγανακτισμένος στο «ΘΕΜΑ»: «Ο Γιώργος δεν είναι δα και ο φοροφυγάς που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν. Δεν είναι δα και ο… Ρωχάμης». Ποιος θα του το ’λεγε πως λίγους μήνες αργότερα ο κολλητός του φίλος, στο όνομα του οποίου έπινε νερό και ορκιζόταν, θα αντέγραφε τον διαβόητο κακοποιό. Φυγάς δεκάδες φορές ο Βαγγέλης Ρωχάμης, φυγάς λοιπόν εδώ και μία εβδομάδα ο πάλαι ποτέ άρχων των πλαστικών σωλήνων.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που με την ανακοίνωση της δεκαετούς ποινής φυλάκισης χωρίς αναστολή του επιχειρηματία για χρέη 4 εκατ. ευρώ προς το κράτος έλεγαν πως ήταν θέμα ωρών η παρουσίασή του στην Αστυνομία. . Κι όμως, για μια ακόμη φορά ως και οι στενότεροι συνεργάτες και φίλοι του κ. Πετζετάκι διαψεύστηκαν. Το αγαπημένο παιδί της κοσμικής και επιχειρηματικής Αθήνας εδώ και εβδομάδες είναι εξαφανισμένο από προσώπου Γης.

Δύσκολα μπορεί εξάλλου να πιστέψει κανείς πως από μια περιουσία που άγγιζε περί τα 100 εκατ. ευρώ, με πολλά ακίνητα σε όλη την Αττική, κότερα, χρυσαφικά και σκάφη, δεν έχει μείνει τίποτα. Αν και ήταν γνωστή η ροπή του businessman στην πολυτέλεια, και πολύ περισσότερο της συζύγου του Ντονατέλας και ζούσαν σε ένα εκπληκτικό παλιό αρχοντικό στην Κηφισιά, με γήπεδα μπάσκετ και τένις, κανείς δεν πιστεύει πως αυτή τη στιγμή δεν έχει κάπου κρυμμένα τα απαραίτητα 4 εκατ. ευρώ τα οποία θα τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Κι όμως, η περυσινή εξομολόγηση του κολλητού του κ. Πετζετάκι, κ. Λαμπρόπουλου, ίσως και να λύνει εν μέρει το μυστήριο αυτό. «Ο Γιώργος έφτασε στο σημείο να εκποιήσει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξει την εταιρεία και να πληρώσει το προσωπικό. Το πρόβλημα όμως των χρεών προς το κράτος δημιουργήθηκε από μια εταιρεία με την οποία ο όμιλος Πετζετάκις βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο σε δικαστική εκκρεμότητα: την ελβετική Javes Services, η οποία είχε τάξει ένεση ρευστότητας 300 εκατ. δολαρίων, όμως ξεγέλασε τον επιχειρηματία», τονίζει ο κ. Λαμπρόπουλος.

SATO

Από τον Αρη στον… Πλούτωνατης κρίσης

Η ετ

Keywords
Τυχαία Θέματα