Πέθανε ο πατέρας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής

Ήταν 104 ετών αλλά οι παρεμβάσεις του και τα οράματά του για την αρχιτεκτονική ήταν αντιστρόφως ανάλογα της ηλικίας του. Ο λόγος για τον Βραζιλιάνο Όσκαρ Νιμέγερ ο οποίος απεβίωσε την Τετάρτη βυθίζοντας στο πένθος την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα και όλους όσους αγάπησαν τα κτίριά του.

Περισσότερα από 600 εμβληματικά κτίρια – μουσεία, σχολεία, θέατρα,

δημόσια κτίρια- φέρουν την υπογραφή του Νιμέγερ σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμα κατατεθέν στα περισσότερα από αυτά ήταν οι καμπύλες. «Είναι οι καμπύλες που βλέπω στα βουνά της πατρίδας μου, στο ελικοειδές σχήμα που έχουν τα ποτάμια της Βραζιλίας, αλλά και σώματα των γυναικών», είχε γράψει ο ίδιος.

Ο Νιμέγερ ήταν ένας βαθύτατα πολιτικοποιημένος αρχιτέκτονας. Υπήρξε  σχεδόν ιδρυτικό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βραζιλίας, ενώ επέμεινα στην ορθότητα των σοσιαλιστικών ιδεών ακόμη και με την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ. Σύμφωνα με τον ίδιο η αρχιτεκτονική του είχε σαν βασική αρχή την απλότητα και τη δημιουργία ενός κόσμου που θα αντιμετώπιζε όλους τους ανθρώπους ως ίσους εκμεταλλευόμενος όμως τα ξεχωριστά τους χαρίσματα. «Θέλω να υπάρχει γενική, απόλυτη ευτυχία. Είναι κακό αυτό;» έλεγε χαρακτηριστικά.

O Οσκαρ Νιμέγερ γεννήθηκε στο Ρίο της Βραζιλίας στις 15 Δεκεμβρίου του 1907, γιος μιας οικογένειας με 6 παιδιά. Σπούδασε το 1934 στην Εθνική Σχολή Καλών τεχνών στο Ρίο και αμέσως συνδέθηκε με μια ομάδα νέων Βραζιλιάνων αρχιτεκτόνων που συνεργάστηκαν με τον Λε Κορμπιζιέ για τη δημιουργία του νέου Υπουργείου Εκπαίδευσης και Υγείας στο Ρίο. Η επαφή του με τον διάσημο αρχιτέκτονα αποτυπώνεται έντονα στα πρώτα του έργα ωστόσο διαμόρφωσε την προσωπική του ταυτότητα η οποία έμελλε να σφραγίσει τη μοντέρνα αρχιτεκτονική.

Εργάστηκε σε πολλές χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων η Γαλλία αλλά και οι χώρες της Βορείου Αφρικής. Είναι ο αρχιτέκτονας του κτιρίου του κομμουνιστικού κόμματος στο Παρίσι, καθώς και της εφημερίδας L’Humanite. Χαρακτηριστικά έργα του είναι επίσης ο καθεδρικός ναός, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Εθνική Βιβλιοθήκη στην Μπραζίλια. Ωστόσο το κτίριο που είναι περισσότερο γνωστό από όλα δεν είναι άλλο από την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υορκη. 

Keywords
Τυχαία Θέματα