Παγκόσμια… μαλακία με την Αμφίπολη

Είναι γνωστό πως οι Έλληνες ζούμε στον μικρόκοσμό μας. Ακόμα πιο μικρός είναι όμως ο κόσμος στον οποίον ζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Παγκόσμια είδηση για αυτούς λοιπόν είναι η Αμφίπολη και σε δεύτερη μοίρα περνά το γεγονός πως για πρώτη φορά στα χρονικά ο άνθρωπος έστειλε ρομποτικό όχημα σε κομήτη και προσεδαφίστηκε σε αυτόν.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Είναι αλήθεια πως η Αμφίπολη -για τους γνωρίζοντες και αυτούς που ενδιαφέρονται- είναι ένα εκπληκτικό μνημείο που βάζει στον νου γρίφους για το ποιος μπορεί να το έχτισε, ποιος μπορεί να

είναι θαμμένος εκεί και πολλά άλλα. Ωστόσο αυτό που με εξοργίζει ως δημοσιογράφο και ως πολίτη είναι οι υπερβολές.

«Παγκόσμιο ενδιαφέρον», «παγκόσμια συγκίνηση», «όλος ο πλανήτης με τα μάτια στραμμένα στην Αμφίπολη», «συγκλονίζουν την υφήλιο οι αποκαλύψεις στην Αμφίπολη», «παροξυσμός στα διεθνή ΜΜΕ για την Αμφίπολη» και πολλά άλλα είναι μόνο ένα μικρό -ειλικρινά- δείγμα από το κλίμα που επικράτησε στα μεγάλα ελληνικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Μα ρε παιδιά, «παγκόσμια συγκίνηση», είμαστε σοβαροί;

Το θέμα είναι πολύ απλό. Όπως έχουμε ξαναγράψει στο KoolNews.gr [διαβάστε σχετικά ΕΔΩ], οι περισσότερες ειδήσεις αντιμετωπίζονται από τους Έλληνες δημοσιογράφους ως δολώματα για τα λεγόμενα «κλικ» ή ελληνιστί «χτυπήματα». Όσο πιο πομπώδης είναι ο τίτλος τόσο περισσότερο αυξάνει ο συντάκτης τις πιθανότητες το θέμα του να βρεθεί ψηλότερα στις μετρήσεις της Google, τα λεγόμενα analytics. Και να ακούσει και ένα «μπράβο» από τον αρχισυντάκτη του.

Εντάξει, βρέθηκε ένας σκελετός στην Αμφίπολη. Εμείς εκφράζουμε τις αμφιβολίες μας για το πόσο αυτός ο σκελετός μπορεί να είναι ο βασικός νεκρός για τον οποίο κατασκευάστηκε το μεγαλοπρεπές μνημείο [διαβάστε σχετικά ΕΔΩ], αλλά δεν παύει να είναι μία πολύ σημαντική είδηση. Παγκόσμιας εμβέλειας; Σαφώς και όχι! Όχι ακόμα τουλάχιστον. Πόσοι νομίζετε θα ξέρουν και την ύπαρξη της Αμφίπολης εάν ρωτήσουμε τυχαία δέκα ανθρώπους από δέκα διαφορετικά κράτη του κόσμου; Εδώ δεν την ξέραμε εμείς, εκτός από όσους έπαιζαν Rome Total War... Η Αμφίπολη δεν είναι ακόμα παγκόσμιας εμβέλειας ανακάλυψη γιατί πολύ απλά δεν ξέρουμε ποιος, ποια κρύβεται μέσα, και φυσικά τι ακριβώς είναι αυτό το μνημείο. Μέχρι να τελειώσει η ανασκαφή...

Εντάξει η είδηση υπάρχει στα ξένα ΜΜΕ και πολλές φορές σε περίοπτη θέση. Αυτό όμως δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Όλα τα μέσα τα οποία θέλουν να λέγονται και να γίνουν μεγάλα φιλοξενούν ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Από την Αλάσκα και την Γη του Πυρός, μέχρι το Βλαδιβοστόκ και τα νησιά Ραροτόνγκα. Ας μην κάνουμε όμως και την τρίχα, τριχιά.

Παγκόσμιας εμβέλειας ήταν η προσεδάφιση του σκάφους Philae (Φίλαι) της ESA στον κομήτη «Τσούρι» [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]. Κάτι που δεν έχει ξανακάνει ποτέ, μα ποτέ, ο άνθρωπος στην Ιστορία και την προϊστορία. Μία αποστολή που ανοίγει σιγά-σιγά τον δρόμο όχι για την κατάκτηση αλλά για την εξερεύνηση του διαστήματος. Τουλάχιστον του ηλιακού μας συστήματος. Μόλις ξεκλειδώσαμε μία πόρτα πίσω από την οποία κρύβονται τα μυστικά της δημιουργίας του σύμπαντος, αλλά και της ίδιας της ζωής.

Καταλήγοντας πρέπει να σημειώσουμε πως όλος αυτός ο «παροξυσμός» με τις ειδήσεις είναι ένα «παιχνίδι» που παίζουν οι δημοσιογράφοι -και οι ξένοι σε έναν βαθμό αλλά κυρίως οι Έλληνες δημοσιογράφοι-. Ένα «παιχνίδι» το οποίο τους ικανοποιεί και τους δίνει την εντύπωση πως ο πλανήτης είναι τόσο μικρός όσο είναι ο κλάδος τους-μας. Και επειδή και εμείς δεν είμαστε από άλλο... ανέκδοτο, η αρρώστια έχει εντοπιστεί και προσπαθούμε να την καταπολεμήσουμε. Δεν είναι εύκολο. Έχουμε όμως την θέληση, βρίσκουμε και την λύση. Και όσοι μας παρακολουθούν βλέπουν.

The post Παγκόσμια… μαλακία με την Αμφίπολη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα