Οθωμανικό Mini Cooper

Ο τίτλος ακούγεται κομματάκι σεξιστικός αλλά το θέμα είναι καθαρά επιχειρηματικό: Το “φαινόμενο” Mini Cooper επιστρέφει και είναι πιο Roaster από ποτέ.

Από τον Γιάννη Κωνσταντόπουλο

Ο τίτλος ακούγεται σεξιστικός αλλά το θέμα είναι καθαρά επιχειρηματικό: αυτοί που ξέρουν την αυτοκινητοβιομηχανία από μέσα κάθονται και μελετούν το case study που λέγεται MINI. Όταν ο Κάμερον, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας πήγε πριν μερικούς μήνες

στο εργοστάσιο για να κόψει την κορδέλα για το Νο. 1.000.000 τεμάχιο η στιγμή ήταν σχεδόν ιστορική. Γιατί ένα εκατομμύριο κομμάτια για ένα ειδικό, κάπως μπιζού αυτοκίνητο είναι τεράστιο νούμερο. Το MINI δεν είναι Corolla που είναι μακράν πιο απρόσωπο άρα πιο παγκοσμιοποιημένο. Είναι μικρό, δεν κάνει για οικογένεια και αν το πάρεις με σπορ ανάρτηση η μέση σου θα την ακούσει. Αλλά έχει πολλά κιλά χαρακτήρα.

Ο Κάμερον έδειχνε χαρούμενος γιατί το MINI εξακολουθεί να φτιάχνεται από αγγλικά χέρια όπως και το παλιό αλλά με πλήρες γερμανικό ιδιοκτησιακό καθεστώς που επιβλέπει πιο αυστηρά και από την τρόϊκα την παραγωγή. Και γι αυτό ξέρει πως το deal με την BMW ήταν μια εθνική ευλογία. Έδωσε δουλειά και πνοή σε ένα δικό τους αρχετυπικό pop αυτοκίνητο. Όχι σαν κι εμάς που κλείσαμε εδώ και χρόνια τα λιγοστά εργοστάσια που συναρμολογούσαν στη χώρα. Θα θυμάσαι ίσως το εργοστάσιο της Nissan και του τολμηρού Θεοχαράκη στο Βόλο. Ε, έκλεισε το ’95. Που να αντέξει την χλαπαταγή της γραφειοκρατίας. Κάπως έτσι τα μάζεψαν οι εταιρίες και μετακόμισαν αυτά και άλλα εργοστάσια τους στην Τουρκία.

Μια που το ‘φερε η κουβέντα το video που θα δεις γυρίστηκε εκεί, στην Κωνσταντινούπολη. Είναι για το καινούργιο, το Roadster. Πρώτη φορά έβγαλαν διθέσιο. Και μάλλον θα πιάσει όπως και οι ένα σωρό προηγούμενες εκδόσεις πολύ απλά γιατί υπάρχει μια συνταγή τύπου ‘’cash cow’’,  μια αγελάδα από την οποία αρμέγεις μετρητά. Η πιο πετυχημένη αναβίωση boutigue αυτοκινήτου στην ιστορία; Εννοείται.

Διαβάστε ακόμα:
* Η Κάντιλακ του Έλβις

* Όταν γυρίζει ο τροχός

Keywords
Τυχαία Θέματα