Όταν ο Γκοντάρ μιλούσε για κινηματογράφο – Οι 10 καλύτερες ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη

Ο σκηνοθέτης Ζαν Λούκ Γκοντάρ παραμένει πάντα επίκαιρος, με ενδιαφέρον έργο καθώς είναι εκείνος που είδε στο σινεμά μια προοπτική που ξεπέρασε το στείρο νόημα της μονοσήμαντης θέασης. Εκτός απο σκηνοθέτης ήταν και κριτικός κινηματογράφου, έτσι και εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τις αμερικανικές παραγωγές που σύμφωνα με αυτόν, ήταν οι καλύτερες που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι το 1963. Ένας επαναστάτης με αριστοκρατική καταγωγή που διάβαζε το φως πίσω από τα χρώματα και είχε κάνει την περίφημη

δήλωση: «κάνω ταινίες με αρχή, μέση και τέλος αλλά όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά».

Ο Γκοντάρ ανακάλυψε ότι όταν η θεωρία μετατρέπεται σε εικόνα, τα αποτελέσματα μπορεί να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία. Κάθε του ταινία έγινε αντικείμενο συζήτησης πολλών ωρών και αναλύσεων ενώ όσο το κοινό ζητούσε, εκείνος το τροφοδοτούσε με όσο το δυνατόν περισσότερες ταινίες μπορούσε.

Κάποιες από τις απόψεις του μεγάλου σκηνοθέτη για τον κινηματογράφο, βρίσκονται στην εφημερίδα «Cahiers du Cinema» η οποία εκπροσωπούσε το «νέο κύμα» των Γάλλων δημιουργών. Το 1963, ο Γκοντάρ έγραψε στην εφημερίδα μία λίστα με τις δέκα καλύτερες αμερικάνικες ταινίες, οι οποίες είναι:

1) Scarface (Χάουαρντ Χόκς)

2)The Great Dictator (Τσάρλι Τσάπλιν)

3)Vertigo (Άλφρεντ Χίτσκοκ)

4)The Searchers (Τζον Φόρντ)

5)Singin’ in the Rain (Κέλλυ Ντόνεν)

6)The Lady from Shanghai (Όρσον Γουέλες)

7)Bigger Than Life (Νίκολας Ρέι)

8)Angel Face (Ότο Πρεμιντζέρ)

9) To Be or Not To Be (Ερνστ Λούμπιτς)

10)Dishonoured (Τζόσεφ βον Στένμπεργκ)

Για να αποκτήσει κάποιος ολοκληρωμένη άποψη για τον αμερικανικό κινηματογράφο πρέπει να δει και διάσημες αλλά και μη διαδεδομένες παραγωγές, τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει ο Γκοντάρ με τις ανατρεπτικές επιλογές του καθώς έχει προσθέσει στη λίστα ταινίες που ανήκουν και στις δύο προαναφερθείς κατηγορίες.

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα