Ωμοί εκβιασμοί των δανειστών: «Απειλήστε με έξωση για να πληρώσουν οι πολίτες τα δάνεια»

Ολοένα και αυξάνονται οι απαιτήσεις των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στις διαπραγματεύσεις.

Στη συνάντηση που είχαν οι Θεσμοί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη την Πέμπτη, οι πρώτοι για ακόμα μία φορά άσκησαν τεράστιες πιέσεις και έστειλαν ένα και μόνο μήνυμα: «Χρειάζεται η απειλή της έξωσης για να πληρώσουν τα δάνειά τους οι πολίτες».

Οι διάλογοι, που δημοσιεύει το «Έθνος», ανάμεσα στους εκπροσώπους των Θεσμών και τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Σταθάκη και Τσακαλώτου αντίστοιχα, είναι ενδεικτικοί:

Τσακαλώτος/Σταθάκης: Η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα σοκ που καμία άλλη κοινωνία στο εξωτερικό δεν έχει βιώσει. Εχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ, έχουν μειωθεί 40% τα εισοδήματα, η ανεργία βρίσκεται στο 26% με αποτέλεσμα να μην έχουν πληγεί μόνο τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και τα μεσαία. Δεν αντέχει να υποστεί κι άλλο σοκ, αυτό της απώλειας της κύριας κατοικίας.

Θεσμοί: Να μην υπάρχει περιορισμός στους πλειστηριασμούς παρά μόνο για τα φτωχά στρώματα. Έτσι, οι τράπεζες θα μπορούν να απειλούν με εξώσεις για να πληρώνουν οι δανειολήπτες τα δάνειά τους.

Τσακαλώτος/Σταθάκης: Το 80% των διαμερισμάτων στην Ελλάδα είναι κάτω από 120 τετραγωνικά. Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα δεν είναι όπως στην Αγγλία. Η άρση των πλειστηριασμών δεν διευκολύνει ούτε τις τράπεζες.

Θεσμοί: Με τις δικές σας προτάσεις δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα δάνειά τους.

Τσακαλώτος/Σταθάκης: Προστασία της πρώτης κατοικίας υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως στη Γαλλία. Δεν μπορεί να η Ελλάδα να μην έχει ένα τέτοιο πλαίσιο.

Ραντεβού τον Νοέμβριο

Με πρόοδο, αλλά χωρίς συμφωνία φαίνεται πώς κλείνουν, προσώρας, οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές, που είχαν σαν στόχο τη διασφάλιση της εκταμίευσης της δόσης των δύο δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Με τους επικεφαλής των ελεγκτών και τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων να αναχωρούν από τη χώρα -και μάλιστα... άρον-άρον, για να προλάβουν τις πτήσεις τους, έπειτα από την καθυστέρηση που προκάλεσε στο όλο πρόγραμμα των σημερινών επαφών η παράλληλη επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα- τα εκκρεμή ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ουδείς γνωρίζει ή μπορεί να πει με ασφάλεια ότι οι επικεφαλής των δανειστών... πείστηκαν απ' όσα άκουσαν από τους κ.κ. Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και Σταθάκη και θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Όπως προκύπτει, τα «καυτά» ζητήματα παραπέμπονται για το Νοέμβριο, καθώς όλα παραμένουν ανοιχτά: τόσο τα «κόκκινα δάνεια» και η συνεπακόλουθη προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, όσο και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, με γνώση των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, το πιο μεγάλο «αγκάθι» είναι ο νόμος Κατσέλη. Παράλληλα, φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος για ζητήματα όπως να είναι μεγαλύτερο το κόστος για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση χωρίς να το δικαιούνται, υπάρχει ωστόσο ακόμα μεγάλη απόσταση τόσο στο ζήτημα του ορίου προστασίας για την α' κατοικία, όσο και για τα εισοδηματικά κριτήρια.

Τα «κόκκινα δάνεια» είναι στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, είπε η ίδια πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συζήτηση του ζητήματος μπορεί να γίνει το Νοέμβριο και δεν «επείγει» να κλείσει τώρα.

«Και το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση πρέπει να το συζητήσουμε κι άλλο, να το δούμε» συμπλήρωσε, για να προσθέσει ότι οι ελεγκτές «είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο οργάνωσης των επαφών και την πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα υπουργεία».

Το γεγονός είναι ότι, με την αναχώρηση των εκπροσώπων των Θεσμών από τη χώρα, όλα τα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ορθάνοιχτα.

The post Ωμοί εκβιασμοί των δανειστών: «Απειλήστε με έξωση για να πληρώσουν οι πολίτες τα δάνεια» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα