Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες – Σε πύρινο κλοιό Ρόδος, Κρήτη και Σέριφος

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι σε Ρόδο, Κρήτη και Σέριφο καθώς τα πύρινα μέτωπα συνέχισαν το καταστροφικό έργο τους τις ώρες που προηγήθηκαν.

Με το πρώτο φως του ήλιου ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ η πτώση της έντασης των ανέμων αναμένεται να διευκολύνει το έργο των πυροσβεστών και των επίγειων δυνάμεων.

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στη Ρόδο, η οποία μαίνεται σε δάσος στην περιοχή της Ίστριας, νότια του

νησιού, όπου μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 35 πυροσβέστες, 74 άτομα πεζοπόρο, 21 οχήματα, 7 οχήματα ΟΤΑ, 3 βυτιοφόρα, 5 μηχανήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 1 ελικόπτερο και 6 καναντέρ.

Περίπου στις 8 χθες το βράδυ έφθασε στη Ρόδο ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλης Παπαγεωργίου. Χθε,ς η φωτιά έφθασε στο χωριό Βάτι και οι τοπικοί φορείς ζήτησαν από τους κατοίκους να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς το Μύλο ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο. Σχέδιο εκκένωσης υπήρξε και για τους κατοίκους των περιοχών Γεννάδιου και Λαχανιάς καθώς η φορά των ανέμων κατεύθυνε προς εκείνη τη περιοχή τη φωτιά. Αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά έχουν αφήσει τα σπίτια τους, ενώ πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκοτεινιάσει την περιοχή μέχρι και την Λίνδο. Αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ίστριος, ο ιδιοκτήτης του οποίου απουσίαζε και δύο αποθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτωπα της φωτιάς είναι τρία, ένα στην περιοχή του Ιστρίου, ένα στο Γέρακα και ένα που κατευθύνεται προς τον Άη Γιάννη τον Μύρανο και την περιοχή που έχει αναδασωθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του '92.

Στην Κρήτη υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στις 6 σήμερα το πρωί η μεγάλη φωτιά που καίει από το Σάββατο στην ευρύτερη περιοχή της Πόμπιας, στο δήμο Φαιστού.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση χθες το μεσημέρι και στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν αυτή την ώρα 43 πυροσβέστες, 19 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο, 6 οχήματα ΟΤΑ και 2 ελικόπτερα.

Η φωτιά έκαψε θερμοκήπια και καλλιέργειες, ενώ σύμφωνα με το protothema.gr οι φλόγες απείλησαν και σπίτια, φθάνοντας μέχρι τις αυλές τους. Οι καμπάνες στο χωριό Αντισκάρι χτύπησαν προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, ενώ κινδύνεψε και ο οικισμός Πηγαϊδάκια.

Κοντά σε σπίτια στην περιοχή Μεγάλο Λιβάδι καίει πυρκαγιά που μαίνεται από το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Σέριφου. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση. Επί τόπου επιχειρούν ένα όχημα της πυροσβεστικής, 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα όχημα των ΟΤΑ, ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, χθες με το πρώτο φως της μέρας άρχισε να επιχειρεί πυροσβεστικό αεροπλάνο ενώ όπως δημοσιεύει το real.gr μεγάλη δυσκολία υπήρξε για την ανεύρεση σκάφους προς μεταφορά των πυροσβεστικών ενισχύσεων αφού δεν υπήρχε κανένα δρομολογημένο πλοίο από τη Σύρο για τη Σέριφο, ενώ και τα περισσότερα πλωτά του Λιμενικού αδυνατούσαν να αναλάβουν την αποστολή.

Η λύση βρέθηκε όταν το ξημέρωμα επέστρεψε στο λιμάνι της Σύρου μετά από ολονύκτια αποστολή στις Νότιες Κυκλάδες το Ναυαγοσωστικό σκάφος Ν/Γ 511 του Λ/Χ Σύρου, αφού το πλήρωμα παρά την εξάντληση έδειξε αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Σερίφου και δέχτηκε να αναλάβει τη μεταφορά του πυροσβεστικού κλιμακίου. Η επιχείρηση πυρόσβεσης συνεχίζεται με κάθε διαθέσιμο μέσο του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα