Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Αίγυπτος – Πάνω από 100 οι νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των σφοδρών οδομαχιών που έλαβαν χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στο Κάιρο της Αιγύπτου, καθώς οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα Αιγύπτου μετέδωσε πως 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.500 τραυματίσθηκαν

στα πρωϊνά βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στα περιθώρια ολονύκτιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οπαδοί του Μόρσι κοντά σε τέμενος του Καΐρου. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν έκκληση δημοσιεύοντας ανεπίσημους αριθμούς σχετικά με τους θανάτους.

Μετά τη ρίψη δακρυγόνων στους διαδηλωτές, «άρχισαν να πυροβολούν, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους, από τους οποίους οι επτά βρήκαν τον θάνατο από ελεύθερους σκοπευτές, ενώ τραυματίσθηκαν πάνω από 100 άλλοι» υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου κατηγόρησε τους Αδελφούς πως διογκώνουν εσκεμμένα τον αριθμό των νεκρών προκειμένου να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση, και αποσαφήνισε πως οι δυνάμεις ασφαλείας δεν άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της χώρας, νομπελίστας Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, καταδίκασε την «υπερβολική χρήση βίας», σημειώνοντας πως κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να «τερματίσει με ειρηνικό τρόπο την αντιπαράθεση».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απορρίπτουν τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης, η οποία σχηματίστηκε μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό στις αρχές Απριλίου. Η οργάνωση ζητά την απελευθέρωση και αποκατάσταση του κ. Μόρσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα