Μέχρι και 15.000 απολύσεις από το Δημόσιο σχεδιάζει η κυβέρνηση – Όλες οι δηλώσεις

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγα λεπτά, η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, η οποία διήρκεσε κάτι περισσότερο από 3.5 ώρες. Κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου, οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν τις πρώτες τους δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο κάθε πολιτικός αρχηγός.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, κατά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, συμφωνήθηκε η αποχώρηση 4.000 υπαλλήλων -έως το τέλος του 2013- από το Δημόσιο.

Ευάγγελος Βενιζελος:
«Πρέπει οι

πολίτες να πάρουν μια οριστική θέση. Εμπιστεύονται την λύση εντός ευρωπαϊκού πλαισίου ή θέλουν ένα εναλλακτικό σχέδιο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη την διαπραγμάτευση. Όταν έχουμε στη χώρα 1,5 εκατομμύριο ανέργων, πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς», σχολίασε ο Ε. Βενιζέλος.

«Έχουμε διαμορφώσει ένα καλό πλαίσιο σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση. Υπάρχουν και άλλα θέματα όπως αυτό με την ανεργία».

«Πρέπει οι ρυθμίσεις για τα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να είναι οι καλύτερες δυνατές»

«Διαμορφώσαμε κοινό πλαίσιο για το Δημόσιο – Ελπίζουμε να το αποδεχθεί η Τρόικα. Πρέπει και οι Έλληνες πολίτες κάποια στιγμή να πάρουν μια σαφή θέση»

«Δυστυχώς, η Κύπρος είναι το πρώτο εργαστήριο του νέου τύπου προγραμμάτων».

Φώτης Κουβέλης:
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι ζητούμενο αποτελεί ο εξορθολογισμός του Δημοσίου, ο οποίος επεσήμανε πως: «Η τρόικα πρέπει να δεχθεί πως η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή».

Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στους επίορκους, λέγοντας ότι: «Θα επρόκειτο για αυθαιρεσία. Πως είναι δυνατόν να δώσει κανείς αριθμό επιόρκων όταν δεν έχουν κριθεί από τα πρωτοβάθμια συμβούλια. Υπερασπίζομαι στο δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης . Δεν είμαστε σε μία χώρα που μπορεί κάποιος να κόψει κεφάλια γενικώς και αορίστως. Η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια».

«Το προσωπικό όταν δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία θα τίθεται εκτός. Προσωπικό από συγχωνεύσεις και αυτό θα ενταχθεί στην κινητικότητα και θα αξιολογηθεί».

Συμφώνησαν κυβέρνηση και Τρόικα
Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πρακτορείου Reuters, το οποίο θεωρεί «τελειωμένη υπόθεση» τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Η ομάδα Τόμσεν ολοκλήρωσε την εξέταση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για να εκταμιευθούν άλλα δέκα δισ. ευρώ, είπε το Σάββατο στο Reuters η εν λόγω πηγή, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Η συμφωνία επετεύχθη την Παρασκευή και ολοκληρώνει την πρώτη αναθεώρηση των ελληνικών επιδόσεων από Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, μετά τη συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου, που απέτρεψε τη χρεοκοπία της χώρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Το ζήτημα του Δημοσίου αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό ανοιχτό θέμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς στα υπόλοιπα θέματα οι συζητήσεις έχουν εν πολλοίς καταλήξει ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Όπως όλα δείχνουν, το Μαξίμου επιθυμεί να κλείσει το θέμα του Δημοσίου εντός του Σαββατοκύριακου και πάντως πολύ νωρίτερα από την Τρίτη που εμφανίζεται ως «καταληκτική» ημερομηνία, προκειμένου να μπορέσει να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα