Όλοι ξεχρεώνουν τα πολεμικά τους χρέη εκτός από τη Γερμανία την Ελλάδα

Την ώρα που υπογράφονται συμφωνίες για αποζημιώσεις μεταξύ κρατών που είχαν εμπλοκή στον Α’ και Β’ παγκόσμιο πόλεμο, η Γερμανία «σφυρίζει αδιάφορα» για τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα και παράλληλα πιέζει τις ελληνικές κυβερνήσεις να μην εγείρουν τέτοιο θέμα.

Φυσικά, αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις δεν αξιοποιούν δικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να μην δυσαρεστήσουν την Γερμανία, φοβούμενες την επιρροή

της στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Ακόμη και πριν από την οικονομική κρίση, καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε το ζήτημα της τακτοποίησης των υποχρεώσεων της Γερμανίας, κρατώντας κλειδωμένες στο συρτάρι του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης τις ευνοϊκές για τη χώρας μας ερμηνείες και αποφάσεις δικαστηρίων.

Πριν από λίγες ημέρες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος έδωσε συνέντευξη Τύπου, μαζί με Γερμανούς της αριστεράς, αλλά δεν δόθηκε χρόνος στα ελληνικά ΜΜΕ.

Να σημειωθεί, ότι ο Μανόλης Γλέζος, μαζί με τον μακαρίτη Γιάννη Σταμούλη (ήταν δικηγόρος, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώτος αιρετός νομάρχης Βοιωτίας) έδωσαν νομικούς αγώνες, αλλά τα αποτελέσματα σκόνταφταν πάντα… στους παραπάνω.

Πέρα και έξω από κόμματα και χρώματα, το koοlnews.gr αναφέρεται στην ιστορία του θέματος και δημοσιεύει χαρακτηριστικά παραδείγματα αποκατάστασης αδικιών που έγιναν σε πολεμικές συρράξεις.

Η Γαλλία αποζημιώνει με 60 εκατ. ευρώ τις ΗΠΑ

Το Παρίσι θα καταβάλει 60 εκατομμύρια δολάρια στους Αμερικανούς που μεταφέρθηκαν με τα τραίνα της εταιρείας γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF) προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, βάσει μιας συμφωνίας που σύναψε με την Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διαπραγματευτές.

Η συμφωνία αυτή, που θα υπογραφεί τη Δευτέρα, αφορά τη δημιουργία ενός ταμείου αποζημιώσεων στο οποίο η Γαλλία θα προσφέρει 60 εκατομμύρια δολάρια υπέρ των «μερικών χιλιάδων» μη Γάλλων που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή των οικογενειών τους, διευκρίνισε η Γαλλίδα πρέσβειρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πατριατσιανά Σπαρασινό-Τιελέ.

Κάθε επιζών, που πλέον έχει την αμερικανική υπηκοότητα, θα λάβει περίπου 100.000 δολάρια, σύμφωνα με τη διπλωμάτη.

Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να υπερασπιστούν την ασυλία των ξένων επιχειρήσεων στο έδαφός τους, γεγονός που τις προστατεύει από οποιαδήποτε δικαστική προσφυγή. Ένας Αμερικανός γερουσιαστής είχε ζητήσει το 2013 από το Κογκρέσο να τροποποιήσει τον νόμο αυτό, ώστε να προσαχθεί σε αμερικανικό δικαστήριο η SNCF.

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων, την οποία είχε επιτάξει το καθεστώς του Βισί, οδήγησε 76.000 Εβραίους σε βαγόνια εμπορικών αμαξοστοιχιών προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης από το 1942 ως το 1944. Περίπου 3.000 εξ αυτών επέζησαν.

Το μέτρο αφορά όλους τους μη Γάλλους, μεταξύ αυτών πολλοί Αμερικανοί και κάποιοι Ισραηλινοί, που βρίσκονταν στη Γαλλία από το 1942 ως το 1944 και μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με λεωφορεία ή τραίνα και οι οποίοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το γαλλικό κράτος για να λάβουν αποζημιώσεις. Δηλαδή όσοι είχαν μεταναστεύσει έκτοτε ή όσοι είχαν φτάσει στη Γαλλία μετά την 1η Σεπτεμβρίου 1939.

Η ευαίσθητη αυτή υπόθεση έχει εμποδίσει τη γαλλική εταιρεία να κερδίσει συμβόλαια στις ΗΠΑ. Η πολιτεία του Μέριλαντ είχε εκφράσει την επιθυμία να ζητήσει από τη SNCF να αποζημιώσει τα θύματα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου προτού της αναθέσει ένα συμβόλαιο.

Όμως «η SNCF δεν θεωρήθηκε ποτέ υπεύθυνη για τους εκτοπισμούς. Ήταν απλώς ένα όργανο εναπόκειται στις γαλλικές αρχές» να αναλάβουν την ευθύνη, υπενθύμισε η Σπαρασινό-Τιελέ. Γι’ αυτό και η εταιρεία «δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

2,4 δισ. δίνει η Βρετανία για χρέη από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα ξεπληρώσει όλα τα χρέη της από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο τα οποία ανέρχονται σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μπορούμε επιτέλους να πληρώσουμε τα χρέη που συνήφθησαν για να πολεμήσουμε στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν και συμπλήρωσε: «Αποτελεί ένδειξη της δημοσιονομικής αξιοπιστίας μας και είναι επίσης μια καλή συναλλαγή για τους σημερινούς φορολογουμένους» (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Με κρατικά ομόλογα

Η Βρετανία αποφάσισε να αποπληρώσει τα κρατικά ομόλογα που είχε εκδώσει το 1927 ο τότε Μέγας Θησαυροφύλακας της χώρας Ουίνστον Τσόρτσιλ προκειμένου να καλύψει δάνεια που είχαν συναφθεί τον 18ο αιώνα, κατά την περίοδο των Ναπολεόντειων Πολέμων και κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

The post Όλοι ξεχρεώνουν τα πολεμικά τους χρέη εκτός από τη Γερμανία την Ελλάδα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα