Οι τοπογράφοι του ΑΠΘ ψάχνουν για νέους τάφους στην Αμφίπολη

Σε εφαρμογή τίθεται η διερεύνηση του τύμβου Καστά της Αμφίπολης, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Στο επόμενο βήμα, αυτό της τρισδιάστατης απεικόνισης του τύμβου Καστά, πέρασαν οι εργασίες, αφού από από την Τετάρτη έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή η ομάδα του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Οπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», χθες έγιναν οι πρώτες δοκιμές από την ομάδα του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης

και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι εργασίες της θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Στόχος της ερευνητικής προσπάθειας είναι «η τρισδιάστατη απεικόνιση του τύμβου», ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το νέο επιστημονικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καλείται να διερευνήσει αν οι προσδοκίες για ύπαρξη και άλλων τάφων στο εσωτερικό του λόφου είναι βάσιμες.

«Το ενδιαφέρον τώρα είναι η συνεργασία μας με το εργαστήριο Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Τοπογράφων-Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε την τρισδιάσταση αποτύπωση του τύμβου. Το πρόγραμμα του Πολυτεχνείου θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Χθες έγιναν οι πρώτες δοκιμές στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Σε ερώτηση για το πώς θα χαρακτήριζε το μνημείο, ο κ. Τασούλας απάντησε: «Θα το χαρακτήριζα απαράμιλλο». Στο χώρο της ανασκαφής πρόκειται να συνεχιστεί και σήμερα η αποχωμάτωση του ορύγματος που αποκαλύφθηκε στον τρίτο θάλαμο του μνημείου.

The post Οι τοπογράφοι του ΑΠΘ ψάχνουν για νέους τάφους στην Αμφίπολη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα