Στις 8 Δεκεμβρίου τελειώνει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης για διαπραγμάτευση με Τρόικα και εταίρους

Στην πολιτική, ο χρόνος είναι σχετικό μέγεθος. Συνεπώς, ο ένας μήνας μπορεί να είναι και επαρκής χρόνος ή μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά συντετμημένο διάστημα. Όπως και να έχει πάντως, για την κυβέρνηση, ένας μήνας κρίνει το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή και τη διαμόρφωση συνθηκών πλειοψηφίας για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Αρχής γενομένης από το σημερινό Eurogroup, απ’ όπου ο κύριος Χαρδούβελης θέλει να επιστρέψει με μια ημερομηνία έλευσης της Τρόικα

αλλά επιθυμεί παράλληλα να δώσει και ένα μήνυμα μεταρρυθμιστικής συνέπειας από την Αθήνα, αν και υπάρχουν σαφείς κόκκινες γραμμές, τις οποίες επαναβεβαίωσαν στον κ. Χαρδουβελη οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος στη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Οικονομικών θα μεταφέρει και στους εταίρους του τις βασικές απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχουν αποκρυσταλλωθεί το τελευταίο διάστημα. Αυτές συμπυκνώνονται στις εξής διαπιστώσεις:

Όσον αφορά το νέο ενιαίο μισθολόγιο,το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο θα υλοποιηθεί το 2016, αφού πρώτα θα ψηφιστεί νόμος για σταθερό, μόνιμο και πάγιο σύστημα αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα.Δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού και η κυβέρνηση περιμένει τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών στα ασφαλιστικά ταμεία (τα πρώτα δείγματα των οποίων δεν είναι θετικά βέβαια) αλλά και την εφαρμογή των ψηφισμένων διορθώσεων στο σύστημα από 1/1/2015.Δεν τίθεται προς ώρας θέμα αναθεώρησης του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.Αντίθετα, υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα για συζήτηση επί του ασφαλιστικού νόμου και της τροποποίησης της διάταξης για το lock out.

Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη στο koolnews.gr, ο επόμενος μήνας, μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, είναι εξαιρετικά καθοριστικός ως προς το σχεδιασμό της επόμενης, μεταμνημονιακής μέρας στη χώρα. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος και την προληπτική γραμμή στήριξης χωρίς θετική έκθεση της Τρόικα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως αναγνωρίζουν πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, καθώς σε ορισμένα ζητήματα η Τρόικα παρουσιάζεται κάθετη και ανελαστική, προκαλώντας πονοκεφάλους στο κυβερνητικό επιτελείο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει εξηγήσει και ο νέος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, η βασική λύση για την Ελλάδα θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί, ως προς τις βασικές της παραμέτρους ως τις 8 Δεκεμβρίου, ώστε να επικυρωθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να επικυρωθεί και από κάποια κοινοβούλια κρατών της Ευρωζώνης. Επίσης, η λύση για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αναμένεται να έχει συμφωνηθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα αποτελέσει και τον βασικό άσσο στο μανίκι του πρωθυπουργού ενόψει και της προεδρικής εκλογής στις αρχές Φεβρουαρίου.

Για να υλοποιηθεί όμως αυτό το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει η διαπραγμάτευση και το report της Τρόικα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Πρακτικά, αυτός ο ένας μήνας θα κρίνει και το αν η κυβέρνηση θα μπορεί να μιλά με απτά παραδείγματα για επιστροφή στην κανονικότητα και έξοδο της Ελλάδας από το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, έστω και αν είναι δεδομένο πως η επιτροπεία και τα conditionalities από την πλευρά των Ευρωπαίων δεν θα εκλείψουν.

Στην πραγματικότητα, αυτό που προκαλεί άγχος στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση διαφέρει σε ένα βασικό σημείο με τις προηγούμενες αξιολογήσεις του προγράμματος: έχει deadline, κάτι που δεν είχαν οι προηγούμενες και κρίνει επί της ουσίας την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης. Άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να συζητούν το ενδεχόμενο η Τρόικα να στυλώσει τα πόδια, λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών να υπάρξει λύση για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος.

The post Στις 8 Δεκεμβρίου τελειώνει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης για διαπραγμάτευση με Τρόικα και εταίρους appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα