Οι Πολωνοί αναβιώνουν την Εξέγερση της Βαρσοβίας μέσα από ένα έγχρωμο βίντεο [εικόνες& βίντεο]

Βουβό, ασπρόμαυρο φιλμ από τη μάχη κατά των Ναζί στη Βαρσοβία το 1944, διάρκειας 90 λεπτών, κατάφερε να μετατραπεί σε σύγχρονη ταινία. Τα καρέ του βίντεο απομονώθηκαν κι, έπειτα από επεξεργασία από κινηματογραφιστές, έγιναν έγχρωμες, ολοζώντανες εικόνες, συνοδευόμενες από ρεαλιστικά ηχητικά εφέ.

Το φιλμ δείχνει λεπτομερώς την Εξέγερση της Βαρσοβίας κατά των Γερμανών Ναζιστών, που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 1944 κι έληξε 63 ημέρες

αργότερα. Ο απολογισμός της μάχης της Βαρσοβίας ήταν συνολικά 20.000 θάνατοι, αθροιστικά και από τις δύο πλευρές. Επιπλέον 150.000 με 200.000 άμαχοι σκοτώθηκαν, κυρίως λόγω μαζικών δολοφονιών που διαπράχθηκαν από στρατιώτες της γερμανικής πλευράς. Οι απώλειες των Γερμανών ανήλθαν σε 16.000 και 9.000 τραυματίες. Κατά τις οδομαχίες το 25% των κτιρίων της πόλης καταστράφηκε ολοσχερώς.

1 από 13 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Τότε και τώρα: Ο Βίτολντ Κιέζουμ το 1944 (αριστερά) πολεμώντας για την Απελευθέρωση της Βαροβίας και στις αρχές Αυγούστου του 2013 (δεξιά) χαμογελώντας στην κάμερα

Το βασικό πρόβλημα της πολωνικής αντίστασης ήταν η έλλειψη μέσων και, κυρίως, όπλων. Η Εξέγερση της Βαρσοβίας καταπνίγηκε - με αρκετή δυσκολία - από τις δυνάμεις Κατοχής, κύρια επειδή οι Πολωνοί αντιστασιακοί δεν διέθεταν επαρκή οπλισμό και, γενικότερα, επαρκή μέσα.

Μετά την κατάπνιξη της εξέγερσης οι Γερμανοί ισοπέδωσαν και ένα επιπλέον 35% της πόλης, τετράγωνο προς τετράγωνο. Υπολογίζοντας και τις καταστροφές που είχαν προηγηθεί της εξέγερσης και ιδιαίτερα κατά την εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, το 1943, συνολικά πάνω από το 85% της πόλης είχε καταστραφεί τον Ιανουάριο του 1945, όταν οι σοβιετικοί εισήλθαν τελικά στην πόλη.

Με τίτλο « Powstanie Warszawskie» (Η Εξέγερση της Βαρσοβίας) το φιλμ αποτελεί μία ημερολογιακή παρουσίαση της μάχης του πολωνικού «Στρατού της Πατρίδας» στη Βαρσοβία, την πόλη που υπέφερε όσο λίγες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Μουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας δημοσιοποίησε το τρέηλερ του φιλμ πριν από 20 ημέρες (την 1η Αυγούστου δηλαδή, όταν και γιορτάζεται η επέτειος της σκληρής αυτής μάχης). Προβάλλεται και στον επίσημο ιστότοπο του μουσείου, προκειμένου να βρεθούν οι άνθρωποι που παρουσιάζονται μέσα σε αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα