Η τραγική ιστορία μιας έφηβης σε μια κοινωνία… αλά Straight Story [βίντεο]

Η άσκηση βίας μεταξύ των εφήβων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Θύματα του bullying είναι έφηβοι που γενικά… ξεχωρίζουν: από κοκκινομάλληδες, καλούς μαθητές, πολύ ήσυχους, πολύ αδύνατους ή πολύ χοντρούς, μέχρι ομοφυλόφιλους. Με λίγα λόγια, τα κριτήρια για την άσκηση βίας είναι και εμφανισιακά, αλλά και «βαθύτερα».

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά αποτελέσματα του bullyingstatistics.org, οι ομοφυλόφιλοι έφηβοι αποτελούν την ομάδα εκείνη εφήβων που υποφέρει περισσότερο από τις υπόλοιπες

από επεισόδια bullying, δεχόμενη λεκτική, σωματική, ψυχολογική, διαδικτυακή κι έμμεση βία από συνομηλίκους (κι όχι μόνο). Το συντριπτικό ποσοστό του 90% των ομοφυλόφιλων εφήβων δηλώνει πως έχει διασυρθεί από συνομήλικους τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Μάλιστα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2005 έδειξε ότι ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος για τον οποίο δέχονται βία οι ομοφυλόφιλοι έφηβοι είναι η σεξουαλικές τους προτιμήσεις, ενώ ο πρώτος η εμφάνισή τους. Το τραγικό είναι ότι οι καθηγητές είναι λιγότερο πρόθυμοι να βοηθήσουν τα θύματα τέτοιων περιπτώσεων βίας. Τέλος, δύο στους τρεις ομοφυλόφιλους εφήβους διαπράττουν αυτοκτονία εξ αιτίας της πίεσης που τους προκαλεί το bullying, ενώ το 28% του συνόλου τους αναγκάζεται να εγκαταλείψει οριστικά το σχολείο για τον ίδιο λόγο.

Αν και το φαινόμενο αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τους κοινωνικούς ψυχολόγους, ακόμα δεν έχουν δοθεί αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Μία προσπάθεια για ενημέρωση και αφύπνιση του κόσμου σχετικά με το τί πραγματικά είναι η ενδοσχολική βία σε ομοφυλόφιλους εφήβους και τα πιθανά τραγικά της αποτελέσματα, αποτελεί ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube στα τέλη Απριλίου.

Πρόκειται για μία μίνι ταινία, που προβάλλει το φαινόμενο (πιο) σφαιρικά, μέχρι να καταλήξει και στο bullying, περιγράφοντας τη συνολική πίεση που δέχεται από την κοινωνία, την οικογένεια και τα κατεστημένα πρότυπα.

Η ιδέα παρουσιάζεται με έναν ανατρεπτικό, πρωτότυπο τρόπο: Είναι η ιστορία ενός κοριτσιού σε έναν κόσμο όπου φυσιολογική θεωρείται η ομοφυλοφιλία, ενώ οι ετεροφυλοφιλικές σχέσεις ψέγονται. Πρόκειται, δηλαδή, για την αναστροφή του «δικού μας» κοινωνικού ειδώλου. Στη φανταστική κοινωνία του βίντεο, οι ετεροφυλόφιλοι έφηβοι είναι αντικείμενο κοροϊδίας, καθώς είθισται τα ζευγάρια να είναι ομοφυλόφιλα. Οτιδήποτε έξω από αυτό είναι «αφύσικο».

Σας θυμίζει κάτι αυτή η ιδέα;

Έχετε δίκιο, είναι η ίδια με αυτήν της ελληνικής ταινίας «Straight Story»!

Το τρέηλερ του Straight Sory:

Keywords
Τυχαία Θέματα