Οι Παλαιστίνιοι μετρούν τις πληγές τους και η Χαμάς έριξε ρουκέτες παρά την εκεχειρία

Μετά την απόφαση για την δωδεκάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στην αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να μαζέψουν προμήθειες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα όσα έρχονται.

Το πρωί του Σαββάτου ανακοινώθηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου η κατάπαυση του πυρός για δώδεκα ώρες. Στο άκουσμα της είδησης οι Παλαιστίνιοι και οι Αρχές ξεχύθηκαν στους δρόμους για να μαζέψουν πτώματα

και να δούνε τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους. Πολλοί από τους κατοίκους εγκατέλειψαν τις οικίες τους και πήγαν σε μέρη πιο ασφαλή.

Κλάματα, ουρλιαχτά και οδύνη κυριαρχούν από το πρωί στο σημείο. Εκατοντάδες άνθρωποι πήγαν στο παζάρι για να αγοράσουν φαγητό που θα τους κρατήσει για μέρες όπως επίσης και φάρμακα έτσι ώστε να είναι εφοδιασμένοι και να τα δώσουν σε δικούς τους που έχουν τραυματιστεί.

Από το πρωί έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 76 σοροί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης έχει ήδη ξεπεράσει τους 1.000 κι αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Από τις 8 Ιουλίου έχουν τραυματιστεί περίπου 6.000 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι.

1 από 15 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Το Ισραήλ παρέτεινε την εκεχειρία και η Χαμάς έριξε ρουκέτες

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Ωστόσο η Χαμάς δεν δέχτηκε και, στις 20:30 έπεσαν ρουκέτες στο Ισραήλ. Μια εκπρόσωπος του στρατού, η Άβιταλ Λάιμποβιτς, είχε κάνει νωρίτερα λόγο για ρίψεις «ρουκετών παρά την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας». «Τρία βλήματα όλμων εβλήθησαν από τη Γάζα στο Ισραήλ», διευκρίνισε πάντως αμέσως μετά ο ισραηλινός στρατός.

Λίγο μετά τις δέκα το βράδυ του Σαββάτου η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την ρίψη των ρουκετών και απέρριψε de facto την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας. Από την πλευρά του το Ισραήλ ανακοίνωσε πως «οι τρομοκράτες επέλεξαν να επωφεληθούν από την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα».

Διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Σήμερα συναντήθηκαν για να συζητήσουν για την κρίση οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ παρόντος και αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «'Όλοι μας θέλουμε, το συντομότερο δυνατόν, μία εκεχειρία διαρκείας κατόπιν διαπραγμάτευσης, η οποία θα ικανοποιεί τις ανάγκες των Ισραηλινών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και των Παλαιστινίων σε ό,τι αφορά στην κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη (της Γάζας) και την πρόσβαση στο έδαφος της Γάζας» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

«Αυτό που είναι απαραίτητο τώρα είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε στους δημοσιογράφους από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ ενώ πρόσθεσε: «Και σταματούμε την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές παρατείνοντας αυτή την εκεχειρία από 12 σε 24 ώρες ή 48 ώρες και ξανά στη συνέχεια μέχρι να υπάρξει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που επιτρέπει στις εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν για ουσιώδη ζητήματα».

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μία συγκλονιστική φωτογραφία όπου απεικονίζει με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο την φρίκη του πολέμου. Η φωτογραφία δόθηκε στην δημοσιότητα από την γαλλική Liberation και δείχνει το πως φαίνεται η Παλαιστίνη πριν τους βομβαρδισμούς και μετά όπου όλα είναι ισοπεδωμένα.

The post Οι Παλαιστίνιοι μετρούν τις πληγές τους και η Χαμάς έριξε ρουκέτες παρά την εκεχειρία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα