Οι Ουκρανοί βάτραχοι

15:40 4/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Το σκληρό διπλωματικό, γεωπολιτικό και ενεργειακό πόκερ που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, δείχνει ανάγλυφα τι μπορεί να πάθει μια χώρα που έχει την ατυχία να βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο.

Στρατηγικό για τους ισχυρούς του πλανήτη. Όπως και η Ελλάδα, ανά τους αιώνες . Όπως και η Κύπρος, επίσης, καθ’ όλη την μακραίωνη ιστορία της.

Γράφει ο Άγγελος Μόσχοβας

Το θέμα είναι τι μας διδάσκει η ιστορική εμπειρία:

- ‘Ότι

η ανεξαρτησία κάθε τέτοιας χώρας είναι μόνο κατ’ επίφαση. Για να μην παρεξηγηθώ, σημειώνω ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα χάσει την δυνατότητα αυτοδιάθεσης ή ικανότητας να παλεύει, να συγκρούεται και να διαπραγματεύεται.

- Ότι οι σφαίρες επιρροής εξακολουθούν να καθορίζονται, εξήντα και πλέον χρόνια μετά την συμφωνία της Γιάλτας, από τα μεγάλα συμφέροντα, ερήμην των λαών.

- Ότι όταν τσακώνονται τα αμερικανο-γερμανο-ρωσικά βουβάλια στο βάλτο, την πληρώνουν οι ουκρανοί βάτραχοι. Ειδικά όταν το παιχνίδι χοντραίνει, καθώς διακυβεύονται παγκόσμια συμφέροντα.

- Ότι η διπλωματική ορολογία είναι… λάστιχο. Και προσαρμόζεται αναλόγως των συνθηκών. Δείτε, αίφνης, το παράδοξο: Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα να δηλώνει δίπλα στο Νετανιάχου, ότι η επέμβαση σε ξένο κράτος δεν είναι σεβαστή. Επαναλαμβάνω: Ο αμερικανός πρόεδρος δίπλα-δίπλα με τον ισραηλινό ηγέτη.

- Από την άλλη, ο Πούτιν να δηλώνει ότι δεν επεμβαίνει, αλλά διασφαλίζει την ασφάλεια ρώσων πολιτών. Επαναλαμβάνω: Ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Συμπέρασμα: Η Ουκρανία δεν ανήκει στα βατράχια της. Δυστυχώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα