Οι ΑΝ.ΕΛ. έμειναν ζωντανοί και τώρα παίρνουν Υπουργεία – Τα ονόματα και οι νέες ισορροπίες στην Κ.Ο.

Η αναβάπτιση της κοινοβουλευτικής που έλαβαν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, συνδυαστικά με την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τη δυνατότητα στο κόμμα να συνεχίσει να είναι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, σε μια επανάληψη του κυβερνητικού ντουέτου που δοκιμάστηκε από τον Ιανουάριο και μετά.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Έτσι, μετά την ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα

και την παραλαβή του Μεγάρου Μαξίμου, πρώτη προτεραιότητα δεν είναι άλλη από την κατάρτιση του κυβερνητικού σχήματος, έτσι ώστε να τελειώσει και αυτή η εκκρεμότητα.

Ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει αμετακίνητος στο υπουργείο Άμυνας, όπου αναμένει την τοποθέτηση των υφισταμένων του, χωρίς να έχει πρόβλημα με το Νίκο Τόσκα, ο οποίος επανεξελέγη βουλευτής, με πηγές των ΑΝΕΛ πάντως να προϊδεάζουν και για κάποια μινι-έκπληξη στο εν λόγω υπουργείο.

Ο κύριος Καμμένος φέρεται να επιθυμεί εκ νέου 5-6 κυβερνητικές θέσεις για στελέχη των ΑΝΕΛ ή που θα υποδείξουν οι ΑΝΕΛ. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ο οποίος τοποθετήθηκε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση κατόπιν υπόδειξης του κυρίου Καμμένου και αναμένεται να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του. Ερωτηματικό είναι ακόμα το αν το υπουργείο Ναυτιλίας θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομίας ή αν θα αποσπαστεί και θα μείνει ανεξάρτητο.

Ο κύριος Καμμένος φέρεται επίσης να διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού, μάλλον για την επανεκλεγείσα στην Α’ Αθηνών Έλενα Κουντουρά, ενώ και η…ανθεκτική Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Σέρρες) φαίνεται πως θα παραμείνει στο γραφείο της στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Θετική άποψη υπάρχει και για τον Παναγιώτη Σγουρίδη που ήταν υφυπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο μάλιστα πρόκειται να αυτονομηθεί, χωρίς να θεωρείται βέβαιο πως το στέλεχος των ΑΝΕΛ θα παραμείνει στο ίδιο υπουργείο, ενώ ο κύριος Καμμένος έχει υποσχεθεί υπουργείο και στην Σταυρούλα Ξουλίδου, για την οποία όμως το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι τόσο «ζεστό», χωρίς φυσικά το θέμα να έχει κλείσει.

Ο κύριος Καμμένος έχει θετική άποψη και για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που μάλλον θα παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα, όπως ο κύριος Μουζάλας ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μετανάστευση, ο κύριος Νικολούδης ως υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και ο κύριος Παπαγγελόπουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα τη διαφάνεια. Φυσικά, θέση στο κυβερνητικό σχήμα θα έχει ο στενός συνεργάτης του Πάνου Καμμένου Τέρενς Κουίκ, ο οποίος δεν εκλέγεται στη Β’ Αθηνών, λόγω και του ότι οι ΑΝΕΛ δεν κατάφεραν να πάρουν έδρα στο Ηράκλειο, όπου επίσης ήταν υποψήφιος ο Πάνος Καμμένος.

Ο Νίκος Νικολόπουλος μάλλον θα παραμείνει στη Βουλή σε ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, εκτός αν προκύψει κάποια καραμπόλα της τελευταίας στιγμής, ενώ νέα πρόσωπα στη σύνθεση της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι ο γιος του πρώην βουλευτή της ΔΗΑΝΑ και της ΝΔ Θεόδωρου Κατσίκη Κωνσταντίνος στο υπόλοιπο Αττικής και ο Γιώργος Λαζαρίδης στη Β’ Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, τις έδρες τους απώλεσαν ο Βασίλης Κόκκαλης στη Λάρισα, ο Χάρης Κάτανας στην Κοζάνη, ο Νίκος Μαυραγάνης στην Εύβοια και ο Γρηγόρης Μακαρόνας στο Ηράκλειο. Η Σταυρούλα Ξουλίδου δεν κατάφερε να είναι υποψήφια λόγω λάθους στην υποβολή της υποψηφιότητάς της, ενώ ο Παύλος Χαϊκάλης έμεινε εκτός ψηφοδελτίων λόγω της γνωστής υπόθεσης με την off-shore.

The post Οι ΑΝ.ΕΛ. έμειναν ζωντανοί και τώρα παίρνουν Υπουργεία – Τα ονόματα και οι νέες ισορροπίες στην Κ.Ο. appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα